TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovič preveril nákupy štátnych hmotných rezerv. Rozhodol sa odvolať ich šéfa

22.03.2020, 11:07
Autor:
klkl
Prvé rokovanie krízového štábu bolo podľa premiéra až 27. februára.

Premiér Igor Matovič od rána rokoval so Správou štátnych hmotných rezerv, aby zistil, ako je Slovensko zásobené ochrannými pomôckami potrebnými na boj s koronavírusom. 

Podľa Matoviča sú sklady prázdne. V skladoch podľa Matoviča nie sú žiadne respirátory ani ochranné obleky. 

​"Pri iných položkách sa už nejaké kusy nachádzajú," hovorí Matovič ako príklad uviedol návleky na obuv. Tých je 11-tisíc kusov.

Nechali prázdne sklady

Matovič kritizoval predchádzajúcu vládu za to, že na situáciu dostatočne nepripravila. "To, čo nám tu nechala vláda Petra Pellegriniho sú prázdne a nepripravené sklady," povedal Matovič.

"Veľmi dôležitá informácia je tá, že prvýkrát na Slovensku zasadal krízový štáb až 27. februára. My sme doteraz žili s informáciou, že to bolo už v januári," hovorí Matovič.

"Áno bol to prvý deň predvolebného moratória. Smer a vláda si počas predvolebnej kampane krízu vôbec nevšímali," dodal ďalej premiér. Až vtedy podľa premiéra prišla z vlády požiadavka na naskladnenie ochranných pomôcok. 

Podľa súčasného premiéra v čase, keď Pellegriniho vláda začala riešiť koronavírusu, bol vírus v Európe už mesiac. "Úloha pre správu štátnych hmotných rezerv, čo majú zabezpečiť prišla o mesiac neskôr," hovorí Matovič.

Stretnutie pokračovalo popoludní, kedy premiér preveroval zmluvy na ochranné pomôcky, ktoré inštitúcia objednala v poslednom období. 

Matovič sa rozhodol odvolávať

Premiér sa napokon rozhodol šéfa správy štátnych hmotných rezerv odvolať. "Dnes po tejto kontrole pán predseda Správy štátnych hmotných rezerv nepožíva našu dôveru. Zajtra na zasadnutí vlády požiadam ministra hospodárstva, aby dal návrh na odvolanie Kajetána Kičuru z funkcie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv," povedal Matovič. "Takýto človek nemá čo ďalej zastávať takúto dôležitú funkciu," uzavrel. 

Podľa Matoviča im boli úmyselne zatajené dve zápisnice z rokovaní. "Keď sme si ich preštudovali, tak sme pochopili," dodal. V jednej z nich sa píše, že komisia firmu neodporúčala, aby bola zaradená ako uchádzač o dodávku respirátorov.

"Pri zápisnici k druhej zmluve, sme sa dozvedeli odpoveď, prečo nemáme testy," vysvetlil Matovič. Ministerstvo zdravotníctvo žiadalo sterové testy, ktoré na Slovensku chýbajú, "ale oni napriek tomu urobili zmluvu s touto firmou na takzvané rýchlotesty, ktoré vôbec nepotrebujeme." Týchto nepotrebných rýchlotestov objednali 4 milióny kusov za šesť miliónov eur.

Šéf štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura je presvedčený, že jeho úradníci objednávali tovar v súlade so zákonom a za také ceny, ako boli reálne. Že by sme nakupovali draho, odmieta. 

"Ja neobhajujem zmluvu, ja obhajujem postup úradníkov, ktorí deň noc dreli, zabezpečili to. Ja sa za svojich úradníkov postavím," povedal Kičura.

Materiál príde

Na Slovensko má v priebehu týždňa prísť aj množstvo ochranného materiálu. V stredu majú pristáť dve lietadlá a v piatok tretie lietadlo s ochrannými pomôckami, informoval šéf hmotných rezerv.

"Ak sa toto splní, príde 105 ton tovaru," povedal. "Malo by to stačiť v prvom slede na niekoľko týždňov pre všetkých," dodal Kičura. 

Problémom však je, že na Slovensku neprídu sterové testy, ktorých máme už len na najbližších desať dní. Podľa Kičuru sa ich snažia zohnať, nie sú však dostupné na trhu. Slovensko tak získa len státisíce rýchlotestov, ktoré však vedia ochorenie odhaliť až po prejavení príznakov. 

To, že sklady sú v súčasnosti prázdne, priznal aj Kičura. Všetko, čo tam bolo, sa podľa neho minulo. 

"Všetko, čo bolo na sklade aj všetko, čo sa od tretieho marca podarilo obstarať, išlo na sklad a postupne sa vyskladňovalo. Teraz je tam nula," dodal Kičua. Iné materiály ako napríklad dezinfekčné roztoky podľa neho na skladoch sú. 

Rokovania medzi premiérom a štátnymi hmotnými rezervami budú pokračovať. Tlačová beseda po ich skončení je plánovaná na 17-tu. V HNtelevízii vám ju prinesieme naživo. 

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:54