TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Pellegrini skončil. Pod taktovkou Fica toho viac dosiahnuť nemohol, hodnotí politológ

20.03.2020, 23:00
Sú tomu takmer dva roky, čo sa dnes už expremiér Peter Pellegrini ujal funkcie šéfa vlády.

Bol štvrtok 15. marca 2018, kedď bol bývalý šéf vlády Peter Pellegrini poverený vtedajším prezidentom Andrejom Kiskom zostavením novej vlády. O týždeň nato bol hlavou štátu vymenovaný za predsedu vlády.

​Stalo sa tak potom, čo tretia vláda Roberta Fica podala demisiu v dôsledku politickej krízy po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V krajine panovalo napätie a hnev a ľudia od nastupujúceho premiéra očakávali zmenu k lepšiemu.

Pellegriniho vládnutie tak bolo spojené najmä s tromi základnými prioritami, ktoré chcel ako premiér naplniť. Plánoval nielen upokojiť situáciu v spoločnosti a spraviť všetko pre čo najrýchlejšie vyšetrenie vraždy, ale aj napraviť poškodené meno Slovenska v zahraničí.

Upokojoval situáciu

“Od prvého dňa vo funkcii som robil všetko pre to, aby sa mi tieto priority podarilo naplniť. Situácia na Slovensku sa vrátila do normálnych koľají,” hodnotí spätne svoje pôsobenie bývalý šéf vlády.

Aj napriek tomu, že Pellegrinimu hralo do karát už len to, že sa funkcie predsedu vlády zhostil po Robertovi Ficovi, politológ Pavol Baboš jeho pôsobenie na poste predsedu vlády tak ružovo nevidí.

“Umožnil časti negatívnych emócií odznieť v zmysle, že ak už nič iné, aspoň premiérom nie je Robert Fico,” vysvetľuje.

Mohol urobiť viac

Na druhej strane však zdôrazňuje to, že Pellegrini podľa jeho slov ani zďaleka neurobil všetko pre to, aby sa dôvera v justíciu a políciu zvýšila.

“Aj pri vyšetrovaní samotnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj vyšetrovania tých vecí, na ktoré natrafil vyšetrovací tím vraždy, sa objavilo mnoho podozrení a nejasností, ktoré poukazovali na to, že polícia nie je úplne samostatná,” pokračuje odborník.

Dodal, že Pellegrini vzhľadom nato, že šéfom strany a tým, kto držal disciplínu poslaneckého klubu ako aj širšej straníckej základne, ostal Robert Fico, nemohol ani dosiahnuť viac.

Pellegrini nastupoval ako skúsený politik

Čo sa týka nápravy nejde podľa politológa o otázku dvoch rokov, ktoré mal Pellegrini ako premiér. “Zahraniční partneri z vyspelých krajín, ale aj z európskych inštitúcií neprestali sledovať využívanie eurofondov či slobodu médií len preto, že sa zmenila osoba premiéra, hoci celá koalícia a jej mentalita ostala rovnaká,” uzatvára Baboš.

Funkcie sa však Pellegrini neujal ako neskúsený politik. Už v minulosti zastával niekoľko významných postov, medzi nimi aj post podpredsedu parlamentu, vicepremiéra pre investície a informatizáciu, ministra školstva, vedy, výskumu a športu, štátneho tajomníka ministerstva financií, či poslanca.

V novozvolenom parlamente, by mal sedieť na stoličke podpredsedu Národnej rady.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:30