StoryEditor

Budúci minister skončí v karanténe. Jeho príchod na Slovensko zostáva aj naďalej otázny

18.03.2020, 17:30
Nová vláda Igora Matoviča preberá krajinu v neľahkej situácii, kedy okrem riešenia pandémie spôsobenej koronavírusom a možnej ekonomickej krízy, musí najprv vyriešiť to ako dostať jedného zo svojich ministrov naspäť do krajiny.

Napriek tomu, že do vymenovania vlády prezidentkou zostávajú už len tri dni, ani v tomto čase nie je stále jasné, nielen to kedy bude môcť dlhoročný diplomat a dezignovaný minister zahraničných vecí Ivan Korčok na Slovensko pricestovať, ale ani to akým spôsobom sa funkcie ujme a ako budú vyzerať jeho prvé dni, či týždne v úrade.

“Pán veľvyslanec Ivan Korčok je stále v USA a po príchode domov pôjde do karantény, preto sa vymenovania vlády nezúčastní. Termín jeho príchodu oznámime čo najskôr, aby mohla začať plynúť 14 dňová lehota karantény,” povedal pre HN riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

Ďalšie informácie o tom, ako by mohol návrat niekdajšieho štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí vyzerať, priblížil jeho budúci blízky spolupracovník na ministerstve Martin Klus, ktorý má byť Korčokovým štátnym tajomníkom.

“Mám informáciu, že sa repatriácie našich občanov aktívne pripravujú z viacerých krajín sveta, vrátane USA a to nielen vládnym špeciálom, ale aj špeciálnymi komerčnými linkami. Je to jedna z možností, ako by sa dezignovaný minister, mohol dostať na Slovensko. Ďalšou je aj prípadne využitie pomoci partnerských krajín,” dodal s tým, že detaily by mohli byť známe v krátkom čase.

Menovania sa nezúčastní

K celej situácii sa spoza mláky prostredníctvom sociálnej siete vyjadril aj samotný dezignovaný šéf rezortu zahraničia. “Som odhodlaný v tejto funkcii urobiť všetko pre Slovensko. Využijem maximum mojim kontaktov po svete a skúseností z 28 rokov pôsobenia v diplomacii.

Viem zároveň veľmi dobre čo znamená vstup do politiky, a to po každej stránke, u nás doma ale aj vo svete, v tej najzložitejšej možnej situácii,” napísal a doplnil, že vzhľadom nato, že sa ešte stále nachádza USA a po príchode domov budú jeho kroky viesť do karantény sa s istotou vymenovania novej vlády zúčastniť nebude môcť.

“Robím však všetko pre to, aby som čo najskôr vedel oznámiť dátum môjho návratu. Od neho začína plynúť môj čas v karanténe a až potom sa budem môcť plnohodnotne ujať funkcie,” vysvetlil dlhoročný diplomat.

Diplomatická špička

Pre Korčokovu nomináciu sa rozhodla SaS preto, že je to diplomatická špička, a to Slovensko, ktoré je v ťažkých časoch, potrebuje. Povedal to predseda SaS Richard Sulík na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej budúci premiér Igor Matovič predstavil svoju vládu. Korčok je v diplomacii viac ako 20 rokov.

V súčasnosti je veľvyslancom v USA. Predtým pracoval napríklad na veľvyslanectve v Nemecku, bol zástupcom vedúceho našej misie pri NATO a neskôr aj viedol naše prístupové rokovania do Severoatlantickej aliancie, v rokoch 2005 až 2009 bol veľvyslancom v Nemecku a následne vedúcim nášho stáleho zastúpenia pri EÚ.

01 - Modified: 2020-03-18 11:10:14 - Feat.: 0 - Title: Nie Grendel, ministrom vnútra bude Mikulec. Matovič predstavil svoju vládu 02 - Modified: 2020-03-18 11:10:32 - Feat.: 0 - Title: Matovič vysvetlil voľbu ministra vnútra. Chce, aby Kyselica zreformoval políciu 03 - Modified: 2020-03-18 11:10:55 - Feat.: 0 - Title: Profily nových ministrov: Koho má Matovič vo vláde?
01 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:07