TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Na Grendela je naďalej podaná obžaloba, prokuratúra čaká na vyjadrenie sudcu

18.03.2020, 06:55
Autor:
TASRTASR
Gábor Grendel, o ktorom sa hovorí ako o budúcom ministrovi vnútra, zostáva naďalej obžalovaný za ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera.

Na zvoleného poslanca Národnej rady Gábora Grendela z OĽaNO je naďalej podaná obžaloba vzhľadom na to, že späťvzatie Krajskej prokurátorky v Bratislave nevzal zatiaľ sudca Okresného súdu Bratislava I na vedomie. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Momentálne prokuratúra čaká na vydanie a doručenie rozhodnutia zákonného sudcu Okresného súdu Bratislava I o tom, že berie na vedomie späťvzatie obžaloby," uviedla Predajňová. Prokuratúra dopĺňa, že niekoľkotýždňová absencia daného uznesenia bráni ďalšiemu konaniu a rozhodovaniu prokurátorky.

Kým toto rozhodnutie nebude doručené, nemôže prokuratúra konať ďalej a Grendel, o ktorom sa hovorilo aj ako o budúcom ministrovi vnútra, no napokon sa ním nestane, zostáva naďalej obžalovaný za ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera.

Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak uviedol, že zákonný sudca, ktorému prípad napadol, je dlhodobo práceneschopný. "Vedenie súdu má informáciu od zákonného sudcu v predmetnej trestnej veci, že by mal do konca tohto týždňa ukončiť dlhodobú PN, pričom ako uviedol, že o veci rozhodne bez zbytočného odkladu," uviedol predseda OS Bratislava I Ján Golian. Ten pripomenul, že bol zákonný sudca PN už v čase podania obžaloby a že je podľa Trestného poriadku vylúčené, aby zaňho v tejto veci vykonal úkon zastupujúci sudca.

Grendel bol obžalovaný vo februári z ohrozovania bankového tajomstva prokurátorkou Krajskej prokuratúry v Bratislave. Udialo sa tak napriek komunikácii Kočnera cez aplikáciu Threema. Z tej malo vyplynúť, že ovplyvňoval svedkyňu Martinu Ruttkayovú. Ruttkayová vypovedala v roku 2016, že jej Grendel dal ako novinárke dokumenty o Kočnerových bankových prevodoch.

Cez Threemu sa mala Ruttkayová s Kočnerom radiť o výpovedi pred vyšetrovateľom a zháňala od neho svoju predchádzajúcu svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Kočner zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Grendelovi nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd.

Obžalobu zdôvodňovala prokuratúra tým, že Ruttkayovej svedectvo nebol jediný dôkaz, ktorý viedol k obžalobe. Napriek tomu však bola obžaloba Krajskou prokurátorkou v Bratislave po preštudovaní spisu vzatá späť jeden deň pred parlamentnými voľbami. Vo svojom stanovisku však Krajská prokuratúra Bratislava vtedy dodala, že nevylučuje po späťvzatí opätovné podanie obžaloby.

01 - Modified: 2020-03-13 10:53:51 - Feat.: 0 - Title: Stále je veľa ľudí napojených na bödörovcov, tvrdí Grendel. Vie si predstaviť, že by sa do polície vrátil Spišiak?
01 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 02 - Modified: 2024-02-14 12:12:52 - Feat.: - Title: Matovičovci apelujú na prezidentku, aby nemenovala Gašpara za šéfa SIS. Ani Kováč nevymenoval Lexu, vravia 03 - Modified: 2024-01-26 16:18:01 - Feat.: - Title: Avizované zmeny pri Trestnom zákone sú len smiešne sľuby, tvrdí Grendel. Opozícia plánuje ďalšie protesty 04 - Modified: 2023-12-20 16:02:33 - Feat.: - Title: Renáta D. je vinná z ohrozovania mravnej výchovy mládeže, dostala podmienku 05 - Modified: 2023-12-06 22:58:08 - Feat.: - Title: Špecializovaný trestný súd oslobodil Branislava K. spod obžaloby v kauze brutálnej vraždy podnikateľa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:07