StoryEditor

Čaputová akceptovala mená Matovičovho kabinetu. Oznámila, kedy bude vymenovaná nová vláda

16.03.2020, 12:25
Autor:
TASRTASRmahomaho
Šéf OĽaNO Igor Matovič uviedol, že mená všetkých ministrov povie v utorok. 

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že sa s Petrom Pellegrinim a Igorom Matovičom zhodla na plynulom odovzdávaní a preberaní moci. 

Termín ustanovujúcej schôdze Národnej rady bude v piatok 20. marca a v ten istý deň dôjde k demisii súčasnej vlády. Menovanie novej vlády Igora Matoviča bude v sobotu. 

Čaputová zároveň uviedla, že akceptuje nominácie všetkých členov vlády, ktoré jej budúci premiér predložil. Šéf OĽaNO oznámil, že mená všetkých ministrov povie v utorok. 

Zhoda na konštruktívnom prebratí moci

Prezidentka ocenila, že dosluhujúci aj nastupujúci premiér deklarovali spoluprácu a konštruktívny prístup pri odovzdaní a prevzatí moci.

"Som rada, že sme sa zhodli, že odovzdanie a prevzatie moci prebehne v absolútnej spolupráci a konštruktívne," vyhlásila s tým, že všetci si uvedomujú, v akej situácii sa Slovensko nachádza v súvislosti s novým koronavírusom.

Hlava štátu potvrdila, že ustanovujúcej schôdze sa dotknú bezpečnostné opatrenia vzhľadom na šírenie nového koronavírusu. Dosluhujúci šéf parlamentu Andrej Danko je podľa prezidentky pripravený ich zabezpečiť.

Miesto konania oznámi Danko

Ustanovujúcu schôdzu parlamentu v zmysle rokovacieho poriadku zvoláva hlava štátu najneskôr do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb do národnej rady.

Miesto, deň a hodinu jej konania oznámi predseda Národnej rady zvolený v predchádzajúcom volebnom období. Ten podľa rokovacieho poriadku zvolá predsedov politických strán a hnutí zastúpených v parlamente a prerokuje s nimi prípravu schôdze.

Doterajší predseda parlamentu Andrej Danko bude viesť ustanovujúcu schôdzu do zvolenia nového predsedu.

Zvolia si nového šéfa parlamentu

Poslanci na ustanovujúcej schôdzi zložia ústavou predpísaný sľub do rúk dosluhujúceho predsedu parlamentu.

Tajnou voľbou si zvolia predsedu parlamentu. Stať by sa ním mal šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý po svojom zvolení prevezme od Danka vedenie schôdze. Tá bude pokračovať tajnou voľbou štyroch podpredsedov snemovne.

Ďalšia tajná voľba sa bude týkať predsedov parlamentných výborov. Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:17