lekáreň, liekyPavol Funtál
StoryEditor

Lekárnici nestíhajú a regály sa vyprázdňujú. Slováci vykupujú lieky na chrípku

13.03.2020, 11:14
Situácia okolo šíriaceho sa koronavírusu prinútila a aj tých, čo nie sú chorí, preventívne doplniť svoju domácu lekárničku.

Paralen, celaskon, spreje do nosa a teplomery. Každý sa zásobí, tovar sa míňa a tieto položky sa pomaly stávajú nedostupné.

Premiér Peter Pellegrini vyzval ľudí, aby nechodili k lekárovi, ak nemusia, a úrady odporúčajú, nech si vybavia elektronický recept a kontaktujú infolinky.

Situácia okolo šíriaceho sa koronavírusu prinútila a aj tých, čo nie sú chorí, preventívne doplniť svoju domácu lekárničku.

Zrušili sa akcie, hromadné podujatia, zatvorili letiská a obchodné domy budú fungovať v krízových režimoch. Divadlá a koncertné sály zívajú prázdnotou no ľudia sa začali hromadiť na inom mieste. V lekárňach.

Tie sú plné, lekárnici nestíhajú a regály sa vyprázdňujú. Od rána sa pred pokladňami tvoria rady a zamestnanci pociťujú nebývalý dopyt po liekoch proti chrípke a prechladnutiu.

Nie je dôvod na paniku

Už to nie sú len hygienické gély a rúška, ktoré nedostať. „Lieky nateraz máme, ale míňajú sa, ľudia nepanikária, len si robia zásoby,“ vyjadrila sa lekárnička z Popradu.

Zatiaľ nie je dôvod na paniku no problém určite nastane keď nebude čo objednávať od distribučných spoločností, pretože systém je už teraz pomerne preťažený a ani oni nemajú večné zásoby. „Objednávali sme lieky, o ktoré je v tejto chvíli zvýšený záujem, ale distribučná firma nám nevie zaručiť, že nám ich naskladnia,“ informovala o tom lekárnička zo Starej Turej.

Požiadavky na doplnenie zásob

Internetová lekáreň BENU sa ospravedlňuje svojím zákazníkom, že z dôvodu zvýšeného záujmu o produkty môže v týchto dňoch dochádzať k oneskorenému doručovaniu niektorých objednávok.

V lekárňach Dr.Max evidujú v ostatnom období extrémne zvýšený záujem zákazníkov najmä o sortiment z kategórie liekov s účinnou látkou paracetamol.
Medzi ďalšie skupiny produktov, o ktorý majú zákazníci vysoký záujem je skupiny liekov s účinnou látkou ibuprofén, a v neposlednom rade sú to vitamíny, na čele s Vitamínom C a produkty na posilnenie imunity.

„Aktuálne sme schopní zabezpečovať dostupnosť všetkých liekov, hoci situácia sa neustále veľmi živo vyvíja. V kamenných lekárňach sme zatiaľ schopní zabezpečovať dostupnosť, v internetovej lekárni vzhľadom na zvýšený dopyt zákazníkov evidujeme časový sklz a zdržanie doručovania zásielok,“ vyjadril sa pre HN hovorca Dr. Max Peter Sedláček.

Celú situáciu podčiarkuje fakt, že do lekární prichádza zvýšený počet ľudí, aby sa zásobili. „Chceli by sme ich touto cestou vyzvať, aby k nákupom a zásobovaniu sa lekárenským sortimentom pristúpili zodpovedne,“ dodal Sedláček.

Sieť lekární Apotheke Slovakia, ako aj aj distribučné spoločnosti zažívajú v tomto období nával požiadaviek na doplnenie vypredaných zásob.

Zaznamenali nedostupnosť niektorých prípravkov z rôznych dôvodov, či už je to nedostupnosť v distribúcii alebo prerušenie výroby. „Tu môžu prevádzkovatelia lekární iba apelovať na občanov, aby sa zbytočne nezásobovali veľkým počtom liekov, nakoľko lekárne aj počas krízových situácií budú otvorené, distribúcia liekov bude naďalej fungovať tak ako nám to určuje zákon,“ vysvetlil situáciu riaditeľ úseku prevádzky a obchodu Tomáš Chovan.

Veľkodistribútor liekov s celoslovenskou pôsobnosťou MED-ART má podľa všetkého liekov dostatok a podľa ich generálneho riaditeľa Jána Holca nie je dôvod robiť paniku.

„Paniku vytvárajú množstvá pacientov, ktorí škrečkujú zbytočne veľa do zásoby. To vytvára zbytočný stres lekárňam,“ uviedol Holec.

Obava o lekárnikov

Lieky potlačujúce symptómy vírusu Covid-19 nie sú na účet štátnej správy a sú všetky voľnopredajné.

Skladových zásob je dostatok a lekárňam nič nebráni ich mať v plnom sortimente. Obáva sa hlavne o to, aby lekárnici po preťažení neochoreli.

„Všetci na Slovensku od premiéra až po média v tejto spoločnosti hovoríte len o lekároch a sestričkách a lekárnikov nikto nespomenie. Nie lekári sú nárazníková zóna, ale v prvej línii na fronte sú lekárnici. Pacient s COVID-19 nemá prečo ísť k lekárovi ktorý mu aj tak nemá čo predpísať, ale musí ísť do lekárne. Tam si kúpi lieky na zníženie teploty a zamedzenie kašľa,“ dodal Holec.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:46