StoryEditor

Pellegrini pre HN: Nevieme, čo bude zajtra. Niektoré opatrenia musíme prijímať ad hoc, aj keď sa to niekomu nepáči

13.03.2020, 08:40
Premiér sa vyjadril aj k tomu, kedy bude potrebné zavádzať aj rýchlotesty.

Premiér Peter Pellegrini sa pre HN vyjadril k možnému zatváraniu nákupných centier. "Nebudeme si stanovovať nejaké limity, že ak je to viac ako päťsto ľudí," povedal Pellegrini.

"Dnes nie je čas na takéto detaily, to budú jednoducho rozhodnutia. Akonáhle zvážime, že to treba zavrieť, tak to zatvoríme," povedal Pellegrini. Podľa neho čelíme vážnej situácii. "Čelíme niečomu, o čom nevieme, čo bude zajtra a čo napozajtra," povedal premiér.

"To bude rozhodnutie, ktoré padne. Ak budeme mať pocit, že je to niečo, čo pomôže ľuďom, aby sa nestretávali, tak to spravíme," tvrdí premiér. Verí, že ľudia sú už zodpovední. "Niektoré opatrenia musíme urobiť ad hoc, či sa niekomu páčia, alebo nie."

"Ľudia si majú ísť do nákupných centier nakúpiť. Prísť, vybaviť, čo potrebujú, nakúpiť a odísť. Ak sa v nákupnom centre začnú zdržiavať a tráviť voľný čas bez toho, aby nakupovali, tak budú sami sebe na vine, že to nákupné centrum uzavreli," vysvetlila ministerka vnútra Denisa Saková. 

Premiér sa vyjadril aj k zatváraniu hraníc. Tie považuje za takmer uzavreté, nakoľko budú púšťať na územie Slovenska len osoby, ktoré tu majú trvalý pobyt, prípadne prechodný pobyt a povolenie na prácu.

V súvislosti s koronavírusom sa spomínajú aj rýchlotesty, ktoré môžu odhaliť vírus rýchlejšie. Podľa Pellegriniho v tejto súvislosti momentálne prebieha diskusia odborníkov. Problémom týchto testov je podľa neho to, že fungujú, až keď je človek chorý a v tele sa vytvárajú protilátky. 

"Nezachytia niekoho, kto ešte nemá príznaky. Zvažuje sa, že keď dôjde k rýchlejšiemu šíreniu, vtedy budú potrebné," vysvetlil. Podľa Pellegriniho sa v súčasnosti testuje dostatočne. "To len všetci by chceli byť otestovaní pre svoj dobrý pocit," povedal s tým, že z medicínskeho hľadiska máme na Slovensku testov dostatok. 

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:35