StoryEditor

Ministrovi vnútra treba rozviazať ruky

12.03.2020, 23:00
Gábor Grendel z hnutia OĽaNO je jedným z favoritov na post ministra vnútra. Ako vysvetlil v rozhovore pre HN televíziu, budúceho šéfa tohto rezortu čaká veľa práce, treba mu však rozviazať ruky. A to napríklad pri voľbe šéfa Policajného zboru.

Máte záujem o post ministra vnútra? V tejto problematike sa orientujete, vo voľbách ste zároveň dostali veľmi veľa preferenčných krúžkov.
Na rozdiel iných politikov, ktorí možno veľmi jednoznačne hovoria, že majú záujem o určitú funkciu a že ak to nevyjde, tak o aké ďalšie, som veľmi ďaleko od toho, aby som hovoril o konkrétnych funkciách. Nie som tento typ politika. Samozrejme, rád som pomohol hnutiu OĽaNO k víťazstvu, a áno, máte pravdu, mal som vysoký počet preferenčných krúžkov, máte pravdu, že som sa tejto problematike venoval ako takzvaný tieňový minister počas uplynulých štyroch rokov v opozícii, ale to nič neznamená.

Bez ohľadu na to, či nakoniec budete ministrom alebo nie, venujete sa tejto problematike, a preto by som sa vás rada spýtala, aké prvé kroky bude musieť nový minister po príchode vykonať?
V prvom rade si myslím, že by bolo dobré a nevyhnutné, nech už ministrom bude ktokoľvek, rozviazať budúcemu ministrovi ruky.

Čo to znamená v praxi?
To v praxi znamená, že bývalá vláda prijala zákon, ktorým zabetónovala policajného prezidenta na prakticky neodvolateľné päťročné funkčné obdobie.


Sú tam nejaké možnosti...
Áno, dá sa odvolať tak, že dáte odôvodnený návrh, ktorý musí obsahovať nejaké konkrétne zlyhanie. A po druhé, musí s tým súhlasiť trojpätinová väčšina brannobezpečnostného výboru, čo nevyhnutne znamená dohodu koaličných a opozičných poslancov, teda bývalej demokratickej opozície a Smeru, aby som to zjednodušil. No a ja si neviem predstaviť, že by Smer s niečím takýmto súhlasil, ináč by, samozrejme, ten betónovací paragraf do toho zákona nedali. Takže si myslím, že ministrovi treba rozviazať ruky, že v prípade, ak príde do úradu a usúdi, že policajného prezidenta treba vymeniť, aby tú možnosť aj naozaj mal. Dnes ju nemá, a tým pádom nemôže ani niesť politickú zodpovednosť za výsledky Policajného zboru, a to či už pozitívne alebo negatívne.

Kde je však hranica? Všeobecne totiž opozícia zvykla kritizovať, že ľudia sa na vysokých pozíciách menia podľa svojvôle politikov a nie je potom možná nejaká kontinuita....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:04