TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kameň úrazu pri vzniku koalície? Rezort financií

12.03.2020, 17:30
O kreslo financmajstra urputne bojuje šéf SaS Richard Sulík.

Dohoda štvorkoalície na rozdelení rezortov v budúcej vláde je na spadnutie, problematické je však ministerstvo financií. Práve tento rezort, o ktorý urputne bojuje šéf SaS Richard Sulík, sa v tejto fáze ukazuje ako kľúčový.

A podľa informácií HN v posledných dňoch pribrzdil vyjednávania, ktoré mali byť podľa pôvodných ambícií dezignovaného premiera Igora Matoviča už ukončené. Nemenovaný zdroj prezradil, že zajtra by malo byť v rokovaniach konenčne hotovo.

Čo chce SaS
Pri zostavovaní budúcej vlády bolo v hre stále viacero variantov. Ako dôležitá sa ukázala otázka, či SaS bude mať tri ministerstvá, alebo nie. A ak má mať percentuálne slabšie Za ľudí tri rezorty, tak ktoré by to mali byť. Veľkí partneri sú, zdá sa, viac menej dohodnutí, tí menší sa však ešte dohadujú.

O ústupok dlhodobo bojovali Za ľudí, pre ktorých by sa mal vytvoriť post podpredsedu vlády pre regionálny rozvoj na čele s Veronikou Remišovou. Líder strany Andrej Kiska totiž od začiaku hovoril, že sa mu pôvodný prídel dvoch ministerstiev pre Za ľudí nepozdával a nepovažoval ho za štastný. Ako argument použil tvrdenie, že nie každý rezort má rovnakú váhu.

Ambície Za ľudí obsadiť tri vládne posty však "kole oči" liberálom z SaS. Tí stoja pred dvoma scenármi. Buď získajú financie a spolu so školsvom obsadia dve ministerstvá, alebo sa kontroly štátnej kasy vzdajú a ku školstvu im pripradnú aj pôdohospodárstvo a zahraničné veci. Sulík teraz v strane čelí aj tlaku, aby bral radšej tri rezorty namiesto dvoch.

Parlament čaká
Práve nedohoda na úrovni vlády neumožnila včera lídrom prerozdeliť vedúce pozície v parlamente. Nie je totiž jasné, kto nakoniec skončí v exekutíve a kto si sadne do Národnej rady. Podľa našich informácii sa novozvolení poslanci vo štvrtok ku konkrétnym menám, ani prerozdeleniu výborov zatiaľ nedostali.

“Pokiaľ nie je vláda dohodnutá na sto percent, tak nemôžeme hovoriť o žiadnych menách. Zbytočne budeme hovoriť o predsedovi výboru, ktorý sa napokon môže stať ministrom alebo štátnym tajomníkom,” povedal pre HN zdroj z prostredia koalície.

Jedno je však isté. Budúca koalícia plánuje rešpektovať zvyklosti. Jedna stolička podpredsedu parlamentu určite pripadne Smeru, ktorý nominuje volebného lídra Petra Pellegriniho. Rovnako tak opozícia obsadí vedúce pozície v piatich kontrolných výboroch, kam patrí dozor nad činnosťou SIS, Národného bezpečnostného úradu a Vojenského spravodajstva, ale aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý preveruje majetky verejných funkcionárov.

Dnes má parlament celkovo 19 výborov, ale tento počet sa nemusí v novom volebnom období zachovať. V koalícii sa hovorí o delení, ale aj o spájaní. Okrem rozdelenia výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na dva samostatné celky sa je v hre aj zlúčenie zahraničného a európskeho výboru.

O všetkom sa definitívne rozhodne na ustanovujúcej schôdzi, ktorá by sa mala konať 24. marca.

01 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 02 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 03 - Modified: 2024-04-19 11:20:58 - Feat.: - Title: Nealko nápoje s pridaným cukrom budú podliehať novej dani. Návrh je v pripomienkovom konaní 04 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 05 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:28