StoryEditor

Veľký zásah NAKA: Zatkli 13 sudcov. Kočnera a Jankovskú obvinili z korupcie

11.03.2020, 05:58
Dnes od skorých ranných hodín zasahovala NAKA na viacerých miestach. 

Nepríjemný budíček zažili v stredu skoro ráno viacerí sudcovia v Bratislave. Ich spoločným menovateľom je, že cez Threemu komunikovali s Marianom Kočnerom.

Po tom, čo ich NAKA zadržala a previezla na výsluch do Nitry, putovali do väzníc v blízkosti Košíc. V hre je totiž väzba, ktorú musí v prípade sudcov odobriť Ústavný súd, a to na návrh generálneho prokurátora.

Hmla a Búrka

Celá akcia pod názvom Búrka bola výsledkom práce vyšetrovacieho tímu Hmla. „Viac informácií poskytneme, až keď to procesná situácia dovolí,“ napísala polícia.

Známe je, že medzi zadržanými je 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna advokátka, jedna správkyňa konkurznej podstaty a dve civilné osoby. Všetci majú čeliť obvineniu z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. A nové obvinenie má aj samotný Kočner, konkrétne z podplácania sudcov.

Vo viacerých prípadoch ide o známe postavy. Okrem bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej sú medzi zatknutými aj sudkyne Denisa Cviková, Zuzana Maruniaková či Jankovskej sestra Andrea Haitová. Za mrežami skončila aj zastupujúca šéfka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová. Jankovskej obhajca Peter Erdös potvrdil, že Jankovská je obvinená a vypovedala. Aké dôkazy proti nej polícia má a ani to, za čo konkrétne je stíhaná, neuviedol. V prípade prijímania úplatkov je trestná sadzba päť až desať rokov.

Hra o čas

Podľa obhajcu troch zadržaných Petra Filipa boli sudkyne odvezené do Košíc, kde ich následne čaká vypočutie plénom Ústavného súdu, informoval denník Sme. Po tom, ako sa košický súd k návrhu na väzbu vyjadrí, o nej definitívne rozhodne Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Žiadosť o súhlas na vzatie sudcu do väzby podáva generálny prokurátor. Hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová pre HN uviedla, že zatiaľ žiadnu nedostali. „V prípade, že bude takáto žiadosť doručená, je predseda Ústavného súdu pripravený bezodkladne zvolať plénum Ústavného súdu k danej veci,“ dodala. Keďže sudcu možno zadržať maximálne na 48 hodín, prvotné úkony musia nasledovať rýchlo po sebe. Každý zadržaný držiteľ talára však musí dostať možnosť sa pred košickým súdom k návrhu na väzbu vyjadriť.

Prvé kroky už stihol urobiť aj dosluhujúci minister spravodlivosti Gábor Gál, ktorý podal návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie obvineným sudcom.

Ak sa niektorý zo sudcov väzbe vyhne, môže ďalej súdiť? Podľa ústavného právnika Eduarda Barányho je dôležité, či dôjde k jeho trestnému stíhaniu. „Nedošlo by k tomu, že by bol trestne stíhaný a zároveň pojednáva. Ak by však Ústavný súd nedal súhlas so stíhaním, vtedy môže naďalej vykonávať svoju funkciu,“ hovorí Barány. Potom je tu ešte možnosť pre Súdnu radu dočasne funkciu tomuto sudcovi pozastaviť.

Výber zadržaných sudcov
Monika Jankovská – Komunikácia s Kočnerom ju stála miesto štátnej tajomníčky. Jej ambíciu vrátiť sa do talára zastavila disciplinárka, ktorá jej pozastavila výkon funkcie, čo trvá dodnes. Kočnerovi mala pomáhať vybavovať kauzy v jeho prospech. Jankovsk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 00:32