StoryEditor

Parlament schválil obrannú dohodu s USA. Proti hlasovalo šesť poslancov Sme rodina

09.02.2022, 08:52
Kľúčové hlasovanie v Národnej rade koalícia ustála. Neúspech by znamenal aj koniec ministra obrany Jaroslava Naďa vo vláde.

Najdramatickejšie chvíle v tomto volebnom období má parlament za sebou. Po emóciami vybičovanom rokovaní sa poslancom koalície podarilo schváliť obrannú dohodu s USA. „Nevystrašili nás, neuhli sme,“ zareagoval premiér Eduard Heger. Podporilo ju 79 zákonodarcov, počty však neboli do poslednej chvíle isté.

Proti zmluve zahlasovalo osem koaličných poslancov. Šiesti z nich sú z klubu hnutia Sme rodina, dvaja z OĽaNO. Boris Kollár sa zdržal. Zmluvu ešte musí ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová. Palác sa už vyjadril, že je pripravená to urobiť. Urobí sa tak posledná bodka potrebná na správoplatnenie zmluvy.

Odhodlaný Naď

Aj keď napokon dohoda prešla, ráno pred hlasovaní bolo v parlamente pomerne napäté. Predsedovia koaličných klubov do poslednej chvíle rátali svojich členov a prípadné nesúhlasné postoje. Ak by sa nenazbieral potrebný počet, boli pripravení rozhodovanie odložiť. Špekulovalo sa aj o povolávaní poslancov z karantény​.

Neúspech však nepripúšťali. Pripravený dať za dohodu hlavu na klát bol aj minister obrany Jaroslav Naď. „Ako by som mohol byť členom vlády, ktorá by nepodporila zásadnú hodnotovú otázku?“ pýtal sa po hlasovaní. To, že mu odľahlo, bolo vidieť aj priamo v pléne po zverejnení výsledkov, v sále sa rozozvučal potlesk partnerov, ale aj piskot opozície a minister prijímal gratulácie a objatia od koaličných spojencov.

Dráma od začiatku

Téma obrannej zmluvy vyvolala nepochybne najemotívnejšie reakcie a činy, aké mala verejnosť možnosť v Národnej rade od volieb vidieť. Politicky to využila najmä opozícia na čele s Robertom Ficom, za ktorého vlády sa rokovania s Američanmi pôvodne rozbehli.

Vrieť to v pléne začalo v utorok popoludní, keď odštartovala schôdza na schválenie obrannej dohody. Už po prvých pár minútach sa to „zvrhlo“, lebo poslanci nepovolili vystúpiť generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi a v sále sa začal ozývať hukot.

Kotlebovci následne obsadili rečnícky pult, vylievali vodu na predstaviteľov koalície a prakticky znemožnili vystúpiť aj rečníkom zo svojich radov. „Vreštali, pískali, kričali, plakali a neviem aké zvuky ešte vydávali,“ opísal dianie v Národnej rade minister Naď. Jeho úvodný prejav sprevádzal taký hluk, že nikto z poslancov nepočul, čo hovoril.

Siréna ohlásila koniec

Nasledovali stretnutia grémia, technické prestávky. Všetko napokon ukončil čin kotlebovca Stanislava Mizíka, ktorý cez reproduktory pustil v sále zvuk sirény. Výstražný tón bolo počuť aj po viac ako pol hodine a sprevádzal i hlasovanie o ukončení rozpravy. Schôdza sa skončila predčasne a určite patrila k najbizarnejším, na aké si slovenský parlament pamätá.

Opäť sa tak otvorila otázka potreby parlamentnej stráže, keďže poslanci narúšali poriadok. „Keď si s posl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 03 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 04 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 05 - Modified: 2024-02-28 10:12:38 - Feat.: - Title: Matovič navrhol úplné zrušenie premlčacích lehôt pri znásilnení a vražde
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:53