TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Pravdepodobný zoznam nových ministrov: Za ľudí chceli silnejší rezort, dostanú pôdohospodárstvo

Ako horúci kandidát na ministra pôdohospodárstva sa spomína exstarosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký.

Desať dní po parlamentných voľbách dostáva budúca vláda OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí reálne kontúry. HN sa podarilo získať zoznam mien v jednej z jeho najaktuálnejších verzií. Potvrdzuje sa, že šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi sa splnil sen a získa pre seba ministerstvo financií.

Definitívne by malo byť aj delenie silových rezortov, a to v prospech premiérskej strany OĽaNO. Podľa jej šéfa Igora Matoviča bola koalícia v utorok popoludní dohodnutá na 99 percent.

Ne(spokojný) Kiska

„Nie je to najšťastnejší model, lebo niektoré ministerstvá majú väčšiu hodnotu ako iné,“ povedal päť dní po voľbách Kiska. Nepozdávalo sa mu delenie rezortov. Jeho strane mali vtedy pripadnúť dva, pričom sa skloňovali spravodlivosť a zahraničné veci. Dezignovaný premiér Matovič v tom čase trval na tom, že rozdelenie 8 : 3 : 2 : 2 je matematicky správne a odráža volebné výsledky jednotlivých strán. Ponuku dvoch rezortov pre Za ľudí označil za štedrú. Zdá sa však, že Matovič predsa len ustúpil.

Podľa informácií HN budú mať napokon kiskovci v portfóliu spravodlivosť na čele s Máriou Kolíkovou, pôdohospodárstvo s Vladimírom Ledeckým a novovytvorený post vicepremiéra pre regionálny rozvoj. Práve ten by mohla obsadiť podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá posledné dni viedla stranícke rokovania o budúcej koalícii namiesto indisponovaného Andreja Kisku.

Externí diplomati

Diplomaciu si tak berú pod krídla Obyčajní. Práve to je rezort, ktorý by mohol viesť externista. Ako možní kandidáti sa spomínajú Ivan Korčok a Rastislav káčer.

Prvý z menovaných je aktuálny veľvyslanec v Spojených štátoch, predtým pôsobil ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, ale aj ako stály predstaviteľ Slovenska pri EÚ. Veľvyslancom v Spojených štátoch bol aj Káčer, ktorý pôsobil aj ako styčný diplomat v centrále NATO v Bruseli, ako štátny tajomník rezortu obrany a je čestným prezidentom Slovenskej atlantickej komisie.

„Ide o potvrdenie dlhodobého trendu, že na Slovensku tento post vždy zastávali profesionálni diplomati so skúsenosťami. Prestávku sme mali iba za Vladimíra Mečiara.

OĽaNO si evidentne uvedomuje význam tohto rezortu a rešpektuje neformálne tradície. Ak by na rezort išiel Ivan Korčok, je to výborná voľba,“ zhodnotila politologička Darina Malová.

Na margo Sulíka ako budúceho financmajstra vlády analytička podotkla, že je to rozumné riešenie. „Ide o ambíciu predsedu, ktorý rozumie financiám. Keď sa však pozrieme na stranu ako celok, dlhodobo sa neberú do úvahy záujmy ďalších členov.

Realisticky však poslanci nemôžu organizovať vzburu, takže Sulík si aj tak presadí svoje,“ tvrdí. Malová sa odvolala aj na výskumy, ako fungujú vlády strednej a východnej Európy, a podľa nej platí, že minister financií je vnímaný ako najdôležitejší člen vlády, niekedy dôležitejší ako premiér.

Zaujímavou zmenou oproti pôvodným predpokladom je aj presun oboch silových rezortov – vnútra a obrany – pod správu OĽaNO. Krátko po voľbách malo totiž o ministerstvo obrany záujem Sme rodina, rezort mal viesť Milan Krajniak.

Dochádza však k výmene. Obrana ostane Obyčajným a Sme rodina za to získa právomoc nominovať riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Pravdepodobné zloženie nového vládneho kabinetu:

Predseda vlády: Igor Matovič (OĽaNO)

Podpredseda vlády pre regionálny rozvoj: Veronika Remišová (Za ľudí) - ešte otázne

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu: (neznáme, post patrí Sme rodina)

Rozdelenie ministerstiev:

OĽaNO

obrana: Jaroslav Naď

vnútro: Gábor Grendel

hospodárstvo: Eduard Heger

zdravotníctvo: Marek Krajčí

životné prostredie: Ján Mičovský

kultúra: Natália Milanová

zahraničné veci: Ivan Korčok alebo Rastislav Káčer

Sme rodina

práca: zatiaľ neznáme

doprava: Štefan Holý

SaS:

financie: Richard Sulík

školstvo: Branislav Gröhling

Za ľudí:

spravodlivosť: Mária Kolíková

pôdohospodárstvo: Vladimír Ledecký

Ďalšia inštitúcia:

Slovenská informačná služba: Sme rodina, meno zatiaľ neznáme

01 - Modified: 2020-03-05 12:51:38 - Feat.: 0 - Title: Kiskova strana chce iba zdvihnúť svoju cenu a pýtať viac, kritizuje Boris Kollár 02 - Modified: 2020-03-05 17:36:59 - Feat.: 0 - Title: Prvé spoločné stretnutie lídrov: Matovič predstavil štyri princípy. "Je to úplne iná sila," poďakoval Kollár Kiskovi 03 - Modified: 2020-03-05 17:41:06 - Feat.: 0 - Title: Kiskovci vstupom do Matovičovej vlády riskujú všetko 04 - Modified: 2020-03-05 22:19:34 - Feat.: 0 - Title: Kiska zelenú koalícii nedal, debate vraví áno
01 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 02 - Modified: 2024-04-14 09:16:31 - Feat.: - Title: Rezort zahraničia situáciu v regióne po útoku Iránu na Izrael intenzívne sleduje, je v kontakte s úradmi 03 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:11