StoryEditor

Ako prežije Mádlovej neziskovka? Zmení názov

04.01.2009, 23:00
Autor:
pnpn

Komentár HN
Chudáci v kauze Privilégium

Štatutárnu zástupkyňu neziskovej organizácie Privilégium Štepánku Mádlovú obžalovala bratislavská okresná prokuratúra zo subvenčného podvodu - Mádlová totiž podľa vyšetrovateľa pri žiadosti o dotáciu od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny zatajila podlžnosti voči daňovému úradu a Sociálnej poisťovni a sumu vyše dvoch miliónov korún tak dostala nezákonne.

Sekera takmer milión eur (30 miliónov korún), odpojené telefóny aj internet a zablokované účty. Taká je v súčasnosti situácia v zariadeniach neziskovky Privilégium, ktorej štatutárnu zástupkyňu Štepánku Mádlovú prokuratúra nedávno obžalovala zo subvenčného podvodu. Mádlová podľa vyšetrovateľa zatajila v čestnom vyhlásení pri žiadosti o dotáciu od rezortu Viery Tomanovej daňový dlh. Ten im následne pridelil dva milióny korún (66 388 eur).
Po tom, čo celá kauza prepukla, rezort financií žiada s pomocou exekútora peniaze aj s penále od neziskovky späť. Navyše, autá, ktoré malo Privilégium k dispozícii, si lízingová spoločnosť vzala späť. Daňový úrad, ktorému spoločnosť dlhuje, zas zablokoval jej účty.

Klienti zostali
Napriek týmto problémom Mádlová tvrdí, že zariadenia Privilégia roztrúsené v Bratislave, Trenčíne i v Žiline, sú zaplnené do posledného miesta a naďalej riadne fungujú. Hovorí, že sa v nich starajú o ťažko zdravotne postihnutých klientov, o ktorých nemá žiadne z verejných zariadení záujem. Jedno z troch bratislavských zariadení sídli v rodinnom dome. V piatok podvečer je v ňom pokoj. V kuchyni sedí asi päť dôchodcov. Kým jedna obyvateľka pozerá televíziu, ďalšia vykonáva svoju obľúbenú činnosť - žehlí. " Píšu tu samé hlúposti," sťažuje sa dôchodca. Časopis, ktorý mu dal do ruky opatrovateľ, zahadzuje na stôl. Jeden z mužov už dlhú chvíľu stojí zadumane na chodbe. Podľa Mádlovej ide o ťažké prípady, ktoré si len sotva môžu uvedomovať, čo sa v organizácii deje. " V obmedzenom režime pracujeme kvôli peniazom, ale nie kvôli klientom."
Zo slepej uličky sa Privilégium snaží dostať svojsky. Popri ňom bude existovať ďalšia neziskovka, pod ktorú prejdú všetci klienti i zamestnanci. " Nefigurujem tam. Som len zamestnancom. Všetko ostáva, len poskytovateľ bude iný," reaguje Mádlová. Názov organizácie však neuviedla.

Kraje stopli dotácie
Mádlová viní z 30-miliónového dlhu Privilégia samosprávne kraje, ktoré zariadeniam neprispeli dotáciou. " My s nimi nechceme mať nič spoločné, nie je pravda, že by sme im niečo dlhovali," reagoval hovorca Trenčianskeho samosprávneho kraja Peter Toman. Podľa neho je viac neziskových organizácií, ktoré od nich dotáciu nedostali.
Hovorca Žilinského samosprávneho kraja Peter Kubica priznal, že v minulom roku poskytli Privilégiu dotáciu vo výške približne tri milióny korún. " Avšak po našej kontrole sme podporu zastavili a na tento rok neplánujeme žiadnu."
Mádlová napriek situácii, aká v organizácii nastala, nepripúšťa krach. " V žiadnom prípade nezavrieme," nástojí. Autá, na ktorých zamestnanci jazdia, sú požičané. Zariadenia vraj žijú z platieb klientov, ktoré neodišli na účty, ale boli vyplatené v hotovosti. Priemerná platba sa pohybuje od 10- do 15-tisíc korún. Najdrahší je penzión v centre Bratislavy, kde klienti platia od 15- do 25-tisíc korún mesačne. Mádlová sa spolieha na to, že sa jej nepriznané dotácie z krajov podarí získať späť. Z nich vraj potom vyplatí dlžoby. " Dalo by sa k tomu dopracovať dohodou s krajom alebo cez súd."

Nepomohla ani zmena zákona
Platby klientov zablokoval daňový úrad. " Tvrdili sme, že nám tie účty nemôžu zablokovať, pretože dôchodky klientov sú ich majetkom a my nie sme podnikateľský subjekt," tvrdí. Spoliahala sa pritom na zmenu legislatívy od rezortu práce. Nový paragraf platiaci od januára bráni zablokovaniu účtov, na ktorých sú dôchodkové dávky ľudí. Aby však platil aj na prípad Privilégia, musel by byť retroakvítny. Barbora Petrová z mediálneho odboru rezortu práce potvrdila, že platí len na prípady od prvého januára 2009.
S exekúciou kvôli kontroverznej dotácii, za ktorú organizácia nakúpila polohovateľné postele, v septembri začalo aj ministerstvo financií. Na otázku, či už exekútor siahol na účty alebo majetok Privilégia, Mádlová reagovala: " Na aké účty, aký majetok? Vstúpil sem, urobil súpis, ale čo nám vezme?" Tvrdí, že exekúcia prišla predčasne, pretože jej vina sa ešte nepreukázala.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:49