MHD v BratislaveTASR/Š. Puškáš
StoryEditor

Dezinfekcia MHD či automatické otváranie všetkých dverí. Bratislava prijala opatrenia kvôli koronavírusu

06.03.2020, 12:14
Autor:
TASRTASR
Magistrát reagoval na prvého potvrdeného pacienta na Slovensku s ochorením COVID-19, ktorý je hospitalizovaný v Bratislave.

Mesto Bratislava deklaruje, že je spoločne s mestskými časťami i Bratislavským samosprávnym krajom pripravené na nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Všetky informácie o situácii v hlavnom meste vrátane odporúčaní a opatrení, ktoré sa doteraz vykonali, nájde verejnosť na webe www.zvladneme.to. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

​Magistrát tak reagoval na prvého potvrdeného pacienta na Slovensku s ochorením COVID-19, ktorý je hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Kramároch.

Vedenie Bratislavy je v kontakte s odborníkmi, štátnymi a verejnými inštitúciami, najmä Úradom verejného zdravotníctva, ktorý je súčasťou krízového štábu zriadeného vládou v súvislosti s ochorením COVID-19.

Dezinfekcia držadiel 

"V Bratislave bolo prijatých už viacero opatrení zameraných najmä včasné a transparentné informovanie obyvateľov o aktuálnej situácii v meste, ochranu senioriek a seniorov pred nákazou novým koronavírusom ako najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva z pohľadu komplikácií pri ochorení COVID-19, zabezpečenie fungovania kľúčových služieb a infraštruktúry v meste aj v prípade rozsiahlejšieho šírenia nákazy novým koronavírusom, prevenciu šírenia nového koronavírusu a koordináciu s mestskými časťami a samosprávnym krajom, s dôrazom na opatrenia v školských zariadeniach," uviedol Bubla.

Dopravný podnik Bratislava vykonáva dezinfekciu držadiel vo vozidlách nad rámec bežnej každodennej hygienickej údržby vozidiel.

Zároveň magistrát vydal pokyn na dodatočnú kompletnú dezinfekciu všetkých vozidiel MHD. Vodiči MHD budú na zastávkach automaticky otvárať všetky dvere, aby sa znižovala potreba kontaktu cestujúcich s povrchmi v hromadných dopravných prostriedkoch. Pri zastávkach na znamenie je naďalej nutné vyslať vodičovi znamenie.

Zákaz v zariadeniach sociálnych služieb

Regionálny úrad verejného zdravotníctva vydal podľa Bublu výzvu, aby všetky pobytové zariadenia sociálnych služieb najneskôr od piatka zabezpečili zákaz styku klientov s verejnosťou. Zariadenie môže v odôvodnených výnimočných prípadoch umožniť individuálnu návštevu osobám, ktoré nejavia známky ochorenia a sú vybavené rúškom.

Mesto prijalo preventívne opatrenia na ochranu verejnosti a zamestnancov magistrátu a ďalších mestských organizácií vrátane intenzívnejšieho čistenia a dezinfekcie pracovísk a priestorov pre styk s verejnosťou, obmedzenie používania klimatizačných zariadení a možnosti práce z domu v prípadoch, keď zamestnanec navštívil krajinu s potvrdeným výskytom ochorenia COVID-19.

"Za rovnako dôležité považujeme správať sa adekvátne k aktuálnej situácii a nepodliehať predčasnej panike, najmä v dôsledku neoverených informácií," upozornil Bubla.

Informácie o situácii v Bratislave a Bratislavskom samosprávnom kraji vrátane odporúčaní a opatrení, ktoré boli realizované, nájde verejnosť na webe hlavného mesta a BSK.

01 - Modified: 2020-03-06 12:13:17 - Feat.: 0 - Title: Interaktívna mapa: Pribudlo už aj Slovensko. Pozrite sa, ako sa šíri koronavírus po svete 02 - Modified: 2020-03-10 08:33:50 - Feat.: 0 - Title: Potvrdili ďalšie prípady koronavírusu na Slovensku. V Bratislave zatvárajú školy 03 - Modified: 2020-03-06 11:00:56 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má prvý prípad koronavírusu. Čo nám radia odborníci? 04 - Modified: 2020-03-06 11:13:12 - Feat.: 0 - Title: Všetko, čo musíte vedieť o koronavíruse. Ochráni vás dodržiavanie jednoduchých pravidiel
01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 07:57