TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kauza šekov na 1488 eur: Niekdajšie logo Kotlebovej ĽSNS bolo fašistické, skonštatoval znalec

05.03.2020, 07:55
Autor:
TASRTASR
Na otvorení hlavného pojednávania sudkyňa uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšieho paragrafu.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba trvá na svojej nevine v kauze kontroverzných šekov udelených na čiastku 1488 eur.

Kotleba to uviedol vo štvrtok počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Pre spomínané šeky ho obžaloval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz.

Samosudkyňa Ružena Sabová pripustila do rozsahu dokazovania výsluch historika Jakuba Drábika a aj jeho knihu Fašizmus.

Svedecká výpoveď historika

„Som nevinný,“ uviedol Kotleba vo svojom vyhlásení pred jeho výpoveďou. Po tej nasledovalo uznesenie, ktorým sudkyňa povolila do rozsahu dokazovania svedeckú výpoveď historika Jakuba Drábika.

Ten je autorom populárnej knihy Fašizmus, ktorý vo svojich rozhovoroch za fašistov označuje aj Kotlebu a jeho ĽSNS.

Spomínal aj Slovenský štát

Svedok Peter Demian, otec jednej z obdarovaných rodín, vypovedal, že Kotleba spomínal na akcii, kde odovzdával sporné šeky, aj výročie založenia slovenského vojnového štátu. 

"Pán Kotleba tam spomínal to výročie. Bol ocenený aj nejaký pán, ktorý sa narodil v deň výročia," uviedol Demian. Akcia sa konala 14. marca 2017.

V aule podľa jeho slov nebola žiadna podozrivá dekorácia ani symboly, videl tam fotografiu Andreja Hlinku a ešte jednej osoby, ktorú nevedel identifikovať. Na sume 1488 eur sa s nikým nedohadoval. Tvrdil, že sa ňu poskladali poslanci za ĽSNS.

Sumu mu po odovzdaní šeku dali v obálke a neskôr podpísali darovaciu zmluvu. Dôvodom mala byť zlá sociálna situácia jeho rodiny, keďže mal päť detí a bol nezamestnaný. K akcii sa dostal cez známeho katolíckeho kňaza.

Pred samosudkyňou vypovedala aj jeho manželka Jana Demianová. O akcii vedela cez manžela. Na samotnom podujatí nevidela žiadne podozrivé dekorácie. Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry reagovala, že sa cíti byť strane vďačná.

So školou nemal zmluvu

Akcia, počas ktorej Kotleba odovzdal sporné šeky, nebola evidovaná v účtovníctve školy, ktorá poskytla priestor. Uviedla bývalá riaditeľka Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici Darina Šlosarová.

Kotleba bol vtedy predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, a tým pádom aj zriaďovateľom obchodnej akadémie. Nájom ani prevádzkové náklady mu za akciu, kde sa odovzdávali šeky, z toho dôvodu ani neúčtovali, zmluvu taktiež nemali. "Pre svojho predsedu sme nevyhotovovali zmluvu," vysvetlila svedkyňa.

Počas výpovede svedkyňa pripomenula, že sa akcia konala 14. marca 2017. Dátum 14. marec je výročím založenia fašistického Slovenského štátu. Na samotnej akcii prítomná nebola.

Logo bolo fašistické

Z výpovede znalca v oblasti heraldiky Ladislava Vrtela vyplynulo, že niekdajšie logo ĽSNS bolo fašistické. Znalec skúmal rovnoramenný dvojkríž, ktorý strana donedávna používala ako svoje logo.

"Kríž Hlinkovej gardy je slovenským ekvivalentom hákového kríža. Kríž Hlinkovej gardy je symbolom slovenského fašizmu, respektíve slovenského nacizmu," povedal znalec Vrtel. Používanie takéhoto kríža považuje za demonštratívne prihlásenie sa k slovenskému fašizmu.

Kotleba na svoju obhajobu uviedol, že ich vtedajšie logo pochádza zo znaku Slovenskej pospolitosti. Podľa Kotlebu je doteraz zaregistrovaná ako občianske združenie a logo má aj v stanovách. 

Šéf ĽSNS odmietol vypovedať

Kotleba vo štvrtok odmietol vypovedať, chce tak urobiť až neskôr. „Súd pristúpi k výpovedi obžalovaného po vykonaní všetkých dôkazov,“ reagovala samosudkyňa Sabová. Prokurátor takýto postup nenamietal.

Prokurátor Honz podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka.

Kotleba sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Číslo 1488 považuje ÚŠP za extrémistickú symboliku.

Sprísnenie kvalifikácie 

Podľa sprísnenia právnej kvalifikácie, ktorú pripustila Sabová, Kotlebovi hrozí až osemročný trest odňatia slobody. K možnému sprísneniu pristúpila potom, čo Honz dodal nový dôkaz v podobe kandidátky ĽSNS do parlamentných volieb.

Na Kotlebovej kandidátke sa nachádzalo viacero už novozvolených poslancov, ktorí boli odsúdení za extrémistické trestné činy.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:11