StoryEditor

Je v hre, že Daniel Lipšic bude vo vláde, vyhlásil Matovič. Exminister to vylúčil

02.03.2020, 14:45
Autor:
klklTASRTASR
Matovič považuje Daniela Lipšica za kvalitného človeka, zvažoval ho preto do funkcie v budúcej vláde.

Advokáta Daniela Lipšica považuje líder OĽaNO Igor Matovič za kvalitného človeka, je preto v hre, že by obsadil exekutívnu funkciu v prípadnej vláde. Potvrdil to Matovič na brífingu po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

V hre je úplne všetko

"Dnes je v hre úplne všetko," reagoval Matovič na otázku novinárov, či by mohol byť Lipšic vo vláde, líder OĽaNO sa však s ním o tom ešte nerozprával. "Bol veľkou posilou v čase Radičovej vlády, takže teoreticky áno," odpovedal.

Samotný Lipšic však na Facebooku poprel, že by sa vracal do exekutívy. Ocenil však ponuky. "Rozhodol som sa však, že v súčasnosti nebudem reflektovať na žiadnu ponuku stať sa členom nastupujúcej vlády. Svoje rozhodnutie som oznámil aj budúcemu premiérovi," povedal bývalý minister vnútra a spravodlivosti.

Lipšic to odôvodnil tým, že je demokrat a vo voľbách nekandidoval. "O kľúčové posty vo vláde by mali zastávať ľudia, ktorí sa uchádzali vo voľbách o dôveru občanov," tvrdí. 

Druhým dôvodom je to, že si myslí, že je momentálne pre verejnosť prospešnejší ako advokát. "Prebiehajú súdne pojednávania, ktoré sú kľúčové pre osud spravodlivosti na Slovensku. Nezvyknem odchádzať od nedokončenej práce, ani od mojich klientov, ktorí mi dali dôveru, ani od mojich kolegov, s ktorými tvoríme spoločný tím," vysvetlil. Na záver však dodal, že je ochotný byť budúcemu premiérovi nápomocný. 

Ďalšie ministerstvá

Líder OĽaNO opätovne potvrdil, že chce vo vláde štyri strany a dosiahnuť tak ústavnú väčšinu. "Keď to nevyjde, sú potom rozličné kombinácie, môžu byť teda vlády s tromi subjektmi v rôznych kombináciách," poznamenal.

Matovič nepotvrdil, či by si OĽaNO vzalo ministerstvo zdravotníctva, poslanec Marek Krajčí je však podľa neho v tejto oblasti fundovaný odborník.

"Všetko je možné," odpovedal na otázku, či by ministerské posty obsadili aj ľudia, ktorí neboli zvolení do parlamentu. Matovič sa chce riadiť zvyklosťou, že sa jednotlivé mandáty vo vláde rozdelia medzi strany percentuálne podľa výsledku vo voľbách.

Sulík ministrom financií?

Matovič nevie, či by mohol predseda SaS Richard Sulík získať post ministra financií. Ten deklaroval o tento post záujem, ak by bola SaS druhou najsilnejšou stranou koalície. "Ak by sa podarila štvorkoalícia, zrejme táto matematika nevychádza," doplnil k Sulíkovi.

Predseda víťaznej strany v sobotných (29. 2.) parlamentných voľbách sa podľa svojich slov vyrovnáva so zodpovednosťou, snaží sa ju uchopiť a "niečo nepokaziť". "Ako Alenka v ríši zázrakov, ktorá zrazu dostane hlavný kľúč od krajiny a má obrovskú zodpovednosť," odpovedal na otázku, ako sa cíti vo svojej pozícii.

Chce sa prihovoriť duši voliča Smeru a ĽSNS

Ak sa stane premiérom, bude podľa svojich slov na úrad vlády pozývať predsedov opozičných strán na spoločný obed, a to z úcty k voličom, ktorí ich volili.

"Mojím cieľom počas budúcej vlády je čo najviac sa prihovoriť duši voliča Smeru-SD a ĽSNS," skonštatoval.

Líder OĽaNO tiež uistil, že v Národnej rade SR bude zastúpený hlas Maďarov žijúcich na Slovensku, ako aj liberálov.

Deklaroval, že v poslaneckom klube OĽaNO je približne desať až 15 poslancov, ktorí sú liberálne orientovaní. Dodal, že každý poslanec má ústavne garantované právo slobodne hlasovať v súlade so svojím presvedčením a svedomím. "V prípade otázok, ktoré sa týkajú života, si myslím, že by sme toto právo mohli dopriať každému poslancovi," uzavrel.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2024-02-25 13:34:51 - Feat.: - Title: "Všetko, čo je zákonné, je legitímne." Taraba hovorí o práve koalície mať šéfa SIS, Sulík o obchádzaní zákona 03 - Modified: 2024-01-13 13:14:02 - Feat.: - Title: Lipšic zahladzuje niektoré kauzy bývalej koalície. Je v konflikte záujmov, tvrdí Michelko z SNS 04 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 05 - Modified: 2023-12-04 18:21:26 - Feat.: - Title: Lipšic: Nechcú vymeniť mňa, na to by im stačila rýchla zmena zákona o mojom odvolaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:19