TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prokuratúra reaguje na Grendela: Výpoveď Ruttkayovej nebola rozhodujúcim dôkazom

26.02.2020, 12:09
Autor:
TASRTASR
Prokurátor pri akomkoľvek svojom rozhodnutí vychádza z dôkazov zadokumentovaných v konkrétnom vyšetrovacom spise, tvrdí hovorca.

Výpoveď svedkyne Martiny Ruttkayovej nebola vo veci obžaloby poslanca Národnej rady SR Gábora Grendela (OĽaNO) jediným, a už vôbec nie rozhodujúcim dôkazom odôvodňujúcim podanie obžaloby. Uviedol to prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava Matej Izakovič v reakcii na Grendelovu obžalobu pre ohrozenie bankového tajomstva Mariana Kočnera.

"V predmetnej veci bolo produkovaných viacero tak priamych, ako aj nepriamych dôkazov, ktoré výpoveď svedkyne potvrdzovali a v konečnom dôsledku viedli prokurátora k podaniu obžaloby, nakoľko mal za dostatočne preukázané, že sa skutok stal a že ho spáchal obvinený," priblížil Izakovič.

Zároveň pripomenul, že prokurátor pri akomkoľvek svojom rozhodnutí vychádza z dôkazov zadokumentovaných v konkrétnom vyšetrovacom spise. Dané dôkazy hodnotí podľa svojho vnútorného presvedčenia založenom na "starostlivom uvážení všetkých okolností prípadu samostatne i v súhrne s ostatnými dôkazmi".

Prokurátorka KP v Bratislave podala obžalobu voči Grendelovi na Okresný súd Bratislava I. "Potvrdzujeme, že obžaloba bola KP v Bratislave podaná na Okresný súd Bratislava dňa 13. februára," povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Prokurátorka Grendela podľa jeho slov informovala, že opätovne preštudovala jeho námietku voči vyšetrovateľovi Jaroslavovi Barochovskému, ktorý ho v tejto veci pred štyrmi rokmi obvinil, a opätovne ju vyhodnotila ako neopodstatnenú. Skutok, za ktorý bola podaná voči Grendelovi obžaloba, sa podľa neho mal stať v roku 2012, keď médiá informovali o Kočnerových neobvyklých finančných operáciách z jeho zahraničných účtov.

Grendel na tlačovej konferencii ozrejmil, že v septembri 2016 bola na návrh Kočnera predvolaná novinárka Martina Ruttkayová, ktorá predložila policajné dokumenty o prevodoch Kočnera a tvrdila, že ich dostala od Grendela. Na základe tejto výpovede boli v októbri 2016 vznesené obvinenia voči Danielovi Lipšicovi a Grendelovi.

Ruttkayovej tvrdenia však podľa Grendela neboli pravdivé, čo podľa neho dosvedčuje aj komunikácia z aplikácie Threema. Ako tvrdí poslanec, v roku 2018, keď bola Ruttkayová opätovne predvolaná na výsluch, mal Kočner písať Petrovi Tóthovi o obavách, že novinárka bude vypovedať, že ju nahovorili.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:49