Reuters
StoryEditor

Čo robiť v prípade epidémie koronavírusu? Pomôžu zásoby vody aj hotovosti

26.02.2020, 10:25
Autor:
livlivklkl
Opustené ulice, zatvorené reštaurácie a kaviarne, v niekoľkých málo otvorených obchodoch zákazníci narážajú na prázdne regály a pred lekárňami sa tvoria rady.

1. Aspoň jeden mesačný príjem v hotovosti

"Väčšina ľudí má v peňaženke možno pár drobných a spolieha na kartu, ale v prípade mimoriadnej udalosti môže byť bankový systém preťažený, môže byť výpadok elektriny atď. A kartou nezaplatíte, bankomaty samozrejme v tej chvíli budú okamžite vybrané," priblížil inštruktor sebaobrany Pavel Houdek.

V prípade mimoriadnej udalosti a vykúpenia obchodov jedlo podľa neho zdražie. "Obchodníci alebo priekupníci toho okamžite využijú, rovnaké je to s dopravou," uviedol.

Odporúča preto mať doma približne mesačný príjem, ideálne v menších bankovkách. 

​2. Aspoň 20 litrov pitnej vody

Na základné prežitie radí Houdek počítať približne s dvoma litrami vody na človeka a deň. Pre väčší komfort v podobe čistenia zubov či opláchnutie 5 až 6 litrov.

"Sú dve možnosti: mať balíky balenej vody niekde v špajzi alebo si kúpiť dvadsaťlitrový plastový barel, najlepšie s kohútikom, naplniť ho a dať ho do skrine alebo prikryť tmavou látkou," odporučil. Voda musí byť v tme, aby sa v nej nezačali množiť riasy a baktérie.

Zahraničné agentúry pre katastrofy, napríklad FEMA, odhadujú, že v prípade mimoriadnej udalosti veľkého rozsahu bude trvať tri dni, než začne systém fungovať a nastúpi núdzové zásobovanie. "Voda na tri dni je minimum. Ja by som však uvažoval napríklad o dvojnásobku," povedal Houdek.

Vytvoriť si zásobu pitnej vody odporúča aj inštruktor kurzov pre prežitie Amar Ibrahim. "Stačí mať doma dvadsať litrov pitnej vody," priblížil. Ideálne však podľa neho je mať zásoby na dva týždne. "Keby sa prihodilo niečo v menšom meradle, napríklad v menšom meste, môže prísť pomoc čoskoro. V prípade globálnej udalosti nemôže nikto počítať s tým, že za hodinu prídu hasiči," vysvetlil.

3. Panika a vykúpenie jedla

"Bez jedla síce chvíľu vydržíte, ale nie je dobré štyri alebo šesť dní nejesť," uviedol Houdek. Podľa neho stačí mať doma škatuľu trvanlivých potravín, ako sú oriešky, sušené ovocie, sušienky či konzervy. "Tie priebežne konzumujete, ale viete, že máte zásobu," dodal.

Ibrahim odporúča mať doma zásoby jedla približne na štrnásť dní. "Sme zvyknutí, že si na každom rohu kúpime potraviny, všetko je v chladničke, nepremýšľa sa dopredu," rozviedol.

Odporúča preto mať doma zásobu ryže, múky, cestovín, cukru či soli. "Ľudia by mali byť predzásobení, pretože keď bude hroziť uzatvorenie miest, vznikne panika a ľudia všetko hneď vykúpi," podotkol.

4. Lieky

Podľa Ibrahima by každý mal mať doma nejaké lieky proti bolesti, hnačke, bolesti žalúdka, na alergiu, kvapky do očí a do nosa. Tiež by mal mať zásobu liekov, ktoré užíva. "Človek nemôže čakať, že keď mu lieky dôjdu, zájde si pre ne k lekárovi," dodal. Potrebné sú podľa neho tiež dezinfekčné prostriedky.

5. Sviečky a zápalky

Podľa Houdka sa tiež v prípade mimoriadnej udalosti hodí mať zdroj svetla. "Nech už sviečky, ktoré vydržia horieť niekoľko hodín, a zápalky alebo zapaľovač. Zápalky sú lepšie, pretože nezlyhajú," povedal. Odporúča tiež mať baterku na batérie a rezervné batérie.

6. Teplo

Pretože sa nachádzame uprostred zimy, Houdek tiež odporúča mať k dispozícii niečo teplé na seba či deku pre prípad, že by zlyhali dodávky tepla. "U nás má snáď každý doma spacák a teplé oblečenie, a tak to nemusí byť taký problém," zakončil.

7. Zdroj informácií

Optimálne podľa Houdka je mať doma rádio na baterky. "Keď dôjde k výpadku elektriny, internet si sotva pustíte, baterky v telefóne za chvíľu dôjdu. Kde sa budú vysielať informácie? V rozhlase!" dodal. Je potrebné vyčkávať na ďalšie informácie. Postup môže byť ako evakuácia, alebo karanténa, ako teraz vidíme v Taliansku.

K získavaniu informácií sú k dispozícii aj infolinky funkčné 24 hodín denne, 7 dní v týždni, ktoré zabezpečujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. K dispozícii je aj mailový kontakt Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

8. Pokiaľ nemusím, nevychádzam 

"Ak nemusím, tak vyliezať nebudem. Lepšie je zostať doma, zhodnotiť situáciu, získať informácie a potom zvoliť nejaké opatrenia," domnieva sa Houdek. Podľa Ibrahima by ľudia mali v prípade mimoriadnej udalosti predovšetkým dodržiavať hygienu a dbať na nariadenie úradov a ďalších štátnych zložiek.

01 - Modified: 2020-02-26 09:56:13 - Feat.: 0 - Title: Superprenášači nie sú. Čo hovorí zatiaľ najväčšia štúdia epidémie koronavírusu 02 - Modified: 2020-02-26 09:50:27 - Feat.: 0 - Title: Ticho v súvislosti s krízovým plánom ohľadom koronavírusu je zarážajúce, tvrdí šéf ekonomického inštitútu 03 - Modified: 2020-02-26 09:49:13 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus je v súčasnosti prakticky nezastaviteľný, povedal analytik. Nákaza zrazila ceny ropy o takmer päť percent 04 - Modified: 2020-02-26 09:47:34 - Feat.: 0 - Title: Nemám koronavírus, je to úplný nezmysel, reagoval Pellegrini na zahraničné správy
01 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 02 - Modified: 2024-04-04 15:24:08 - Feat.: - Title: Najsilnejšia epidémia za 60 rokov. V Česku zomrel novorodenec s čiernym kašľom 03 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Kašľal tak, že upadal do bezvedomia. Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik epidémií 04 - Modified: 2024-02-26 08:30:00 - Feat.: - Title: Výletnej lodi s tisíckami cestujúcich nedovolia zakotviť v prístave. Na palube údajne prepukla infekčná nákaza 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 23:35