StoryEditor

Výplata na účte za 10 sekúnd. Kedy to bude realita na Slovensku?​

25.02.2020, 23:00
Mnohé slovenské banky sa už začali na zavedenie superrýchlych transakcií pripravovať, hovorí Peter Ivanka, odborník na digitálne bankovníctvo zo spoločnosti Softec.

Národná banka Slovenska vlani v decembri predstavila plán zavedenia okamžitých platieb. Ako vyzerá súčasný stav a ako by mal vyzerať stav po zavedení okamžitých platieb?
Dnes, keď klient zadá platobný príkaz v rámci jednej banky, platba zvyčajne prebehne do niekoľkých minút. Keď sa peniaze posielajú do inej banky, tak je garancia, že peniaze na účte bude mať príjemca platby až nasledujúci pracovný deň. To znamená, že ak zrealizujem platbu v piatok, tak ju na účte protistrany môžem často očakávať až v pondelok. Je to z dôvodu, že banky spracúvajú platby, to znamená realizujú klíring, takzvaným batchovým alebo balíkovým spracovaním. To znamená, že platby sa ukladajú do balíkov a až následne sa celé balíky spracúvajú. Pri okamžitých platbách je každá platba spracovaná samostatne, a to okamžite po jej zadaní, 24 hodín denne, 365 dní v roku.

Koľkokrát denne prebieha klíring?
Je to niekoľkokrát denne. Platba je zaradená do konkrétneho balíka v závislosti od času, keď bola zadaná. Preto aj medzibanková platba, ak ju klient zadá dostatočne skoro, môže byť spracovaná v rámci jedného pracovného dňa. Presný počet a čas klíringových spracovaní sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnej banky. Existujú aj urgentné alebo expresné platby za poplatok, ktoré ak sú zadané do určitého času, tak sú spracované v rámci jedného pracovného dňa. Rozdiel pri okamžitých platbách je ten, že okamžitá platba je na účte protistrany do 10 sekúnd. Vtedy už nehovoríme o balíkovom spracovaní, ale o online alebo okamžitom spracovaní platieb, keď sa platby spracúvajú okamžite, keď sú zadané. V rámci týchto 10 sekúnd je potrebné zrealizovať veľké množstvo operácií.


Prečo prichádza táto inovácia dnes?
Zmena súvisí so zavedením SEPA platieb (Single Euro Payment Area alebo jednotná oblasť platieb v eurách) v roku 2014. Cieľom SEPA bolo zjednotiť štandardy pri realizácii domácich a cezhraničných platieb v euromene. Okamžité platby SEPA Instant Credit Transfer sú založené na SEPA úhradách. Schému, resp. štandardy pre okamžité platby, stanovila Európska platobná rada v novembri 2016. Európska banková asociácia v novembri 2017 zaviedla do platnosti platobný systém s názvom RT1. V novembri 2018 Európska centrálna banka zaviedla platobný systém TIPS. Čiže máme Európsku bankovú asociáciu a Európsku centrálnu banku a dva platobné systémy, ktoré umožňujú implementáciu okamžitých platieb.

Čo je výhodou okamžitých platieb z hľadiska spotrebiteľa a firmy?
Výhody sú podobné pre spotrebiteľa aj pre firmy. Keď klient banky realizuje úhradu, peniaze sú okamžite na účte príjemcu. Zoberme si ako príklad výplatu. Ak vám firma vyplatí peniaze v piatok, tak na ne nemusíte čakať do pondelka, ale máte ich okamžite na účte. Čiže ide o zlepšenie cash flow, či už u bežných ľudí alebo pri firmách. Hoci pri faktúrach sú lehoty splatnosti a čas vykonania platieb nehrá veľkú rolu, určite ide o zlepšenie pri riadení cash flow. Pre firmy to teoreticky môže znamenať aj to, že nemusia držať tak veľa hotovosti, keďže prostriedky si vedia vymeniť v priebehu niekoľkých sekúnd. Taktiež sa môže znížiť počet omeškaných splátok alebo oneskorených platieb.

Kedy má okamžité platby zaviesť Slovensko?
Podľa národného plánu okamžitých platieb, ktorý zverejnila NBS, je termín stanovený na 1. február 2022. Treba poznamenať, že pre banky je zavedenie okamžitých platieb dobrovoľné. Či sa b...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 04:50