TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Beblavý vyhlásil, že budú pokračovať v obštrukcii. Na Kollára sa zniesla kritika od opozície

25.02.2020, 11:50
Autor:
TASRTASR
Miroslav Beblavý vyjadril veľké poľutovanie nad tým, že poslanci za Sme rodina pomohli naplniť kvórum, keďže sa prezentovali.

Nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého sa nebudú zúčastňovať na ďalšom rokovaní mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, chcú pokračovať v obštrukcii tým, že sa nebudú na schôdzi prezentovať.

Kritika na Kollára

Zasadanie parlamentu tesne pred voľbami je podľa podpredsedu parlamentu Martina Klusa (SaS) minimálne neetické. OĽaNO sa podľa predsedu poslaneckého klubu Eduarda Hegera pri ďalšom hlasovaní nebude prezentovať, v diskusii sa chce pýtať na financovanie opatrení.

Beblavý vyjadril "veľké poľutovanie" nad tým, že poslanci za Sme rodina pomohli naplniť kvórum, keďže sa prezentovali. "Aj dnes sa ukázalo, na koho je a na koho nie je spoľahnutie," dodal.

Podľa Klusa je podstatné to, že sa poslanci Sme rodina hlasovania zúčastnili. "Toto je vážny problém," podotkol. Myslí si, že schválenie skráteného legislatívneho konania bolo v rozpore so zákonom. Skonštatoval, že v zmysle Ústavy SR zasadá parlament neustále. "Myslím si, že je minimálne neetické, že NR SR ešte takto tesne pred voľbami zasadá," skonštatoval v súvislosti s blížiacim sa volebným moratóriom.

"Táto situácia by vyvolávala len chaos"

Hnutie OĽaNO bude podľa Hegera zaujímať Kollárovo vysvetlenie, odkiaľ sa budú sociálne opatrenia financovať, keďže sa jeho poslanci prezentovali pri hlasovaní o zrýchlenom režime.

"Ak to nemá byť nástrojom získavania politických bodov, malo to byť prvé rokovanie po voľbách," poznamenal. Zdôraznil, že s dôverou dôchodcov netreba hazardovať.

Nezaradená poslankyňa Veronika Remišová skonštatovala, že rokovanie o sociálnych opatreniach je volebnou korupciou, na ktorej sa zúčastňovať nebude.

Doplnila, že o zákonoch sa rokuje nezákonne, ak ale budú schválené, existuje poistka v prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ktorá ich nemusí podpísať.

Ak by sa 13. dôchodky zaviedli, podľa Remišovej ich v prípade účasti vo vládnej koalícii rušiť nebudú. "Táto situácia by vyvolávala len chaos," vysvetlila Remišová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:38