StoryEditor

Čo musel vysvetľovať minister Janušek

18.11.2008, 23:00

Tender pre spriaznené firmy
Konzorcium firiem Zamedia a Avocat získalo pred rokom a pol od ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja zákazku za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna eur) podprahovou metódou bez verejnej súťaže. Ide o zákazku na informačné a poradenské služby pri čerpaní eurofondov. Firmy Avocat a Zamedia majú mať podľa medializovaných informácií blízko k lídrovi národniarov Jánovi Slotovi - Avocat má Slotu zastupovať prinajmenšom v dvoch občianskoprávnych sporoch. Spolumajitelia Avocatu, Juraj Mravčák a Juraj Hatvany, sedia podľa denníka Plus jeden deň vo firmách so štátnou účasťou - Hatvany šéfuje dozornej rade Slovenskej pošty, Mravčák dostal kreslo šéfa Správnej rady železníc. Zamediu zas vedie Viktor Tretina - podľa medializovaných informácií je Slotovým blízkym spolupracovníkom z čias na žilinskej radnici.

Maďarské školy bez peňazí
Ministerstvo výstavby malo podľa medializovaných informácií pri rozdeľovaní peňazí eurofondov uprednostňovať slovenské školy. V prvých troch kolách delenia bola úspešná len jedna škola s vyučovacím jazykom maďarským - na opravu budovy získala 8,8 milióna korún (292-tisíc eur). Celkovo však ministerstvo rozdeľovalo tri miliardy korún (100 miliónov eur) zhruba pre 110 škôl. Po medializovaní týchto informácií sa však situácia zmenila. V októbri tohto roka už štyri maďarské školy peniaze z eurofondov dostali - bolo to celkovo 77 miliónov korún (2,5 milióna eur).

Zákazky ministrovmu bratovi
Podnikateľ Igor Janušek, brat ministra výstavy, získal podľa denníka Sme zákazky na deratizáciu väzníc. Podnikateľ a jeho firma Deratech dostala za posledné dva roky bez verejnej súťaže deväť z jedenástich zákaziek - len v tomto roku ich mala sedem. Má ísť o väznice v Bratislave, Dubnici, Prešove, Nitre - Chrenovej, Levoči, Leopoldove, Želiezovciach, Hrnčiarovciach nad Parnou a v Nitre. Riaditeľkou Zboru väzenskej a justičnej stráže, pod ktorú spadajú všetky slovenské väznice, je nominantka ĽS-HZDS Mária Kreslová. Jej dcéra Mária Cigáneková robí ministrovi Janušekovi od júla 2007 šéfku kancelárie.

01 - Modified: 2003-07-17 21:22:52 - Feat.: 0 - Title: Výdavky, najčastejší zdroj sporov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:56