TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Premiér ďakuje polícii aj prokurátorom, podľa Fica bola vražda hrubo zneužitá na politické ciele

21.02.2020, 16:42
Autor:
TASRTASR
Premiér Peter Pellegrini odmieta ďalšie rozdeľovanie spoločnosti.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) ďakuje policajtom a prokurátorom za to, že "vrahovia i možní objednávatelia dnes stoja pred súdom". Uviedol to v reakcii na druhé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dodal, že ho mrzí, ak sa z tejto tragédie robí politika.

"Je mi ľúto zmareného života dvoch mladých ľudí, tak ako mi je ľúto každého násilne ukončeného života," povedal Pellegrini s tým, že po nástupe do funkcie premiéra bolo jeho prioritou vypátrať páchateľov a postaviť ich pred spravodlivý súd.

Pellegrini v tejto súvislosti odmieta ďalšie rozdeľovanie spoločnosti. "Iba spravodlivý trest pre vrahov a úplná pravda o celom prípade môžu prispieť k zmiereniu ľudí na Slovensku," vyhlásil s tým, že verí, že takýto ohavný čin sa na Slovensku už nikdy viac nezopakuje.

Podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) je dôležité urobiť všetko pre to, aby boli odsúdení tí, ktorí organizovali a spáchali vraždu. Zároveň si myslí, že vražda sa začala v spoločnosti využívať.

"Chcel by som najmä apelovať na to, aby sme v dnešný deň nepodľahli v spoločnosti emóciám na zneužívanie tejto smrti. (...) Hlavne, aby sme urobili spolu všetko pre to, aby orgány činné v trestnom konaní ukončili svoju prácu, aby boli odsúdení tí, ktorí tento hrozný čin spáchali a organizovali," dodal.

Predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár v súvislosti s udalosťami po vražde novinára a jeho snúbenice zdôraznil, že keby Most-Híd pred dvoma rokmi vládu opustil, jej obmena by nemusela nastať. Koalícia SNS a Smeru-SD by podľa neho mohla fungovať s podporou ĽSNS.

Poznamenal, že pre nich bolo potrebné zabezpečiť vyšetrenie vraždy. Pripomenul zmenu policajného prezidenta, ku ktorej po výmene vlády došlo. Dodal, že Most-Híd prispel k začiatku očisty justície.

"Myslím si, že sme prispeli k tomu, že dnes už vieme, kto vraždil, kto bol objednávateľom, volavka, a predpokladám, že súd im o krátky čas dá, čo si zaslúžia," skonštatoval.

Predseda Smeru-SD Robert Fico uviedol, že vražda bola "hrubým" spôsobom zneužitá na politické ciele. Zároveň podotkol, že vládna koalícia ukázala vysokú mieru politickej kultúry v roku 2018 prijatím viacerých rozhodnutí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:25