StoryEditor

Choroby budúcnosti? Hrozí malária a epidémie

20.08.2008, 00:00

Ako bude vyzerať naše zdravie v budúcnosti? Niektoré dnešné choroby budeme vedieť v horizonte 30 rokov v určitej miere pozitívne ovplyvniť. S pribúdajúcimi klimatickými zmenami a zmenou životnej úrovne nás sa však podľa odborníkov budú ohrozovať staronoví "strašiaci" - pandémia chrípky či návrat malárie.
Dobrou správou je, že sa stabilizuje a začne klesať úmrtnosť na srdcovocievne choroby, ktoré u nás vedú rebríček ochorení. "Väčšine z nich sa dá predísť prevenciou," hovorí garantka epidemiologického informačného systému na Slovensku Mária Avdičová. A tou je podľa nej zdravý životný štýl spojený s pohybom.

Dovoz z cudziny
Menej optimistické sú predpovede týkajúce sa infekčných chorôb. Ruka v ruke s globálnym otepľovaním sa aj na Slovensku očakáva zvýšenie ochorení, ktoré sa doteraz vyskytujú len v exotike. "Je možné, že sa zvýši počet kliešťov, a teda aj borelióza. Nie je vylúčené, že sa k nám vráti malária, ktorá sa tu teraz vyskytuje len ako dovoz z cudziny," upozorňuje Avdičová. Nárast očakávajú vedci aj z chorôb privezených z cudzokrajných dovoleniek. "Hrozí zvýšený výskyt importovaných nákaz, Slováci cestujú do exotiky častejšie ako v minulosti," hovorí Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva.

Vakcínami proti rakovine
Rakovina nás bude strašiť aj v budúcnosti. Už dnes je u nás zaradená v rebríčku najčastejších ochorení. Tu sa podľa Avdičovej dá očakávať istá zmena k lepšiemu. "Tak ako sa dá stravovaním obmedziť výskyt kardiovaskulárnych chorôb, tak sa dá čiastočne ovplyvniť aj výskyt rakoviny hrubého čreva," hovorí Avdičová. Práve ochorenia tohto druhu stúpajú v poslednom čase pomerne dramaticky. "Ak sa nič prevratné nestane, bude tomu tak aj v budúcnosti," varuje Avdičová.
Niektoré druhy sa dajú našťastie už dnes včas vyhľadať pomocou skríningu. Prognóza teda závisí od toho, ako sa pacient bude starať o možnosti prevencie. Podľa expertov by sme sa mohli dočkať terapeutických vakcín. Tie sa používajú už vtedy, keď lekári objavia rakovinové bunky v tele. Takáto vakcína by rakovinové bunky mala zničiť. Medzi nepriaznivé očakávania treba zaradiť aj nárast ochorení, ktoré súvisia s nadmernou konzumáciou alkoholu. "Ak sa Slováci nenaučia kultúrne piť, hrozí nárast cirhózy pečene a rakoviny pečene," varuje odborníčka.

WHO varuje pred pandémiou
Rovnako vedci očakávajú nebezpečnú pandémiu chrípky. Znamená to, že zvierací vírus chrípky zmutuje a bude prenosný na človeka. Tak sa napríklad zo zmutovaného vírusu vtáčej chrípky môže stať aj ľudská. "Šíril by sa veľmi rýchlo po populácii a spôsobil by veľkú úmrtnosť obyvateľstva," odhaduje Mikas. Podľa odhadov ju vedci predpovedali v tomto desaťročí, zatiaľ sa tak nestalo. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie WHO podľa Mikasa upozorňujú, že sa tak môže stať každý rok.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:07