Viaceré pohľadávky zo zastavených exekúcií začneme znova vymáhať, hovorí šéfka VšZP Ľubica Hlinková.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Ak je problém, sme prví na rane

16.02.2020, 23:00
Žijeme v čase, keď si dokážeme cez počítač alebo telefón vyhľadávať potrebné informácie i hradiť rôzne platby. Mnohí naši poistenci s tým však majú problém. Preto vyhodnocujeme, koľko klientov k nám príde a s akými otázkami, povedala v rozhovore HN generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková.

Do nového roka vstupujete s výrazne menším počtom poistencov. Ubudlo vám 150-tisíc ľudí, čo je historicky najväčšia strata. Čo sa stalo?
Je to dôsledok všetkého, čím sme prechádzali. Nielen Všeobecná zdravotná poisťovňa, ale zdravotníctvo komplexne. Bezprostredne po tom, ako som v októbri 2018 prevzala post generálnej riaditeľky, nám dalo výpoveď Združenie ambulantných poskytovateľov. Museli sme riešiť krízu. Potom prišla výpoveď Medirexu. Následne to boli nezhody s Asociáciou nemocníc Slovenska. Zdravotníctvo nebolo dofinancované a poskytovatelia na nás kládli také požiadavky, na ktoré v systéme nebolo dostatok finančných prostriedkov.

Narážate na to, že stovky lekárov odmietli podpísať zmluvy s VšZP. Myslíte si, že toto bol hlavný dôvod, pre ktorý až také množstvo poistencov prestúpilo ku konkurencii?
VšZP je veľmi úzko spojená s politikou tejto krajiny. Sme prví na rane. Dofinancovanie potrebovalo celé zdravotníctvo, ale všade sa rozprávalo len o tom, že VšZP nemá dostatok peňazí. Keď to poistenci dostávali z každej strany, odrazilo sa to aj na ich uvažovaní pri zmene poisťovne. Keď v minulosti dal ambulantný segment výpoveď jednej súkromnej zdravotnej poisťovni, tiež jej odišlo 60-tisíc poistencov. My sme mali tri krízy. Napriek negatívnym vplyvom sme ich prekonali a zostávame lídrom v zdravotnom poistení. Áno, odišlo 145-tisíc poistencov, no takmer tri milióny ich zostali. Nezabúdajme, že ak je odchod poistencov trend, kormidlom sa nedá otočiť ani rýchlo, ani ľahko.


Pre prepoisťovaciu kampaň ste podávali podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Tvrdili ste, že zo strany vašich konkurentov došlo k nekal...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:49