Reuters
StoryEditor

Čaputová vyzvala politických lídrov k zodpovednosti. Kritizovala populizmus

16.02.2020, 08:49
Autor:
TASRTASR
Zodpovednosť politikov má podľa prezidentky tri roviny.

Demokracia je najmä o duchu slobody, spravodlivosti, tolerancie a solidarity, ktorého obranným valom je právny štát.

Na to, aby fungoval, potrebujeme zodpovedných politických lídrov, ktorí budú princípy právneho štátu brániť a presadzovať. V prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii to v nedeľu vyhlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Išlo o historicky prvú účasť slovenskej hlavy štátu na tomto podujatí.

Zodpovednosť politikov

Zodpovednosť politických lídrov má podľa Čaputovej tri roviny. "Prvou rovinou je otázka formálneho nastavenia pravidiel. Zodpovednosť politických lídrov prispieť k tvorbe dobrých zákonov tak, aby garantovali spravodlivosť, istotu a stabilitu," zdôraznila.

"Po návrate k demokracii sme veľa energie vložili práve do budovania systému spravodlivosti," skonštatovala slovenská prezidentka, podľa ktorej niektoré jeho časti sú v mnohom "moderné, flexibilné a pomerne progresívne."

Napriek tomu podľa Čaputovej dnes krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) čelia viacerým výzvam, ktoré majú spoločné korene v časoch komunistickej totality.

"Výstižne to možno nazvať defenzívnym formalizmom postkomunistickej justície. Jednoducho kombináciou ignorácie ducha zákona a nedostatku odvahy. Najväčšou výzvou sú stále ľudia, ktorí sú často nositeľmi tohto negatívneho dedičstva," myslí si slovenská prezidentka. Funkčná justícia musí preto podľa jej slov stáť na dvoch pilieroch - na nezávislosti a personálnej zodpovednosti.

"Druhá rovina zodpovednosti lídrov je osobná, alebo skôr morálna... Ochrana právneho štátu si vyžaduje lídrov, ktorí pochopia, že sebalimitovanie moci je nevyhnutné pre ochranu a fungovanie demokracie a samotnej krajiny. Vyžaduje si schopnosť odolať lákavému zvádzaniu mocou a nahradiť ho posilnením rešpektu voči pravidlám," povedala.

Nárast populizmu a extrémizmu

Za tretiu rovinu zodpovednosti lídrov považuje Čaputová rovinu spoločenskú. Všetci podľa jej slov čelíme nárastu populizmu, extrémizmu, či nezodpovednej rétoriky, ktorá "rozdeľuje naše spoločnosti a pomaly relativizuje, spochybňuje či priamo útočí na hodnoty a pravidlá".

"Zodpovednosťou politických lídrov je nebáť sa prijať jasné a principiálne postoje ku všetkým prejavom extrémizmu a radikalizmu. Byť schopní zastať sa menšín, ochrániť a vyjadriť solidaritu so všetkými, na ktorých dnes extrémisti a populisti útočia. Poukazovať na manipulácie a lži, za ktorými sa často skrývajú prázdne a plané sľuby," zdôraznila.

Čaputová je presvedčená, že okrem dobrých zákonov či nezávislých súdov je hlavná výzva pre dobré fungovanie právneho štátu v našej západnej komunite rešpekt k pravde.

"Osobitne politickí lídri majú zodpovednosť podporovať rešpekt k pravidlám, nepodľahnúť populizmu a neútočiť na niekoho len preto, že to prináša politické body. Pretože lacné zisky na najbližšie štyri roky so sebou často nesú nenapraviteľné škody pre generácie. Je našou úlohou podporovať a chrániť to, čo je nevyhnutnou súčasťou každej zdravej demokracie - nezávislé médiá, či občiansku spoločnosť," dodala prezidentka s tým, že bez takejto politickej zodpovednosti nebude západ či Európa, ktorá chráni.

Na 56. ročníku Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa tento rok zúčastňuje niekoľko desiatok lídrov. Ide o jedno z najvýznamnejších stretnutí expertov na bezpečnostnú politiku na svete.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:17