StoryEditor

Na námestí SNP protestovali ľudia proti politike súčasnej vlády

17.11.2007, 19:56
Autor:
TASRTASR

Niekoľko stoviek ľudí sa dnes zišlo na námestí SNP v Bratislave, aby si pripomenuli 17. november 1989 a zároveň sa zapojili do protestného pochodu proti niektorým krokom súčasnej vlády.
"Dôvodom na konanie tejto akcie je v prvom rade spomienka na 17. november 1989 a súčasne ale, keďže máme pocit, že tie hodnoty, o ktoré sa vtedy bojovalo, sú dnes ohrozené vládou Roberta Fica a jeho konaním, sme sa rozhodli akciu rozšíriť o protest proti týmto činnom," povedal pre TASR jeden zo spoluorganizátorov Juraj Petrovič, člen Republikovej rady Občianskej konzervatívnej strany (OKS).
Organizátori vyčítajú vládnemu kabinetu, že svojou činnosťou ohrozuje ústavnosť právneho štátu, ústavou garantované slobody občanov a poškodzuje trhové prostredie. Zároveň podľa ich slov neustálymi útokmi na zdravotné poisťovne ohrozuje systém zdravotnej starostlivosti.
Na dnešnom protestom zhromaždení Petrovič poukázal na to, že vláda prispieva k eskalácii napätia v slovensko-maďarských vzťahoch a zároveň poškodzuje dobrý obraz Slovenska v zahraničí tým, že premiér absolvoval zahraničné pracovné cesty do Líbye a Číny.
Petrovič dodal, že nejde o demonštráciu za odstúpenie vlády ani za predčasné voľby. "My jej chceme dať najavo, že sú tu občania, ktorí ju pozorne sledujú a nesúhlasia s tým, ako postupuje," vysvetlil. OKS bude naďalej pokračovať vo svojich súčasných aktivitách a zároveň chce do parlamentu prostredníctvom opozičných poslancov predkladať pozmeňovacie návrhy k niektorým vládnym návrhom zákona.
Podnetom na zorganizovanie akcie bol článok Martina Dinuša z voľného združenia Občania proti totalite na jeho blogu a následné reakcie čitateľov. "Spojil som sa s OKS, ktorá mala zarezervované námestie a dohodli sme sa, že to zorganizujeme spolu a spojíme spomienku s nespokojnosťou," uviedol Dinuš pre TASR.
Taktiež nesúhlasí s tým, že premiér si 18. výročie od pádu totality nepripomenul žiadnou akciou, iba vyhlásením. "Myslím si, že to je tak dôležitý dátum v histórii Slovenska, že si ho treba uctiť trochu iným spôsobom, nie len vyhlásením. Je to od neho vrcholne neslušné tváriť sa, že ľudia tu vtedy mrzli na námestiach pre nič za nič."
Akciu okrem OKS a Občanov proti totalite zorganizovala aj Občiansko-demokratická mládež. Na záver položili pred Úrad vlády veniec na hrob zdravého rozumu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:57