StoryEditor

Miroslav Jureňa: Sme pripravení byť v opozícii

21.11.2007, 23:00
Exkluzívny rozhovor s ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu pre Hospodárske noviny.

Požiadal vás už premiér Robert Fico, aby ste odstúpili z funkcie ministra?
Mimo koaličného rokovania nie.

V koalícii zavládlo mediálne ticho. Na čom sa dohodla ĽS-HZDS na utorkovom politickom grémiu?
Grémium bolo naplánované, pretože stranu čaká snem.

Ale určite ste hovorili aj o súčasnej situácii v koalícii.
Určite, jasné. V zásade sme si dali informácie a zjednotili sme sa na ďalšom postupe.

Na akom postupe?
Že do snemu nebudeme zverejňovať žiadne informácie a na sneme budeme informovať našich členov.

Neuvažuje HZDS o vašom stiahnutí z funkcie pre upokojenie situácie?
Zatiaľ sa o takejto alternatíve neuvažuje. HZDS si skôr myslí, že sa toho na nás veľa zosypalo a cítime sa poškodení.

Máte dôveru predsedu Vladimíra Mečiara?
Áno.

Ak by žiadal premiér vašu hlavu, je strana pripravená udržať vás na tomto poste aj na úkor rozpadu koalície, ktorý už premiér pripustil?
Pochopiteľne, HZDS sa pripravuje na každú alternatívu. Musíme byť pripravení aj na variant, že sa staneme opozičnou stranou.

K akej alternatíve sa prikláňate?
V prvom rade, to je ťažké povedať, ku ktorej. Nie je naším záujmom koalíciu nejako narušiť, ale zároveň si chceme zachovať svoju tvár.

Ako vnímate to, že premiér vydal stanovisko cez médiá napriek dohode nič nemedializovať?
Vydala to jeho hovorkyňa. Možno to bola forma určitého odkazu, ale nevnímam to až tak negatívne.

Nevnímate ako podraz?
Keby sme pristúpili celkovo ku koaličnej dohode, tak si myslíme, že toto porušenie je len taká maličkosť.

V pondelok bude potrebovať koalícia aj hlasy HZDS pri vyslovovaní dôvery predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi iniciované opozíciou. Neuvažujete, že zahlasujete s opozíciou?
Vôbec nie, budeme držať koaličnú dohodu.

 
 Hlavný aktér koaličnej krízy Miroslav Jureňa. Na mieste, kde HN poskytol exkluzívny rozhovor, pred pár hodinami sedel s premiérom Robertom Ficom. Snímky: Samuel Vanko
 
 

Čiže má Paška vašu dôveru?
Určite. My sa snažíme rešpektovať koaličnú dohodu, ktorú predseda Mečiar podpísal. Bolo by prízemné, aby sme sa pomstili. Rokovanie Koaličnej rady bolo prerušené a podľa nášho názoru treba v rokovaní pokračovať.

Kedy?
Ja nemôžem stanoviť termín, závisí to od lídrov. O prerušenie požiadal premiér Fico, takže skôr to bude teraz na ňom, či dá nejaký termín.

Cítite sa zodpovedný za situáciu, ktorá vznikla v koalícii?
S pozície ministra? Necítim sa zodpovedný.

Dali ste si zistiť, aká je reálna hodnota pozemkov, pre ktoré sa začal spor?
Áno. Na rokovaní vlády bol riaditeľ TANAP-u Peter Liška, ktorý potvrdil, že ceny ornej pôdy sú aj pod Tatrami obvyklé ako kdekoľvek inde, to znamená na úrovni medzi 50 až 190 korunami.

Hovorí sa, že tie pozemky mali hodnotu 1,5 miliardy.
Mám informácie, že túto sumu vyslovil poslanec Mikuláš Dzurinda. Pochopiteľne, že účelovo, pretože je to metóda politickej práce, že ja vás pošpiním a vy sa potom očisťujte, pretože toto je Dzurindova obvyklá metóda, ktorú často používa.

Predložíte premiérovi dokumenty, ktoré svedčia o tom, že situácia okolo pozemkov je iná?
Stačí zavolať realitnú agentúru v Poprade a povedia konkrétne čísla, tam netreba predkladať nič.

ĽS-HZDS už stál tento spor hlavu námestníka Slovenského pozemkového fondu Branislava Brízu. Má Bríza vašu dôveru?
Chcem zdôrazniť, že to bolo jeho slobodné rozhodnutie, my sme na neho nevyvíjali tlak. Chcem však povedať, že minulý týždeň som bol vyzvaný, aby som ho odvolal, a na druhý týždeň, keď už pán Bríza odstúpil, to zrazu nestačilo. Čo sa týka jeho, ja som si zmluvy nechal posúdiť. Nemal by tam byť nejaký trestnoprávny problém. Pokiaľ mám informácie od odborníkov, na presnejšie vyhodnotenie tých zmlúv napríklad prokuratúra potrebuje mesiac, aby to komplexne zhodnotila, či tam sú trestnoprávne dôsledky.

Môžete vylúčiť, že by Bríza mal napojenie na firmu GVM, ktorá pozemky odkúpila od reštituentov a konal vedome?
Pokiaľ chceme niekoho korupčne upodozrievať, tých alternatív spolupráce môže byť veľmi veľa a môže v tom byť úplne iná sofistikovanosť, ktorá sa ťažko preukazuje. Tu sa to dalo jednoznačne do pozície, že HZDS je za to zodpovedné, že ľudia, ktorí to získali, sú blízki HZDS a upozorňujem, že to je taká obľúbená téma byť blízky niekoho. Vždy, keď potrebujú povedať, že je vám niekto blízky, tak to urobia.

V utorok Správna rada pozemkového fondu prijala uznesenie, v ktorom žiadajú, aby ste stiahli Brízu aj z funkcie predsedu Správnej rady. Ako sa k tomu postavíte?
Čo sa týka pána Brízu, myslím si, že pokiaľ ustanovím nový káder, tak pravdepodobne obsadím túto pozíciu predsedu Správnej rady po pánovi Brízovi. Štatút, ktorý sa dlho tvoril, bol upravovaný aj s tým cieľom, aby tu bola istá krížová kontrola prostredníctvom námestníka, ktorý zároveň bol aj predsedom Správnej rady.

Bude chcieť HZDS obsadiť tieto funkcie?
Určite áno.

Budete žiadať odvolanie celého vedenia fondu?
My máme určité politické dohody, ktoré si musíme ctiť. Takže pokiaľ tu je politická dohoda, že bude námestník kombinovaný s predsedom správnej rady, chceme, aby to bolo dodržané.

Ale či budete žiadať, aby bolo vymenené celé vedenie vrátane generálneho riaditeľa Miloslava Šebeka, nominanta Smeru?
Požiadal som pána Šebeka o odpočet činnosti fondu. Mám už aj nejaké písomné vyjadrenia, ktoré vyhodnotíme, táto otázka je otvorená.

Vývoj slovenskej koruny oproti euru a politické krízy 


Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Rozpad pomôže len Smeru

Zachovanie súčasnej koalície, predčasné voľby alebo koalícia Smeru-SD a SNS s podporou niektorých poslancov. Také sú možné scenáre v prípade, že ľudovci neustúpia a v záujme zachovania koalície "neobetujú" svojho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Ak by sa naplnili hrozby Smeru-SD, prichádza do úvahy možnosť, že vylúčia z koalície ĽS-HZDS. "Každý z variantov je otvorený," hovorí poslanec Smeru-SD Boris Zala. Zároveň však vyhlásil, že pre nich je prvoradé, aby sa koalícia nerozpadla. Ustúpiť však musí HZDS. Koalícia sa totiž podľa neho nerozpadne len za podmienok, že sa veci okolo Slovenského pozemkového fondu napravia a ich koaličný partner si uvedomí, že sa to nesmie opakovať. Podpredseda Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák pritom na otázku, či sú pripravení aj na rozpad koalície, odpovedá: "Aj to je riešenie problému."

Celý článok >>


Fico neustúpi, HZDS rieši koniec

Kríza v koalícii pokračuje aj po včerajšom rokovaní vlády. Smer-SD naďalej trvá na vyvodení zodpovednosti za kauzu prevodu pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde.
Premiér Robert Fico s novinármi o kríze odmietol komunikovať. Po rokovaní kabinetu nasadol do auta a odišiel. „Prevody pozemkov boli škandalózne. Radšej treba odísť z vlády preč, ako kryť škandalózne prevody majetku,“ povedal neskôr pre televíziu TA3.
Scenár možného rozpadu koalície pre HN potvrdil aj minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. ĽS-HZDS je v krajnom prípade pripravené aj na pobyt v opozícii.

 

Celý článok >>


Koalíciu „žerie“ spor, lesy lykožrút

V čase, keď koalíciu „požiera“ vlastný spor, rokovala vláda včera o lykožrútovi, ktorý požiera smrekové lesy. Problém neriešila „od stola“ z Bratislavy, ale vybrala sa rovno do terénu. Po Sobranciach, Betliari a Tisovci si za miesto svojho štvrtého výjazdového rokovania vybrala tentoraz Čierny Balog.
Ficovo mlčanie
Koaličné napätie bolo cítiť aj tu. Hoci hlavní aktéri sporu – premiér Robert Fico (Smer-SD) a šéf rezortu pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) – prišli na rokovanie spolu, po jeho skončení pred médiá predstúpil iba minister. Predseda vlády sa pred novinármi doslova skrýval – jeho hovorkyňa Silvia Glendová upozornila novinárov na premiérovo mlčanie o koaličnom spore už vopred. „Premiér ma poveril vedením tlačovej besedy s tým, že ideme hovoriť k témam po rokovaní vlády,“ vysvetlil Jureňa. Ani po skončení „tlačovky“ minister neodpovedal na otázky týkajúce sa krízy. „Iba držím slovo, že sa nebudem vyjadrovať, dokiaľ sa nebude pokračovať v rokovaniach Koaličnej rady.“

Celý článok >>


Anketa s poslancami HZDS: Má minister Miroslav Jurena vašu dôveru, má zostať vo funkcii?

Tibor Cabaj: Má moju dôveru.
Katarína Tóthová: Dôveru ministrovi Jureňovi vyslovilo politické grémium, ktoré má rozhodne viac informácií ako ja. Ja sa musím spoľahnúť na toho, kto má viac informácií.
Jozef Tarčák: Ja som sa o tom dočítal len z novín. Teraz som prišiel do Bratislavy a akumulujem atmosféru. Neviem o tom veľa, ani za akých podmienok sa to dialo. Zatiaľ mám málo informácií na to, aby som sa vedel nejako vyjadriť.
Jozef Halecký: Má moju dôveru a podporu. Pokiaľ bude preukázané to, čo sa považuje za nezákonné alebo neodôvodnené, myslím si, že o tom ani nemusel vedieť. Bolo to v gescii jeho podriadených, jeho priama preukázaná vina je dosť problematická.

Celá anketa >>


Anketa: Aký vplyv môže mať súčasná vládna kríza na vývoj koruny?

Róbert Prega, hlavný analytik Tatra banky
Súčasná kríza nemá v podstate žiadny vplyv. Ak by sa však ohrozil vstup do eurozóny, mohlo by sa to zmeniť.

Celá anketa >>

01 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo chce MOL spochybniť hotový obchod 02 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Evergreeny 03 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prieberčiví bratislavskí experti 04 - Modified: 2003-06-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rovnosť šancí pre podnikateľské formy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:26