TASR/Martin Baumann
StoryEditor

PS/Spolu a sulíkovci podávajú trestné oznámenie na členov vlády. Dôvodom sú schválené opatrenia

12.02.2020, 13:52
Autor:
TASRTASR
PS-Spolu podáva trestné oznámenie za trestné činy marenia úlohy verejným činiteľom a zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Mimoparlamentná koalícia strán PS-Spolu a SaS podáva na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na členov vlády za schválenie návrhov sociálnych zákonov.

Progresívci a Spolu namietajú údajnú nezákonnosť skráteného legislatívneho konania, v ktorom by mala Národná rada ešte v tomto volebnom období zákony schváliť.

Trestné oznámenie na členov vlády

Novinárov o tom v stredu na brífingu informoval predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. Podnet by podľa neho mali na GR doručiť v stredu popoludní.

"Obyčajný človek, keď poruší zákon, tak nikoho nezaujíma, aký mal úmysel. Či tým chce niečo legitímne dosiahnuť alebo robí len predvolebnú korupciu, musí za to pykať," povedal Beblavý.

Koalícia PS-Spolu podľa neho podáva trestné oznámenie za trestné činy marenia úlohy verejným činiteľom a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Toho sa podľa koalície dopustili členovia vlády, ktorí v stredu schválili zdvojnásobenie prídavku na dieťa, uzákonenie 13. dôchodku a zrušenie diaľničnej známky pre vozidlá do 3,5 tony.

"Je, samozrejme, sväté právo členov vlády schvaľovať zákony, aké uznajú za vhodné, pokiaľ tým neporušia zákon," povedal Beblavý. Vláda podľa neho porušila zákon o rokovacom poriadku tým, že nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie.

Nicholsonová vysvetlila dôvody

Je evidentné, že členovia vlády SR, ako aj niektorí poslanci NR SR budú konať v rozpore s Rokovacím poriadkom NR SR, ako aj výdavkovým stropom, ktorý prijala minulý mesiac vláda. Navyše je tu podozrenie, že porušia aj trestný zákon, keďže chcú získať pre seba neoprávnenú výhodu v podobe lepšieho volebného výsledku. A tak nepriamym úmyslom spôsobiť štátnemu rozpočtu škodu vo výške cca 350 mil. eur, čo je predpokladaná suma na zaplatenie ich sľubov,“ priblížila dôvody podania trestného oznámenia europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Remišová: Sú to zúfalé pokusy

Podľa Veroniky Remišovej zo strany Za ľudí Robert Fico robí zúfalé pokusy a chystá sa zneužiť parlament na predvolebnú kampaň.

Náklady na túto predvolebnú kampaň budú stáť najmenej 700 miliónov eur ročne, čo si štát bude musieť každý rok požičať. Naše deti to budú splácať a takýto bezbrehý populizmus môže doviesť krajinu do veľkých problémov. Nakoniec na to doplatia tí najslabší - mladí ľudia a dôchodcovia, tak ako sa to stalo v Grécku,“ uviedla podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v súvislosti s pripravovanou mimoriadnou schôdzou. K diaľničným známkam dodala, že „po našich cestách chodí aj veľa zahraničných šoférov, nevidím dôvod, aby ľudia zo svojich daní platili za údržbu diaľnic pre ľudí, ktorí u nás žiadne dane neplatia.“

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:18