TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Šanta navrhol Kočnerovi a Ruskovi 20 rokov. Na každého raz príde, vyhlásil

12.02.2020, 13:23
Autor:
TASRTASR
V záverečnej reči prokurátor Ján Šanta poukázal, že obžalovaní neviedli doteraz riadny život a nevidí poľahčujúce okolnosti.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta navrhuje obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi trest odňatia slobody vo výške 20 rokov za falšovanie zmeniek TV Markíza a marenie spravodlivosti.

V záverečnej reči poukázal, že obžalovaní neviedli doteraz riadny život, nevidí poľahčujúce okolnosti.

Rovnaký trest navrhol obom, keďže sa na skutku podľa jeho slov podieľali pol na pol.

"Zosnovateľom kauzy je obžalovaný Marian Kočner, avšak bez aktívnej spoluúčasti, oddanosti a vernosti obžalovaného Pavla Ruska by tento trestný čin spáchať nemohol," poznamenal Šanta.

Zdôraznil, že obaja konali s priamym úmyslom, koordinovane a po spoločnej dohode v snahe obohatiť sa a získať od vlastníka televízie desiatky miliónov eur.

"V tom čase bol bohorovný. Bol si istý, že s pomocou kontaktov na Jankovskú, či dnes už zabudnutého Trnku, mu dovoľujú páchať tieto skutky," povedal prokurátor.

"Len dovtedy sa chodí, pán Kočner, s krčahom po vodu, kým sa ucho neutrhne, a ono sa utrhlo. Dúfam, že ste si toho vedomý. Na každého príde. Koniec kauzy," hovoril Šanta Kočnerovi priamo do očí.

Šanta pripomenul, že obžalovaní chceli získať takmer 69 miliónov eur, čo označil za šialený rozsah činu. V dejinách slovenskej kriminalistiky je podľa neho nevídaný a neslýchaný. Verí, že takáto kauza sa nebude opakovať.

Doplnil, že trestný čin sa podarilo dokončiť v rozsahu osem miliónov eur, o ktorých rozhodol Okresný súd Bratislava V. Preto nenavrhol maximálne hroziaci trest 25 rokov, ale 20.

Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil v stredu dokazovanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Podľa Trestného poriadku prednášajú záverečné reči prokurátor, splnomocnenec poškodených, obhajca obžalovaných a napokon samotní obžalovaní. Tí musia mať v procese posledné slovo.

​Prokurátor v záverečnej reči upozornil na to, že zmenky do roku 2016 nikto nikdy nevidel a na ich podpísanie nebol žiaden dôvod. Rovnako, že obžalovaným sa nepáčilo, že za Markízu zinkasovali oveľa menej ako Milan Fiľo a Ján Kováčik. V ich závisti vidí spúšťací mechanizmus celej kauzy.

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

01 - Modified: 2022-04-01 08:34:32 - Feat.: - Title: Mestský súd v Prahe zobral Štefana Agha do predbežnej väzby. Ten nesúhlasil s vydaním na Slovensko 02 - Modified: 2022-03-31 09:54:16 - Feat.: - Title: Video: Ako Česi zadržali Štefana Agha. Telefón zabalil do kovovej fólie, aby ho nemohli vystopovať 03 - Modified: 2022-03-30 11:48:11 - Feat.: - Title: Polícia zadržala Štefana Agha v Prahe, vo vlaku ho odfotil jeden z cestujúcich 04 - Modified: 2021-10-25 11:11:56 - Feat.: - Title: Prokurátor Šanta: Rozsudok v kauze zmeniek pokladám za zákonný a dôvodný 05 - Modified: 2021-10-12 07:51:22 - Feat.: - Title: Kauza zmeniek vrcholí: Kočnerov kamarát Štefan Agh spoznal svoj trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:54