Peter PellegriniTASR/P. Zachar
StoryEditor

Pellegrini chce stiahnuť podpis Slovenska z Istanbulského dohovoru, obrátil sa na Čaputovú

10.02.2020, 13:46
Autor:
klklpebpeb
Prezidentka Čaputová upozornila na to, že Istanbulský dohovor na Slovensku neplatí.

Premiér Peter Pellegrini chce, aby bol Istanbulský dohovor raz a navždy vyriešený a to tým, že Slovensko svoj podpis z neho stiahne.

"Na to, aby to mohla vláda spraviť, požiadame prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby udelila vláde a konkrétnemu členovi vlády splnomocnenie. Po získaní tohto splnomocnenia dotyčný člen vlády tento náš podpis stiahne," uviedol predseda vlády po rokovaní medzi tromi najvyššími ústavnými činiteľmi.

Pellegrini však dodal, že toto jeho riešenie je čerstvé a prezidentka sa k nemu zrejme vyjadrí až po oficiálnej žiadosti vlády.

Dohovor neplatí

Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom vyhlásení po stretnutí s predsedom vlády a predsedom parlamentu skutočne o takejto možnosti nehovorila. Upriamila pozornosť na to, že Slovensko Istanbulský dohovor dodnes neratifikovalo a tým pádom pre nás z neho nevyplývajú žiadne povinnosti.

"Inými slovami Istanbulský dohovor na slovensku neplatí," povedala. Podľa Čaputovej by sa tak mohlo stať len keby ho ratifikoval parlament. Na to však podľa nej nie je momentálne vôľa. Prezidentka preto nevidí dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami.

Čaputová hovorila aj o tom, že keď parlament v súlade s Ústavou rozhodne, bude to rešpektovať. "Čo však rešpektovať nemôžem a nebudem je prekrúcanie faktov a vyvolávanie strachu," dodala. Podľa nej sa Istanbulský dohovor na Slovensku zneužíva i keď nie celá spoločnosť súhlasí s prezentovanými názormi. 

"Ak sú tu neustále pochybnosti o tom, či Istanbulský dohovor patrí do nášho hodnotového prostredia, navrhla som predsedovi vlády, aby sa obrátil na Ústavný súd," uzavrela.

Nová vláda môže situáciu zmeniť

Spomínaný podpis pochádza ešte z roku 2011. Pellegrini rovnako pripomenul, že dokument nie je na Slovensku ratifikovaný. "Ani sa ním žiadna štátna inštitúcia v SR neriadi. Keďže nedošlo k jeho ratifikácii, nie je na Slovensku platný,“ uzavrel premiér. Uistil, že nikto z najvyšších činiteľov nemieni Istanbulský dohovor ratifikovať. Podľa neho nie je pre Slovensko záväzný.

Potenciálna nová vláda by mohla podľa neho tento názor zmeniť a začať proces ratifikácie. "Môže sa pod tento dohovor aj podpísať. Ale to je už na zodpovednosti novej vlády, či si na niečo také trúfne, a na parlamente, ako naloží s takýmto návrhom," dodal Pellegrini.

Podľa Danka je dohovor v rozpore s Ústavou

Predseda parlamentu Andrej Danko na brífingu povedal, že Istanbulský dohovor je v rozpore s Ústavou. Odvolával sa pri tom na ustanovenie, že manželstvo je zväzok muža a ženy. Nevidí význam v tom, aby sa ním zaoberal Ústavný súd.

"NR SR jasne povedala, že SR nechce byť viazaná týmto dokumentom," vyhlásil Danko. V tejto súvislosti poukázal na Ústavu SR, v ktorej je definované manželstvo ako zväzok muža a ženy. Skonštatoval, že dohovor je problém, ktorý sa rieši dlhodobo. Odmieta, že sa téma politizuje pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

V konaní prezidentky SR Zuzany Čaputovej vidí alibizmus a naťahovanie času. Danko tvrdí, že hlava štátu môže čakať na novú liberálnu vládu, ktorá napokon k ratifikácii dohovoru pristúpi. Trvá preto na tom, aby v súvislosti s dohovorom konala už teraz.

Pozrite si vyhlásenie prezidentky:

Celé vyhlásenie prezidentky:

"Vážené dámy, vážení páni,

stretla som dnes sa s premiérom Petrom Pellegrinim a predsedom parlamentu Andrejom Dankom, aby sme si vyjasnili postoje k ratifikácii Istanbulského dohovoru.

Ako prezidentka som v prvom rade viazaná ústavou a tá pre dojednávanie medzinárodných zmlúv určuje jasný postup. Už v prezidentskej predvolebnej kampani som preto hovorila, že hoci mám na obsah Istanbulského dohovoru svoj názor, nebudem ako prezidentka stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

Opätovne treba zdôrazniť, že Istanbulský dohovor nie je ratifikovaný a Slovensku žiadne záväzky z neho nevyplývajú. Inak povedané, Istanbulský dohovor na Slovensku neplatí a nie je súčasťou našej právnej reality. K jeho ratifikácii by mohlo prísť len vtedy, ak by väčšina parlamentu vyjadrila súhlas s pristúpením k dohovoru po prerokovaní jeho textu, čo sa doteraz nestalo a zjavne k tomu ani nie je politická vôľa. Súčasný stav ohľadne dohovoru je na Slovensku od roku 2011 a keďže dohovor neplatí, nie je žiaden naliehavý dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami.

Ako som už uviedla vo svojich doterajších vyjadreniach, rozhodnutie Národnej rady SR o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou dohovoru, prijaté ústavným spôsobom, budem rešpektovať. Doteraz sa tak nielen podľa mňa, ale ani podľa viacerých ústavných právnikov, nestalo.

Vážené dámy, vážení páni,
mám pochopenie k obavám ľudí, rešpektujem výhrady k dohovoru a uznávam právo každému vyjadriť sa. Čo ale rešpektovať nemôžem a nebudem je prekrúcanie faktov, vyvolávanie strachu a nenávisti k nositeľom iného názoru. Výhrady k Istanbulskému dohovoru nezdieľa celá spoločnosť, je tu stále jej veľká časť, ktorá v ňom vidí predovšetkým účel, ku ktorému má viesť – prihlásiť sa k boju proti násiliu páchanému na ženách a domácamu násiliu. Som presvedčená, že hlas týchto ľudí musí mať rovnakú váhu a musí byť rovnako vypočutý.

Ak sú tu však neustále pochybnosti o tom, či Istanbulský dohovor pratrí do nášho právneho a hodnotnového prostredia, navrhla som predsedovi vlády SR, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR. Názor ústavného súdu by mohol byť kvalifikovaným a vecným príspevkom do diskusie o citlivej téme Istanbulského dohovoru.

V otázkach, ako je aj táto, sa môžeme posunúť len vo vecnej diskusii a s rešpektom k nášmu základnému zákonu, teda Ústave Slovenskej republiky, podľa ktorej má o súhlase s ratifikáciou rozhodnúť parlament.

Organizátorov a účastníkov zajtrajších protestov chcem preto požiadať, aby svoj názor vyjadrili pokojne a nekonfrontačne. Buďme si, prosím, vedomí váhy svojich slov a skutkov a buďme si vedomí zodpovednosti za následky, ktoré nenávistná rétorika a vyvolávanie úplne zbytočných vášní našej spoločnosti spôsobujú."

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-11 11:16:40 - Feat.: - Title: Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:00