StoryEditor

Znalkyňa vypovedala o ovplyvňovaní. "Čo to má byť? Je to absurdné," rozhorčil sa Šanta

10.02.2020, 09:53
Autor:
klklTASRTASR
Straková vypovedala, že ju Zelenková kontaktovala a tlačila do toho, aby jej záver bol všeobecný a nejednoznačný. 

Písmoznalkyňa Erika Straková, ktorá mala študovať podpisy obžalovaných Pavla Ruska a Mariana Kočnera v kauze zmenky, na súde vypovedala o tom, ako bola ovplyvňovaná inou znalkyňou.

​Konkrétne malo ísť o znalkyňu Máriu Zelenkovú. O jej vplyve na prípad si mal podľa Threemy písať Kočner so svojim advokátom Michalom Mandzákom. Straková vypovedala, že ju Zelenková kontaktovala a tlačila do toho, aby jej záver bol všeobecný a nejednoznačný. 

Musela si ju zablokovať

Takéto konanie počas prestávky v pojednávaní odsúdil prokurátor Ján Šanta. "Znalkyňa teraz šokujúco potvrdila, že Zelenková úplne bezdôvodne a tak intenzívne vstúpila do jej znaleckej činnosti, že si musela zablokovať kontakt na kolegyňu, s ktorou pred tým konštruktívne prejednávala spracovávanie znaleckých posudkov," popísal prokurátor. 

Šanta znalkyňu za takýto postup ostro skritizoval. "Čo to má byť? Ako si to dovoľuje táto znalkyňa vstupovať do tohto procesu takým nevyberaným spôsobom, že znalkyňa musí vyblokovať príjem tohto účastníka hovoru?" pýtal sa prokurátor. Podľa neho je jasné, že Zelenková sa znalkyňu snažila ovplyvňovať v prospech obžalovaných. 

Prokurátor zároveň potvrdil, že takéto konanie by sa malo riešiť cez podnet na ministerstvo spravodlivosti. Konkrétne kroky však ešte zváži. "Je dôležité, ako tieto znalecké posudky, aj Zelenkovej bude posudzovať súd. V závislosti na rozsudok budem príjmať opatrenia, vo vzťahu k jednotlivým subjektom, ktoré sa snažili deštruktívnym spôsobom vstupovať do tohto konania," uzavrel prokurátor. 

Kočnerova Threema

Znalkyňa Zelenková skúmala taktiež podpisy Pavla Ruska ešte v civilnom konaní. Komunikáciu o nej medzi Kočnerom a jeho obhajcom Michalom Mandzákom navrhoval v decembri minulého roku čítať splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic. Podľa neho dokazovala, že má Zelenková nadštandardný vzťah k obhajobe. Obhajca Mandzák to odmieta.

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

01 - Modified: 2022-05-03 11:14:02 - Feat.: - Title: Žilinka si nevšimol žiadne mimoriadne okolnosti v čase, keď sa pripravovala jeho vražda, vypovedá na súde 02 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke 03 - Modified: 2022-05-01 07:50:32 - Feat.: - Title: V utorok má na súde v Pezinku pokračovať proces v kauze vraždy Kuciaka 04 - Modified: 2022-04-14 07:45:32 - Feat.: - Title: Na súde sa opätovne začal proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice 05 - Modified: 2022-04-01 08:34:32 - Feat.: - Title: Mestský súd v Prahe zobral Štefana Agha do predbežnej väzby. Ten nesúhlasil s vydaním na Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:02