StoryEditor

Počasie na Slovensku sa umiernilo. Orkán Sabine má však v Európe na svedomí najmenej päť obetí

09.02.2020, 15:52
Autor:
domadomaTASRTASR
Za silný vietor v Európe môže orkán Sabine.

Orkán Sabine spôsobuje problémy u nás aj v zahraničí. 20:45 Výpadky elektriny Z dôvodu zhoršenia počasia eviduje Stredoslovenská distribučná (SSD) už skoro 2000 odberných miest bez elektrickej energie. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.
"Čakáme, že do rána to bude ešte horšie. Pokiaľ to bezpečnosť dovolí, chlapi budú v teréne aj v noci vyhľadávať poruchy a vymedzovať úseky tak, aby bol dosah na obyvateľov čo najmenší," uviedol Gejdoš. Dodal, že poruchy sú hlavne okolo Žiliny, ale aj na Liptove a Turci.
20:27 Odletela strecha Následkom víchrice odletela na sídlisku Sotina v Senici strecha z bytového domu. TASR to potvrdila hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková s tým, že došlo i k ľahšiemu zraneniu dieťaťa.  
"Zranila sa jedna osoba, ktorej poskytli hasiči predlekársku pomoc a po príchode zdravotnej služby bolo dieťa odovzdané do ich starostlivosti a odvezené do nemocnice. K zraneniu ďalších osôb neprišlo," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Júlia Kedrová. Podľa Baroškovej je dieťa už v domácej starostlivosti.
15:38 Vietor poškodil štvrtinu domov Na Jihlavsku vietor poškodil desiatky domov. Z približne 200 domov bolo poškodených 50. Do dediny Rohozné vyrazili záchranári. 

Zdroj: MAFRA/Petr Lemberk
15:26 Orkán v Rakúsku Silný vietor takto povyvaľoval stromy v susednom Rakúsku.  15:09 Nižší stupeň výstrah Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) znížil najvyššiu výstrahu tretieho stupňa na výstrahu druhého stupňa.  V okrese Bratislava sa tak miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 až 105 km/h.
Zdroj: SHMÚ
14:41 Šesťtisíc výpadkov Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje momentálne výpadky na viac ako šesťtisíc odberných miestach. Najviac zasiahnutými regiónmi sú severná Orava a Kysuce, poruchy hlásia aj z okresov Žilina a Rimavská Sobota. Podľa hovorcu SSD je predpoklad, že poruchy budú pribúdať.  14:12 Odporúčania polície Varovanie vydala aj polícia, odporúča obmedziť pohyb vonku, nezdržiavať sa v okolí starších budov či nechodiť do lesa.  14:10 Odporúčania hasičov Prezídium Hasičského a záchranného zboru vydalo v súvislosti so silným vetrom niekoľko odporúčaní. Na facebooku tiež prezídium informovalo o posilnení výkonu služby a aktivácii dobrovoľných hasičských zborov v obciach v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. 13:55 Najsilnejší orkán od roku 2007 "Sabine by mal byť najsilnejší orkán od roku 2007. Tak silný extrémny vietor býva raz za niekoľko rokov. Predpokladá sa, že sa frekvencia výkyvov počasie bude zvyšovať," povedal meteorológ Petr Dvořák. 13:48 Žeriav poškodil katedrálu Vietor v nemeckom Frankfurte poškodil žeriav, ktorý čiastočne prerazil strechu katedrály. Pri incidente sa nikto nezranil, píše portál en24.news.
Zdroj: Reuters
13:36 Zatvorené parky a cintoríny Orkán Sabine v Česku odpojil viac ako 120 tisíc odberateľov od elektriny. Úrady zatvárajú kvôli možnému pádu stromov zoologické záhrady, parky a cintoríny. Vo viacerých krajoch v Česku bol vyhlásený kalamitný stav. Hasiči od rána kvôli silnému vetru vykonali 1151 zásahov. 13:27 Prvé obete v Európe Orkán Sabine má v Európe prvé obete. Strecha v Tatranskej Bukovine zabila matku s dcérou. O život tiež prišla osoba vo Švédsku, informoval portál iMeteo.sk. Po jednej obeti hlásilo aj Slovinsko a Veľká Británia.  13:24 Orkán Sabine Za silný vietor v Európe môže orkán Sabine. Ten už spôsobil zrušenie stoviek letov a vlakových spojení na severozápade. V Británii, Írsku a Českej republike pre víchricu ostali bez elektriny tisícky domovov.  13:23 Varovanie hlavného mesta Bratislava varovala pred silným nárazovým vetrom. Neodporúča pohyb pod stromami, najmä v parkoch a mestských lesoch. 13:22 Výstraha najvyššieho stupňa Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahu pred vetrom pre niektoré oblasti západného Slovenska. Pre celý Bratislavský kraj aj okresy Dunajská Streda a Nitra platí výstraha tretieho stupňa. ​Meteorológovia očakávajú rýchlosť vetra 105 až 115 kilometrov za hodinu.

​Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes doobeda zvýšil výstrahu pred vetrom pre niektoré oblasti západného Slovenska. Pre celý Bratislavský kraj aj okresy Dunajská Streda a Nitra vydal výstrahu tretieho stupňa.

SHMÚ neskôr predpoveď upravil a v súčasnosti platí na časti územia výstraha druhého stupňa.

SHMÚ

​​Meteorológovia očakávali rýchlosť vetra 105 až 115 kilometrov za hodinu. "Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká," uvádza SHMÚ. 

​"Dnes pôjde vonku o život, dávajte si pozor. Medzi 14 a 16 h sa to zdá byť teraz najhoršie. V čase prechodu orkánu sa lepšie vonku vôbec nepohybovať a necestovať," napísal na facebooku Andrej Kovarik, splnomocnenec primátora Bratislavy pre životné prostredie.

Mesto Bratislava vo svojom varovaní pred silným nárazovým vetrom odporúča obmedziť pohyb pod stromami najmä v parkoch a mestských lesoch.

Na celom území 

So silnejším vetrom však počas pondelka treba počítať na celom území Slovenska. Pre značnú časť západného Slovenska a v niektorých severných oblastiach stredného a východného Slovenska platia výstrahy druhého stupňa.

Vietor môže dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 85 až 105 kilometrov za hodinu, na horách vo výške 1500 metrov to môže byť 135 až 160 kilometrov za hodinu, varovalo SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa je vydaná pre niektoré okresy Trenčianskeho, Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Na niektorých miestach si treba dávať naďalej pozor aj na poľadovicu.

Problémy v Európe

Za silný vietor v Európe môže orkán Sabine. Ten už spôsobil zrušenie stoviek letov a vlakových spojení na severozápade. V Británii, Írsku a Českej republike pre víchricu ostali bez elektriny tisícky domovov. 

Výstrahy pred silným vetrom vydali vo väčšej časti severného Francúzska, kde úrady odporučili ľuďom vyhnúť sa pobrežiu.

Britániu, kde sa Sabine nazýva Ciara, orkán zasiahol už v sobotu. Spôsobil rozsiahle povodne a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu.

01 - Modified: 2024-04-17 14:37:03 - Feat.: - Title: V noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 20:27:30 - Feat.: - Title: V noci možno najmä na strednom a východnom Slovensku očakávať mráz 04 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 05 - Modified: 2024-04-16 06:15:47 - Feat.: - Title: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom, upozorňujú meteorológovia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:09