StoryEditor

Historici: Robert Fico uctieva zlodeja

03.01.2008, 23:00
Vzorom premiéra Roberta Fica je podľa historikov a etnológov zbojník a zlodej. Fico totiž oznámil národu, že jeho vzor je Juraj Jánošík. Vyhlásil to v stredu na oslavách 15. výročia vzniku Slovenskej republiky v Martine.

Svojím výrokom pobúril expertov. Tí tvrdia, že Jánošík, ako ho poznáme z filmov, bol len mýtus. Jeho pozitívna stránka - "bohatým brať a chudobným dávať" - o ktorú sa aj Fico opiera, nikdy neexistovala. Pre múzeá je osoba Jánošíka dobrý biznis. Politológovia považujú vyhlásenie premiéra za nešťastné. Podpredseda vlády pre národnostné menšiny Dušan Čaplovič Fica obhajuje. Vraj to nemyslel vážne.
Fico o Jánošíkovi
"26. januára 1688 sa narodil veľký vzor mojej vlády - Juraj Jánošík," vyhlásil premiér Robert Fico pred tisíckou občanov. Fico sa pritom na legendárnu osobu Jánošíka neodvolával prvýkrát. Na výjazdovom zasadnutí vlády v Klenovci pri odovzdávaní ihriska dostal od primátora valašku a povedal, že Jánošík bol prvý slovenský socialista. Aj na slávnostnom udeľovaní štátnych vyznamenaní prezidentom 1. januára Fico spomenul Jánošíka. Historik Dušan Kováč hovorí o tom, že Jánošík bol obyčajný zbojník. "Bol odsúdený a popravený. Existujú dokumenty, je zachovaný aj súdny proces, z čoho všetkého bol obvinený."
Bol to zbojník
Podľa Kováča, ale aj etnologičky Evy Krekovičovej, je Jánošík iba mýtus, ktorý si vytvorili ľudia. "Je nadnesené to, že bohatým bral a chudobným dával. Nezodpovedá to historickej skutočnosti. Podľa poznatkov rozdával iba nejaké prstienky dievčatám," vysvetľuje pre HN Krekovičová. Podľa nej ak chceme budovať demokratický štát založený na právnom systéme, nemôžeme uznávať takéto osobnosti. "Osoba Jánošíka bola vyhovujúca v 19. storočí a aj pre komunistickú nomenklatúru, lebo stelesňovala istý odboj, keď bolo potrebné bojovať proti triednemu nepriateľovi." Komunistom vyhovoval podľa nej, pretože stelesňoval sociálny odboj a stál na strane chudobných. "To je zavádzajúce, pretože on stál na strane samého seba a nebojoval za žiadne práva ľudu, ale žil z toho, čo nazbíjal."
Jánošík - dobrý biznis
Podľa múzejníkov je však Juraj Jánošík vynikajúcim lákadlom pre turistov. Vnímajú ho tiež iba ako legendu a mýtus. "Minimálne v cestovnom ruchu je Jánošík marketingová značka, čo vidíme na tom, že láka desaťtisíce turistov," potvrdil HN Marián Mrva riaditeľ Považského múzea v Žiline, pod ktoré spadá aj stála expozícia o Jánošíkovi v Terchovej. Autorka expozície o Jánošíkovi z Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši Ružena Antolová tvrdí, že sú to veľmi žiadané výstavy. "My máme aj mikulášsku mučiareň, tak im to evokuje Jánošíka. Ročne mávame okolo 30-tisíc návštevníkov."
Fico šíri bludy
Podľa politológa Grigorija Mesežnikova je výrok premiéra prejavom mentálneho plebejstva. "Svedčí to o jeho istých bielych miestach vo vzdelaní." Podľa neho sa premiér nemôže hlásiť k takej problematickej osobe. "To ako súčasný údajný sociálny demokrat prezentuje priority svojej vlády a svojej strany v tomto kontexte, tak to svedčí o neuveriteľnej provinčnosti." Podľa Mesežnikova svojimi nekvalifikovanými výrokmi Fico rozširuje mýty a bludy. Premiérove vystúpenie obhajuje jeho kolega, podpredseda vlády pre národnostné menšiny, historik Dušan Čaplovič. "Povedal to nadnesene, ľudovejšie a odľahčil to. Možno to bol aj testovací papierik, ktorý hodil medzi novinárov, na čo budú reagovať." Čaplovič pritom upozorňuje, že aj iné európske krajiny majú svojich hrdinov. Spomenul napríklad zbojníka Robina Hooda z Anglicka.


Prečítajte si aj:
Porota HN: Je zbojník Jánošík osobnosť, ktorá by mala byť vzorom pre vládu?

Ján Filc,
Slovenská únia športu
Zbojník Jánošík je veľmi pekná legenda a bola veľmi dobre zasadená do obdobia, o ktorom sa verí, že žil. Myslím si, že dnešný svet funguje podľa iných pravidiel. Bolo to trochu zjednodušené prirovnanie toho, čo táto vláda chce dosiahnuť.

Celý článok >>

 

Prečítajte si aj:
Juraj Jánošík a fakty

Jánošík bol do matriky zapísaný 25. januára 1688. O jeho detstve a mladosti sa veľa informácií nezachovalo. Ešte ako mladík vstúpil do protihabsburského povstaleckého vojska Františka Rákocziho. Po porážke sa stal členom habsburskej cisárskej armády. Na Bytčianskom zámku sa zoznámil s väzneným zbojníkom Tomášom Uhorčíkom, ktorému dopomohol k úteku. Z armády Jánošíka neskôr vykúpil otec. Krátko zotrval na rodinnom gazdovstve. Po opätovnom stretnutí s Uhorčíkom začali spolu pašovať kone z Poľska. V roku 1711 prenechal Uhorčík vedenie zbojníckej skupiny Jánošíkovi. O rok neskôr Jánošíka uväznili, podplatil však stráže a ušiel. V roku 1713 ho na základe udania blízkej osoby chytili opäť. Jánošíka po vypočúvaní a mučení nakoniec uznali vinným zo zbojstva a z porušenia zákonov. V marci 1713 ho obesili zavesením za ľavý bok na hák v Liptovskom Mikuláši.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:41