Peter PellegriniTASR/P. Zachar
StoryEditor

Čínske lietadlo dostane povolenie na pristátie v Bratislave, musí však splniť podmienky vlády

05.02.2020, 11:11
Autor:
mahomahoTASRTASR
Nákladné lietadlo má v Bratislave vyzdvihnúť humanitárnu pomoc.

Čínsky letecký dopravca požiadal vládu o udelenie povolenia na vykonanie charterového letu zo Šanghaja do Bratislavy a následne z Bratislavy do Pekingu.

Nákladné lietadlo má v Bratislave vyzdvihnúť humanitárnu pomoc. Jeho pristátie už predtým odmietli vo Viedni. V piatok by malo zdravotnícky materiál previezť do Číny.

"Ide o lietadlo, ktoré by malo na letisku vyzdvihnúť humanitárnu pomoc, ktorú poskladali aj niektoré slovenské firmy," uviedol premiér Peter Pellegrini.

Podľa Pellegriniho by nebolo spravodlivé, aby sme bránili odviezť humanitárnu pomoc do Číny, ktorá už pripravená je. 

Letisko čaká na povolenie

Let lietadla je naplánovaný tak, že by malo priletieť z Číny, naložiť náklad v Bratislave a odletieť do Číny. Ministerstvo dopravy posúdilo žiadosť o udelenie povolenia, vyzvalo čínskeho leteckého dopravcu, aby doplnil chýbajúce dokumenty.

Letisko v Bratislave zatiaľ neudelilo čínskemu leteckému dopravcovi sloty, čaká na udelenie povolenia, ktoré môže vydať ministerstvo dopravy. 

Vláda má podmienky

Žiadosť bola dnes predložená ako informatívny materiál na rokovanie vlády. Premiér po rokovaní povedal, že lietadlo môže pristáť, ak čínska strana splní podmienky, ktoré jej uloží vláda.

Hlavnými podmienkami podľa Pellegriniho sú, že stroj bude odstavený v príslušnej časti letiska a to, že posádka lietadlo neopustí a bude v ňom aj spať.

Viaceré krajiny a letecké spoločnosti v posledných dňoch pozastavili letecké spojenie s Čínou. Dôvodom je koronavírus, ktorý si vyžiadal už stovky mŕtvych a tisíce nakazených. 

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:56