StoryEditor

Mikolaj vyhral boj o školné

28.06.2007, 00:00
Štát spoplatní externé štúdium na vysokej škole. Záujemcovia sa však budú môcť uchádzať o spoplatnené aj bezplatné diaľkové štúdium. O tom, či platiť budú alebo nie, rozhodne ich úspešnosť pri prijímacích skúškach.

Počet voľných miest v oboch formách štúdia určia univerzity a ministerstvo školstva podľa možností štátneho rozpočtu. K tejto dohode dospeli v utorok predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a minister školstva Ján Mikolaj (SNS). "Zákon môže byť teda ako posledný bod programu schôdze parlamentu prerokovaný," uviedol včera Mikolaj v súvislosti s novelou vysokoškolského zákona, ktorú minulý týždeň v parlamente zablokoval práve Mečiar. Ten včera pred novinárov neprišiel, hoci parlament rokoval o "zákone roka" - Zákonníku práce.
Šikovnejší vyhráva
"Každá univerzita dopredu uverejní, aké študijné programy zo štátneho rozpočtu v externej forme otvorí a aký počet študentov bude," povedal Mikolaj. Ministerstvo bude určovať horný limit na výšku poplatku a v novele ostáva aj podmienka, že väčšina škôl nesmie prekročiť pomer denných a externých študentov dva ku jednej. Oslovení rektori sú s touto podobou zákona spokojní. "Úspešných študentov bude platiť štát a tých menej úspešných môžeme spoplatniť," konštatuje rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Juraj Wagner.
Opozícia o korupcii
Opozícia tvrdí, že nový návrh vytvorí na školách korupčné prostredie. "Študenti budú uvažovať o tom, ako sa dostať medzi tých, ktorí nebudú platiť," tvrdí exminister školstva Martin Fronc (KDH). Otvorená však ostáva aj alternatíva, že niektoré školy nevezmú od štátu ani korunu dotácií a spoplatnia všetkých externistov. "Pripúšťam aj takú možnosť, ale najprv musím vidieť výslednú podobu zákona," tvrdí rektor Univerzity Komenského František Gahér.
"V politike je to tak"
Tvrdenia Mečiara, že zákon je protiústavný a následné vyhlásenie Mikolaja o vzájomnej dohode podľa opozície nahrávajú úvahám o politickom obchode medzi ĽS-HZDS a SNS. "Celé to bola hra, zrejme si vyrovnávali vnútrokoaličné záležitosti," tvrdí Fronc (KDH). Ide o politickú dohodu, v politike je to tak - pripustil šéf poslancov SNS Rafael Rafaj. Detaily dohody však nechcel konkretizovať.
Na dohode Mikolaja s Mečiarom je zaujímavý aj fakt, že politici len zdôraznili model, ktorý umožňoval aj súčasný text novely. "Tak je to v princípe aj teraz," súhlasí Mikolaj.

Ako sa budú vyberať externisti
- Škola vypíše prijímacie skúšky na denné štúdium študijného programu, napríklad marketingu.
- Pre záujemcov, ktorí neuspejú, alebo tých, ktorí nemôžu študovať denne, vypíše ďalšie prijímacie skúšky na externé štúdium.
- Úspešných prijme na externé štúdium, ktoré bude platiť štát.
- Pre neúspešných vypíše tretie výberové konanie, tentoraz na spoplatnené externé štúdium.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:37