StoryEditor

Fico sa zastal Blahu. Nerobme takýto cirkus, odkázal

31.01.2020, 16:05
Autor:
TASRTASR
NAKA začala trestné stíhanie za fotografiu, ktorú zverejnil Ľuboš Blaha.

Predseda Smeru-SD Robert Fico kritizuje začatie trestného stíhania za extrémistické trestné činy v súvislosti so statusom poslanca Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer-SD). Podľa Fica sú symboly kosáka a kladiva spojené s oslobodzovaním Československa a Slovenska.

"To nie je normálne, aby sme popierali históriu, dnes sa správali k znakom, ktoré sú spojené s oslobodením Československa a Slovenska, ako k niečomu, čo je zločinné," povedal Fico vo videu na sociálnej sieti a pripomenul, že pri oslobodzovaní zomreli tisíce ruských vojakov. "Majme k týmto ľuďom úctu a nerobme takýto cirkus," doplnil.

​Fico označil tento krok za súčasť predvolebnej kampane. "Ideme haniť aj to, čo by pre našu krajinu malo byť sväté," pripomenul. Blahu sa zastal aj na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Začatie trestného stíhania súvisí so statusom na sociálnej sieti, ktorý uverejnil Blaha v decembri 2019. Ide o fotku, na ktorej Blaha drží so vztýčenou päsťou vedľa Fica červenú päťcípu hviezdu s kosákom a kladivom v strede. Podľa Ficových slov ide o narodeninový darček pre Blahu, ktorý mu šéf Smeru-SD priniesol z Ruska.

Blaha v reakcii uviedol, že z rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva vyplýva, že tieto symboly sú viacznačné, čiže majú viacero interpretácií.

Fico zároveň na piatkovej tlačovej konferencii hovoril okrem iného aj o tom, že na neho nemajú médiá žiadne prepisy či telefonáty. Rozumie chlapskému pochybeniu politikov, ktorí komunikovali s neznámou ženou a nevedeli, že je to Alena Zsuzsová, dnes obžalovaná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Komunikoval s ňou aj šéf parlamentu a SNS Andrej Danko, pre ktorého to bola, ako tvrdí, virtuálna žena, jej pravú identitu nepoznal a nestretol sa s ňou.

"Súhlasím s tým, čo povedal Andrej Danko. Muži sú muži a niekedy dostanete peknú fotku, pravdepodobne, ktorá nemá nič s realitou. Stane sa im takéto mužské pochybenie," poznamenal.

Omylu možno podľa Fica zabrániť tak, že nebudú zdvíhať a odpovedať cudzím telefónnym číslam a reagovať na príliš pekné fotografie žien. Sám podľa vlastných slov nepoužíva aplikácie ako Threema či WhatsApp a neodpovedá neznámym číslam.

Pripomenul, že so Zsuzsovou komunikoval aj líder Sme rodina Boris Kollár, ktorý jej mal posielať peniaze, písala aj Martinovi Glváčovi a Daniel Lipšic s ňou podľa Fica mal možno aj viac ako len stretnutia.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:54