Ernest ValkoTASR
StoryEditor

V prípade vraždy Ernesta Valka padol osemročný trest. Klinku odsúdili za lúpež

31.01.2020, 09:16
Autor:
TASRTASR
Senát pôvodnú dohodu o vine a treste zamietol.

Trojčlenný senát Okresného súdu v Pezinku v piatok schválil návrh novej dohody o vine a treste, ktorú uzatvoril prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Kandera s Jaroslavom Klinkom, obvineným z lúpeže v prípade vraždy advokáta Ernesta Valka. Na základe schválenej dohody si odpyká súhrnný osemročný trest odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia.

Piatkový verdikt OS v Pezinku je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať. Zároveň mu súd uložil ročný ochranný dohľad a trest prepadnutia veci, okrem iného samopalu, zásobníkov a pracovných rukavíc. "Osemročný trest odňatia slobody považuje súd za dostatočný. Bude zaujímavé sledovať, ako iný súd rozhodne o samotnom hlavnom páchateľovi," uviedol predseda senátu OS BA I. Vyslovil presvedčenie, že poškodená dcéra Jana sa dozvie na hlavnom pojednávaní, ako došlo k vražde jej otca, prominentného advokáta. Poškodenú so svojím nárokom odkázal na civilné konanie.

"Ja som spokojný. Senát OS v Pezinku zhodnotil tak skutkový stav, ako aj vykonané dokazovanie. Zvážil veľmi starostlivo právnu kvalifikáciu aj procesné podmienky, za ktorých prebehlo dokazovanie a myslím si, že rozhodol zákonne. Teraz nastal ten čas, keď začnem pracovať na obžalobe na Jozefa R. Tá bude podaná na Okresný súd Bratislava 1," uviedol pre TASR po opustení súdnej miestnosti prokurátor Kandera.

Klinka označil za strelca Jozefa R., ten však vinu odmieta. Klinku odsúdil v roku 2017 OS v Žiari nad Hronom za trestný čin lúpeže na trest odňatia slobody vo výmere šiestich rokov a ôsmich mesiacov. Podľa obžaloby mal obvinený tip, že Valko nosí domov väčšiu sumu peňazí. Na pozemok sa dvojica dostala cez oplotenie. Do domu vnikla po tom, ako doň vpustila zapáchajúcu chemickú látku.

Valko bol zavraždený vo svojom dome v Limbachu 8. novembra 2010. Po viac ako ôsmich rokoch policajti ukončili vyšetrovanie vraždy s návrhom na obžalobu dvoch páchateľov, vtedy 43-ročného Jozefa R. a 45-ročného Klinku, ktorých motívom bolo podľa polície lúpiť vo Valkovom dome. Po Valkovom návrate mali do domu vniknúť a Jozef R. mal právnika streliť do hrudníka, čím mu mal spôsobiť smrteľné zranenie. Následne Jozef R. zobral Valkovi pištoľ, ktorú mal advokát v legálnej držbe.

Keďže peniaze u Valka nenašli, z miesta činu utiekli a pištoľ zahodili do Kučišdorfskej priehrady v okrese Pezinok.

01 - Modified: 2020-08-31 06:12:03 - Feat.: - Title: Termín procesu v prípade vraždy Ernesta Valka bude vytýčený najskôr na budúci rok 02 - Modified: 2019-06-06 12:21:52 - Feat.: - Title: Prokurátor podal na súd návrh dohody v prípade lúpeže v dome Ernesta Valka 03 - Modified: 2018-11-08 17:21:56 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Ernesta Valka vrátila prokuratúra vyšetrovateľovi 04 - Modified: 2018-10-13 10:44:22 - Feat.: - Title: Valkova vražda a posun po ôsmich rokoch 05 - Modified: 2018-08-21 14:01:19 - Feat.: - Title: Posun v prípade vraždy Ernesta Valka. Vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:38