StoryEditor

S Piešťanmi tvoríme jeden pracovný tím

19.08.2008, 00:00

Kúpele Smrdáky patria k menším slovenským kúpeľom. Ich kapacitu 300 lôžok však považujú skôr za výhodu. "Prístup, ktorý môžeme dať hosťom my, asi len ťažko nájdu vo väčších kúpeľoch,“ tvrdí riaditeľ kúpeľov Marcel Moravčík.


Voda v Smrdákoch sa svojím zložením zaraďuje medzi najkoncentrovanejšie sírne vody v Európe. Vyhľadávajú vás ľudia zo zahraničia s vedomím, že tu nájdu minimálne slovenskú raritu? Vedia o tom Slováci?
Naši hostia poznajú účinok smrdáckej vody buď z vlastnej skúsenosti, alebo z počutia. Nemyslím si, že sa zaujímajú o presné zloženie vody. No snažíme sa im túto výhodu priblížiť. V prvom rade je pre nich dôležitý účinok vody. Nie je prioritou poznať číslo mineralizácie. Pri kožných ochoreniach, ako je psoriáza, je dôležité, aká je remisia, teda na ako dlho sa po liečbe stratia príznaky.

Smrdáky sú kúpele, o ktorých každý Slovák už niečo počul, no napriek tomu ľudia o vás veľa nevedia. Čo robíte pre to, aby ste sa dostali do povedomia rovnako ako vaše materské kúpele Piešťany?
Naším cieľom je udržať si imidž špecializovaných kúpeľov. Liečime kožné ochorenia a pohybový aparát. Až deväťdesiat percent našich výkonov sú práve liečebné procedúry. V prvom rade sa prezentujeme na veľtrhoch a výstavách doma aj v zahraničí. Využívame možnosť, že patríme do jednej skupiny s piešťanskými kúpeľmi a Danubius Hotels Group. Tým sa nám otvárajú dvere na rôzne svetové výstavy i napriek tomu, že sme maličké kúpele. Zúčastňujeme sa na psoriatických stretnutiach a konferenciách. V spolupráci so slovenskou dermatologickou spoločnosťou usporadúvame konferenciu pre kožných lekárov.

Zdôraznili ste vašu orientáciu predovšetkým na liečbu, avšak slovenské kúpele zažívajú boom vo wellness. Slovenskí klienti čoraz viac vyžadujú atrakcie na vyplnenie voľného času. Plánujete rozšíriť wellness ponuku?
Vrátim sa k myšlienke, že kúpele Smrdáky sú v prvom rade liečebné. Nebolo by rozumné púšťať sa vo veľkej miere do wellness. Určité kroky sme už urobili a aj v budúcnosti ešte podnikneme. Zatiaľ sa nevyjadrím konkrétne, pretože všetko je ešte len v štádiu príprav. Dnes chceme využiť hlavne dar, ktorý tu máme - vodu a bahno. Otvorili sme už aj priestor na relaxačné a rekondičné pobyty, nie je to však klasický wellnes. Naša konkurencia sa nemusí triasť v tejto oblasti. Napriek tomu máme pre zákazníkov "čerešničku na torte“.

Čoraz viac slovenských rodín si namiesto dovolenky pri mori vyberie dovolenku v kúpeľoch. Vaše kúpele ako jedny z mála liečia aj deti od troch rokov. Poskytujete pre rodičov opatrovníctvo v čase vyberania procedúr, alebo nejaký náhradný program?
Pripravili sme služby opatrovania. Máme krátkodobé opatrovanie, kde sa naši pracovníci o dieťa postarajú a rodičia môžu ísť pokojne na kozmetiku alebo procedúru. Sme jednými z mála kúpeľov na Slovensku, ktoré si držia priestor pre kúpeľnú liečbu detí. Je to veľmi ťažké, pretože má to svoje špecifické nároky, ako napríklad personálne obsadenie a podobne. Napriek tomu máme plne vybavenú základnú školu. K dispozícii je 35 lôžok v detskej liečebni, ktorá má svoj vlastný režim.

V súčasnosti panuje trend rozširovania lôžok s cieľom získania ďalšej klientely, z ktorej plynú zisky. Vašou kapacitou - 300 lôžok - sa zaraďujete k menším kúpeľom. Neplánujete to zmeniť?
Človek musí všetky trendy filtrovať a prispôsobovať svojim podmienkam. Vidím to, že máme 315 lôžok a nie tritisíc ako našu výhodu. Prístup, ktorý môžeme dať hosťom my, asi len ťažko nájde vo väčších kúpeľoch. No rozšírenie kapacít by bolo pre nás zaujímavé, pretože sa tešíme veľkému dopytu zo strany klientov a ekonomicky by bolo efektívnejšie, čo predpokladá množstvo krokov. Nezaspali sme a pracujeme na tom už dlhšie obdobie. V minulosti boli v kúpeľoch realizované investície zamerané skôr na rekonštrukciu, avšak ešte aj v tejto oblasti máme čo doháňať.

V roku 2005 uvoľnili vaše materské kúpele Piešťany 20 miliónov korún do vašej modernizácie. Aké sú dnes konkrétne výsledky tejto injekcie?
Veľmi dobré, pretože dnes môžeme s tými kapacitami konkurovať na európskych trhoch. Jedna vec je základný štandard a druhá vec je komfort, ktorý si vyžaduje predovšetkým zahraničná klientela. Vďaka rekonštrukciám dnes máme k dispozícii 18 izieb superior v hoteloch Centrál a Vietoris. Zodpovedajú vyššiemu štandardu. Hotel Morava má štandard trojhviezdičkového hotela. S týmto zariadením vieme uspokojiť aj náročných klientov.

Liečebné domy prešli rekonštrukciami. Čo nasleduje ako ďalšie vo vašom investičnom pláne?
V prvom rade sa musíme orientovať v liečbe. Prioritou bude balneoterapia a priestory, ktoré sú určené na liečbu.

Ste dcérou najznámejších kúpeľov Slovenska - piešťanských kúpeľov. Tie dnes prekvitajú luxusom a širokou ponukou služieb. Vnímate ich ako konkurenta alebo vzor?
Sme jedna firma a jeden tím. Je dôležité, aby to takto chápali aj ľudia. Nerád by som naše kúpele staval do jednej alebo druhej pozície. Neviem si predstaviť, že by sme našimi aktivitami boli navzájom konkurenciou. Aj z hľadiska štruktúry klientov, produktov a služieb vytvárame priestor pre inú skupinu zákazníkov. Nevidel by som to ako konkurenciu. Vzorom je pre mňa každé zariadenie, ktoré je úspešné v tom, že jeho klienti odchádzajú spokojní. Spokojnosť klienta je prvoradá. V každom prípade sme jeden tím a nemôžeme byť sami sebe konkurentom.
Riaditeľ kúpeľov Smrdáky Marcel Moravčík odporúča

Smrdácka voda
Sírovodíková minerálna voda je prírodným liečivým zdrojom kúpeľov Smrdáky. Je to minerálna voda s vysokým obsahom terapeuticky účinného sírovodíka (680 mg/l). Tieto hodnoty zaraďujú smrdácku minerálnu vodu k najkoncentrovanejším sírovodíkovým vodám v Európe. Minerálna voda sa vyznačuje charakteristickým zápachom a neobyčajnými účinkami pri liečbe niektorých, najmä kožných ochorení. Obsahuje aj minerály a soli – najmä na báze Na, Mg a Ca (3400 mg/l), ktoré priaznivo prispievajú k liečebnému účinku. Podobné úspechy môžu psoriatici dosiahnuť len kúpaním sa v Mŕtvom mori.
Personál
Smrdácke kúpele sa so svojou kapacitou 315 lôžok zaraďujú medzi malé kúpele. Riaditeľ Marcel Moravčík to však pokladá za veľkú výhodu. Menšie kúpele predstavujú komornejšiu atmosféru. „Ľudia sa tu navzájom poznajú,“ hovorí Moravčík. Deväťdesiatpäť percent ľudí, ktorí v kúpeľoch pracujú, sú Záhoráci. Každá druhá smrdácka rodina má člena, ktorí tu pracuje. Riaditeľ kúpeľov tvrdí, že Záhoráci sú neuveriteľne príjemní, usmievaví a priateľskí ľudia. Za „naj“ kúpeľov preto pokladá priateľský personál.
Smrdácka roláda
Byť v smrdáckych kúpeľoch a neochutnať smrdácku roládu je priam hriechom. Patrí k Smrdákom rovnako ako liečivá voda. Jej výnimočnú chuť nevedia napodobniť žiadni pekári, preto originálny zážitok z rolády môžete zažiť iba tu. Roláda je ľahkým zákuskom, po ktorom vám určite nebude ťažko. Dopriať si toto pokušenie musia i tí, ktorí si držia svoju líniu, pretože to stojí za to.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:23