Oznámenie o karanténe o vypuknutí koronavírusu v čínskom meste Wu-chan v príletovej hale letiska Haneda v Tokiu.Reuters
StoryEditor

V Bratislave preverovali podozrenie na koronavírus. Testy ochorenie nepotvrdili

26.01.2020, 13:15
Autor:
redredTASRTASR
Išlo o muža z Petržalky. Pacient bol izolovaný v nemocnici na bratislavských Kramároch a bol podrobený testom, ktoré nebezpečný vírus nepotvrdili.

Slovenskí zdravotníci preverovali podozrenie na koronavírus u jedného pacienta. Informáciu priniesol portál televízie Markíza tvnoviny.sk.

Išlo o muža z Petržalky. Pacient bol izolovaný v nemocnici na bratislavských Kramároch a bol podrobený testom, ktoré nebezpečný vírus nepotvrdili.

​"Ministerstvo zdravotníctva SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva situáciu veľmi pedantne monitoruje. Na Slovensku Koronavirus k dnešnému dňu nebol potvrdený. Rezort však robí všetky preventívne opatrenia s cieľom maximálnej ochrany obyvateľstva. Rezort ma situáciu pod kontrolou a aj s cieľom nešíriť paniku bude zajtra o téme komplexne spolu s odborníkmi informovať," povedala v reakcii pre televíziu hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Kvôli situácii s koronavírusom zvolal premiér Peter Pellegrini na ministerstve zdravotníctva krízový štáb.

"Na stretnutí sa premiér bude informovať, aká je aktuálna situácia v Európe a ako je Slovensko pripravené reagovať a chrániť našich občanov pred nákazou," uviedol ÚV SR.

Riziko šírenia ochorenia v Európe je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa mierne. Turistom, ktorí cestujú do postihnutej oblasti, odporúča zaočkovať sa proti chrípke najmenej dva týždne pred cestou.

​Mikas ďalej odporúča vyhýbať sa miestnym trhom, kde sa predávajú ryby a živé zvieratá, a vyhýbať sa kontaktu s nimi. Ľudia by mali dodržiavať prísnu osobnú hygienu a hygienu potravín.

"Cestujúci by mali kontrolovať svoj zdravotný stav 14 dní od príchodu z postihnutej oblasti, horúčku, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť," hovorí Mikas.

Poznamenal tiež, že v prípade klinických príznakov po návrate z postihnutej krajiny je potrebné vyhľadať lekára. Dôležité je informovať ho i o cestovateľskej anamnéze.

01 - Modified: 2020-01-26 08:45:17 - Feat.: 0 - Title: Nový koronavírus sa šíri stále rýchlejšie. Čína zintenzívňuje opatrenia
01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 03 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:54