Jedno z najstarších kúpeľných miest na Slovensku. Bojnice, sú asi najznámejšie pre svoju veľkolepú pevnosť. S kombináciou romantickej, gotickej a renesančnej architektúry, malebných veží a rybníka bude Bojnický zámok ideálnym miestom inšpirácie pre každú rozprávkovú alebo fantastickú knihu. Bojnice sú fascinujúce zvonku aj zvnútra a patria k najnavštevovanejším turistickým atrakciám v krajine a je skvelým miestom na preskúmanie. So svojimi grandióznymi sálami, ako je opulentná Zlatá sála, vytvorená podľa stropu v Accademia di Belle Arti v Benátkach a jeho múzeom, ktoré detailne popisuje históriu hradu z 12. storočia, ponúka mesto naozaj mnohé k tomu, aby uspokojilo návštevníkov. Vďaka nekonečným fotografickým príležitostiam sa stal hrad aj svätým grálom pre Instagramových nadšencov a fotografov. CNN pripomína, že v blízkosti zámku je zoologická záhrada, najstaršia a najobľúbenejšia zoologická záhrada na Slovensku. • Tip: Čičmany, najkrajšia dedina na Slovensku, chránená UNESCO-m, je vzdialená asi 45 minút jazdy autom. Je známa svojimi malebnými drevenými domčekmi zdobenými ľudovými motívmi a je skutočne očarujúcim miestom, ktoré je pravidelne pomenovávané ako jedno z najfarebnejších miest v Európe.Pixabay
StoryEditor

Zoologickú záhradu v Bojniciach pre vtáčiu chrípku uzavreli

25.01.2020, 12:09
Autor:
TASRTASR
O otvorení zoo pre verejnosť sa rozhodne najskôr po 30 dňoch.

V Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach potvrdili výskyt vtáčej chrípky u kačice a lyžičiara. Potvrdil to riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Doplnil, že zoo preventívne zatvorili už v piatok 24. januára, keď pitevný nález poukazoval na možnosť vtáčej chrípky.

"Bude zatvorená minimálne jeden mesiac. Nie je možné urobiť izoláciu zvierat, pretože zoologická záhrada slúži pre verejnosť. Takže by bolo riziko prenosu nákazy, jednak na človeka, ale človek ju môže aj roznášať," povedal Bíreš.

"Náhle úhyny kačice a lyžičiara bieleho naznačujú, že tam bol alebo je kontakt s voľne žijúcim vtáctvom, hlavne divokými kačicami, husami a labuťami. Toto, myslím si, že personál podcenil. Veď už mesiac hovoríme o chrípke, že ju prenáša sťahovavé vtáctvo," podotkol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Vtáctvo a hydinu musia podľa neho izolovať. "Dáme ju do karantény a pokiaľ by boli ďalšie úhyny, že je už viacej kusov nakazených, tak niektoré zvieratá sa budú musieť, aj keď sú vzácne, usmrcovať," dodal Bíreš.

O otvorení zoo pre verejnosť sa rozhodne najskôr po 30 dňoch. "Tam je zásada, že do 30 dní sa nesmie vyskytnúť žiadny nový prípad. Takže to môže byť jeden mesiac, ale aj dva alebo tri mesiace," vysvetlil.

„My sme preventívne zatvorili celú bojnickú zoologickú záhradu, ktorá bude uzatvorená až do odvolania. Momentálne testujeme všetko vtáctvo, ktoré je v zoologickej záhrade, či niektoré ďalšie vtáky, aj tie exotické, nie sú zasiahnuté týmto vírusom,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 04 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa preniesla prvýkrát na dobytok. Stopy vírusu našli v kravskom mlieku 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:05