Ján BarcziYoutube
StoryEditor

Súd vyhovel žiadosti bývalého šéfa Tiposu, ostáva však za mrežami

24.01.2020, 16:53
Autor:
TASRTASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, v piatok vyhovel žiadosti exriaditeľa spoločnosti Tipos Jána Barcziho a bývalého šéfa IT Miloša Preleca o prepustenie z väzby. Keďže rozhodnutie nie je právoplatné, ostávajú obaja za mrežami do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, na základe žiadosti obvinených o prepustenie z väzby na slobodu dnes rozhodol tak, že obvinených J. B. a M. P. prepustil z väzby na slobodu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal voči rozhodnutiu sťažnosť, ktorá má odkladný účinok a o ktorej rozhodne NS SR," uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Na rozhodnutie ŠTS vo veci Jána Barcziho a Miloša Preleca upozornil portál aktuality.sk.

Prokurátor ÚŠP nedávno zamietol sťažnosť Barcziho a Preleca voči uzneseniu o vznesení obvinenia ako nedôvodnú. Dvojica je obvinená z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

O väzobnom stíhaní bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Tipos a bývalého šéfa IT rozhodol senát NS SR 5. decembra 2019.

Na svojom verejnom zasadnutí tak vtedy sčasti vyhovel sťažnosti prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu ŠTS v Pezinku, ktorý oboch pôvodne 29. novembra 2019 nezobral do väzby. Barcziho a Preleca okamžite po zdôvodnení rozhodnutia eskortovali priamo z pojednávacej miestnosti príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže do väzby, a to do ústavov v Bratislave a Leopoldove.

Najvyšší súd dospel k záveru, že sťažnosť prokurátora je dôvodná len sčasti. "Skutok, ktorý je kladený obvineným, sa stal," zdôvodnila vtedy predsedníčka senátu NS SR.

V pozíciách, v ktorých obidvaja pôsobili, mali páchať spoločne trestnú činnosť a bude potrebné vypočuť viacerých svedkov a stotožniť viacerých svedkov v minimálne 144 prípadoch podozrivých hracích kont. NS SR teda vyhovel prokurátorovi ÚŠP, len čo sa týka kolúznej väzby.

Teda dvojica by v rámci prebiehajúceho trestného konania mohla ovplyvňovať svedkov. Rozhodnutie NS SR bolo právoplatné a nebol možný voči nemu riadny opravný prostriedok. NS SR tak neprijal písomné sľuby a záruky obvinených a iných osôb. Dvojicu zadržali príslušníci NAKA počas akcie 26. novembra 2019.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:54