StoryEditor

Threema: Kočner, známy advokát a bývalý sudca Sklenka riešili aj Fiľa

24.01.2020, 12:47
Pre pochopenie sporu okolo ružomberských papierní je potrebné vrátiť sa hlboko do minulosti.

„Ahoj. Mám nejaké nápady k Mondi. Dajme stretko.“ Správu v takomto znení mal poslať Marian Kočner začiatkom roka 2018 mediálne známemu trnavskému advokátovi Pavlovi Korytárovi cez aplikáciu Threema, ktorej prepis majú HN k dispozícii.

Komunikácia Kočnera s mnohými dôležitými ľuďmi môže byť kľúčovým dôkazom na aktuálne prebiehajúcom hlavnom pojednávaní vo veci vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kočner je obžalovaný ako objednávateľ vraždy. Senát naposledy rozhodol, že Threema bola získaná zákonne. Zatiaľ však nie je jasné, či a kedy sa bude na súde čítať.

​Čo však presne myslel Kočner pod „Mondi“, ktoré sa spomína v úvode? Pravdepodobne ružomberské papierne Mondi SCP, a. s. Ich 49-percentným akcionárom je ECO-INVEST, a. s. Práve s touto firmou a jej majiteľom, slovenským miliardárom Milanom Fiľom, sa sporí občianske združenie Ružomberský papier. A to zastupuje ako advokát Korytár.

Po niekoľkých hodinách mal právnik Kočnerovi napísať, že „Dano Lipstein ma prenasleduje. Má dáky výtlak na špeciáli?“ Kočner sa ho pýta, čo tým myslí, a Korytár má odpovedať, že naňho nasadzujú špeciál. „Objednávka od Fiľa. Chcú ma asi zavrieť,“ končí v ten deň komunikáciu Korytár.

Prepojený cez Báč aj Glance House

O čo presne ide, nie je jasné. Advokáta Korytára s Kočnerom však nespája iba táto konkrétna komunikácia, ich vzťahy sú dlhodobé. Ľahko vysledovateľné je ich prepojenie cez spoločnosť WELTEN, a. s., developera golfového rezortu v Báči, ktorú cez spoločnosť INKASNÝ SERVIS, a. s., ovládol Kočner. O kauze ovládnutia rezortu Kočnerom informoval novinár Ján Kuciak. Práve v orgánoch Weltenu boli v rovnakom čase Kočner a Korytár. Kočner ako predseda predstavenstva, Korytár v dozornej rady. Ich funkcie pritom vznikli a zanikli v rovnakých dňoch.

Ako už HN informovali, tiež si mali písať cez Threemu o možnom postupe v prípade ďalšej Kočnerovej kauzy Glance House. Najviac sa však advokát mediálne zviditeľnil zastupovaním občianskeho združenia Ružomberský papier, na čele ktorého stojí bývalý šéf Fondu národného majetku z čias vlády Vladimíra Mečiara Štefan Gavorník.

​Korytár komunikáciu o spore neodmieta. „V danej veci Marian Kočner poskytol mojej osobe viacero informácií. Informácie, ktoré mi poskytol, sa týkali vplyvu Milana Fiľa na konkrétne osoby v rámci politickej scény, ako aj obchodných aktivít. Nadobudol som dojem, že cieľom je zastrašenie mojej osoby pod tlakom uvedených informácií.“ O čo presne malo ísť, však nespresnil.

Pre pochopenie tohto sporu je potrebné vrátiť sa do roku 1996. Vtedy získal vtedajší ECO-INVEST, a. s., Milana Fiľa 67 percent akcií Severoslovenských celulózok a papierní. Avšak Fond národného majetku mu dal podmienku, že 15 percent akcií musí previesť na takmer 4 000 zamestnancov závodu.

V privatizačnej zmluve bola klauzula, že ak sa tak nestane, bude musieť ECO-INVEST, a. s., zaplatiť pokutu 10 miliónov slovenských korún. Firma akcie nepreviedla, a tak bola penalizovaná spomínanými 10 miliónmi. Deväť rokov po ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-24 15:49:36 - Feat.: - Title: Slováci expandujú na Balkán. Investícia známej firmy tam presiahne sto miliónov eur 02 - Modified: 2023-02-21 06:25:48 - Feat.: - Title: Päť rokov po vražde novinára: Tá éra neskončila, nebuďme naivní, tvrdí v HNtelevízii advokát Kuciakovcov 03 - Modified: 2022-07-22 15:53:49 - Feat.: - Title: Znalec, ktorý analyzoval Threemu: Šifry používali v týždni, kedy sa udiala vražda. Prekvapilo nás to 04 - Modified: 2022-05-03 11:14:02 - Feat.: - Title: Žilinka si nevšimol žiadne mimoriadne okolnosti v čase, keď sa pripravovala jeho vražda, vypovedá na súde 05 - Modified: 2022-05-03 14:24:45 - Feat.: - Title: Vraždy prokurátorov: Palermo v Piešťanoch, samopal vraj kúpili na benzínke
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 09:51