Reprofoto/YouTube
StoryEditor

Súd prepustil Daňa a Vaského. Zakázal im zverejňovať videá

22.01.2020, 10:40
Autor:
chochoTASRTASR
Obvineným nariadil probačný dohľad. Zároveň im zakázal zverejňovať a podieľať sa na tvorbe audiovizuálnych diel.

Neúspešného prezidentského kandidáta Martina Daňa a aktivistu Rudolfa Vaského súd prepustil na slobodu. V stredu o tom rozhodol Krajský súd v Bratislave.

Obvineným nariadil probačný dohľad. Zároveň im zakázal zverejňovať a podieľať sa na tvorbe audiovizuálnych diel. Informoval o tom hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

​"Obvineným R. V. a M. D. uložil zákaz uverejňovať prostredníctvom webu, televízie, prípadne akéhokoľvek iného komunikačného prostriedku príspevky vo forme obrazových, zvukových a obrazovozvukových diel, ktoré sú výsledkom vlastnej tvorby obvinených, ako aj zdržať sa osobných prejavov adresovaných verejnosti," píše sa vo vyjadrení súdu.

Skutky páchali prostredníctvom internetu

Zároveň obvineným uložil zákaz akoukoľvek formou vedome participovať na tvorbe obrazových, zvukových a obrazovozvukových diel vytvorených inými subjektmi.

Daňo z Vaskym teda nemôžu natáčať videá a ani vystupovať vo videách, ktoré natočia iní, napríklad ich pomocníci. Bývalý vyšetrovateľ a právnik Július Šáray pre HN potvrdil, že zákaz sa týka aj inej činnosti, napríklad publikovaní statusov na sociálnych sieťach. Podľa Šáraya o tomto hovorí tá časť uznesenia, kde sa hovorí o zdržaní sa "osobných prejavov adresovaných verejnosti." 

A čo v prípade, že by v tvorbe videí pokračovali a zákaz sa pokúsili obísť? "Ak by pokračovali vo „svojej tvorbe“, pôvodným štýlom, bolo by to s najväčšou pravdepodobnosťou, pokračovanie v páchaní trestného činu, a tým aj dôvod väzby," vysvetlil Šáray.

Nastať však môže situácia, že Vaského alebo Daňa by náhodne niekto natočil, napríklad pri nejakom konflikte alebo inej situácii na verejnosti. O takomto videu by podľa vyšetrovateľa mal najprv vedieť sudca a až potom verejnosť, vysvetlil. 

O väzobnom stíhaní Daňa a Vaského rozhodol sudca OS Bratislava I koncom minulého roku, a to z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť obvinení aj prokurátor.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) oboch obvinil z opakujúceho sa pokračovacieho prečinu výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách. Voči Daňovi bolo vznesené aj obvinenie ako voči samostatnému páchateľovi.

​"V prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj z prečinu podnecovania," podotkla polícia.

Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom internetu. NAKA oboch obvinených zadržala 13. decembra. 

Neúspešný prezidentský kandidát

Martin Daňo čelí aj obvineniu zo spáchania daňového podvodu. Polícia o tom informovala začiatkom decembra. Daňo si mal neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie dane pridanej hodnoty v celkovej výške 187 822 eur.

Prednedávom informovala Transparency International o tom, že Daňove firmy kopia dlhy. "Dlhy pochádzajú z podnikania trinástich firiem, ktoré Daňo vlastní či vedie. Firmy majú slovenské adresy, kde Daňo pôsobil, od Humenného po Bratislavu."

On sám dnes býva v Rakúsku. Na otázky k jeho podnikaniu Daňo odmietol Transparency odpovedať, kým sa organizácia neospravedlní za predchádzajúcu recenziu jeho práce. Jeho dlhy mali prekročiť sumu 800-tisíc eur.

Daňo je aj neúspešný kandidát na prezidenta. Viackrát na seba upozornil, keď sa v parlamentne dostal do konfliktu s poslancami, kvôli čomu mu bola aj odobratá novinárska akreditácia.

Odsúdený za roxorovú revolúciu

Vasky sa v minulosti pokúsil preraziť v politike. Bol lídrom strany Hnutie tretej cesty, ktorá v parlamentných voľbách v roku 1998 získala 0,07 percenta hlasov.

V júni tohto roka Vaského okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil na trest odňatia slobody šesť mesiacov podmienečne s odkladom jeden rok. Vasky sa voči rozsudku odvolal.

Vaského obžalovali za jeho výroky v konšpiračnom internetovom rádiu Slobodný Vysielač, ktoré zazneli koncom októbra 2015.

Vasky v Slobodnom Vysielači hovoril o "roxorovej revolúcii". "Toto bude vysoko organizovaná akcia za účelom zvrhnutia tohto režimu," popisoval s tým, že bude vytvorený "zoznam ľudí, ktorí budú ubití na smrť týmito roxorovými tyčami."

Vyhlásil, že organizovať to bude on sám. "Ja budem zodpovedný za to," dodal.

01 - Modified: 2019-12-14 19:35:01 - Feat.: 0 - Title: Vyšetrovateľ NAKA obvinil Martina Daňa a Rudolfa Vaského za prečin výtržníctva
01 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 04:15