HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Slovenský hokej dostane 14 miliónov eur na dobudovanie akadémií, vyhlásil Pellegrini

22.01.2020, 10:11
Autor:
TASRTASR
Hokejové akadémie by sa mali budovať podľa vzoru zariadenia v Trenčianskom samosprávnom kraji.

Zlepšenie podmienok na rozvoj hokeja v podobe budovania hokejových akadémií i revitalizácia ikonickej budovy na palubovkové športy na bratislavských Pasienkoch sú cieľom investície, ktorú vláda odsúhlasila na stredajšom rokovaní.

Zlepšiť podmienky na rozvoj hokeja ako najpopulárnejšieho športu na Slovensku a zvýšiť tak členskú základňu, a tým aj kvalitu slovenského hokeja by mali pomôcť hokejové akadémie, ktoré by mali byť súčasťou stredných športových škôl v každom samosprávnom kraji.

Prvým krokom k naplneniu tohto cieľa je vybudovanie tréningových ľadových plôch v areáloch stredných športových škôl alebo v pešej dostupnosti od takejto školy. Vláda na stredajšom rokovaní na tieto účely vyčlenila 14 miliónov eur, ktoré majú byť čerpané v nasledujúcich troch rokoch.

"Hlavným cieľom tohto projektu je vytvorenie konkurencieschopnej ponuky prepojenia vzdelania a športu pre mladých hokejistov na porovnateľnej úrovni so zahraničím," uviedli predkladatelia materiálu o návrhu koordinovanom so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH). Okrem vybudovania infraštruktúry bude SZĽH v spolupráci s regionálnymi organizáciami dohliadať aj na skvalitňovanie podmienok ponúkaných športovcom a na vytvorenie ponuky zaujímavých študijných odborov.

Hokejové akadémie by sa mali budovať podľa vzoru zariadenia v Trenčianskom samosprávnom kraji. Na financovanie projektu v ostatných siedmich krajoch vláda vyčlenila 14 miliónov eur, pričom maximálna suma pre jedného príjemcu sú dva milióny eur a zároveň môžu tieto prostriedky tvoriť maximálne 40 percent z celkových nákladov investície.

Príjemcom dotácií budú zriaďovatelia stredných športových škôl v siedmich samosprávnych krajoch.

Vláda na stredajšom rokovaní takisto schválila 8,5 milióna eur na rekonštrukciu športovej haly Pasienky v Bratislave, ktorá by sa mala stať národným basketbalovým centrom.

"Najvážnejšou prevádzkovou témou športovej haly je tepelné hospodárstvo, ktoré významne vstupuje do prevádzkovania objektu. Riešením tepelného hospodárstva objektu je jeho kompletné zateplenie a výmena okien. V kritickom pôvodnom stave sa nachádzajú všetky elektrické, vodovodné a kanalizačné rozvody," ozrejmili investíciu predkladatelia.
Financovanie rekonštrukcie a dostavby stavebných objektov tvoriacich športovú halu Pasienky bude realizované prostredníctvom účelovej dotácie v celkovej sume 8,5 milióna eur, ktorú bude čerpať Slovenská basketbalová asociácia (SBA). "Plánovaná dĺžka realizácie rekonštrukcie a dostavby sú tri roky od vydania príslušných povolení," ozrejmili v schválenom návrhu.
Súčasťou bodu, ktorý vláda schválila, je aj zmena výšky dotácie jednotlivých projektov na rekonštrukciu a modernizáciu areálov vodného slalomu pri zachovanej celkovej sume schválenej dotácie pre slovenskú kanoistiku, o ktorej vláda rozhodla v júli 2019. Vzhľadom na aktualizovaný rozpočet rekonštrukcií budú zmenou na obnovu Areálu Divoká Voda v Bratislave-Čunove poskytnuté dva milióny eur a na modernizáciu Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši tri milióny eur.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:32