StoryEditor

Začala sa schôdza parlamentu, vyradili takmer všetky návrhy

21.01.2020, 10:25
Autor:
klklTASRTASR
V plánovanom programe schôdze boli desiatky návrhov zákonov, ktoré koalícia vyradila z predchádzajúcej schôdze.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v utorok popoludní otvoril 57. schôdzu Národnej rady (NR) SR. Poslanci začali rokovanie pléna minútou ticha, ktorou si uctili zosnulého predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu. Januárová schôdza nebola vopred plánovaná, Danko ju zvolal po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila novelu zákona o pozemkových úpravách.

V plánovanom programe schôdze boli desiatky návrhov zákonov, ktoré koalícia vyradila z predchádzajúcej schôdze. Šéf parlamentu už v utorok avizoval, že predpokladá, že na januárovej schôdzi parlament prerokuje len jeden bod, a to novelu zákona o pozemkových úpravách.

Parlament nakoniec schválil návrh koaličných strán, ktorým sa zvyšné body programu vyradili. 

Reprofoto NR SR

O tom, že by sa malo rokovať len o vetovanom zákone, prípadne len o zopár bodoch programu, hovorili v utorok po zasadnutí poslaneckého grémia aj opoziční poslanci. Predpokladajú, že program sa upraví cez procedurálne návrhy.

Plénum má rozhodnúť o prelomení veta pri novele zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, prezidentka má pochybnosti najmä v súvislosti s princípom právnej ochrany vlastníctva.

Súčasťou plánovaného programu schôdze boli aj opozičné návrhy v prvom čítaní, okrem nich to bol návrh poslancov koaličného Mosta-Híd kodifikovať posunkový jazyk. Tieto návrhy boli presunuté z minulej schôdze na návrh poslanca Roberta Fica (Smer-SD), ten nevidí zmysel o nich rokovať ani na tejto schôdzi.

Medzi prvými bodmi plánovaného programu schôdze bol okrem vetovaného zákona aj presunuté hlasovanie o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata na Slovensko, návrh vlády na vymenovanie Dany Meager za viceguvernérku Národnej banky Slovenska (NBS) či voľba predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti a predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Šiestym bodom programu bolo ospravedlnenie poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) za výroky o tom, že si koalícia kupuje hlasy u nezaradených poslancov okolo Petra Marčeka. Avizovaný návrh uznesenia poslancov za SNS k situácii v Iraku bol plánovaný ako siedmy bod programu nadchádzajúcej schôdze.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:51