StoryEditor

Záhorie sa spamätáva zo záplav

08.03.2009, 23:00

Obyvatelia záhorských obcí v povodí rieky Myjava sa včera postupne spamätávali zo záplav, ktoré oblasť postihli v piatok a sobotu. Zostali po nej zatopené domy, záhrady, orná pôda a poškodené štátne aj miestne cesty.

Niekoľko rodín dokonca muselo pred rozbesnenou vodou z riečky Myjava utiecť. "V sobotu sme dve rodiny vysťahovali,“ hovorí starostka Jablonice Alena Hazuchová. Jedna sa skryla u príbuzných, druhej obec poskytla ubytovanie. Obec už ráta škody. Dedinčania sa obávajú, že voda sa v najbližších dňoch vráti.

V Podbranči, miestnej časti Majerčiky, museli dokonca rozkopať štátnu cestu. "Inak by voda zaplavila domy,“ hovorí starostka Podbranču Vieru Končitá. V nedeľu cestu opravovali. S cestármi sa dohodli, že na kritickom mieste pod cestu zakopú veľkú odvodňovaciu rúru, aby mohla voda odtekať.

Ide približne o sumu 220-tisíc korún. Starosta dúfa, že vláda pomôže v rámci odškodnenia. V Podbranči voda spôsobila na domoch a cestách škodu v sume asi 15-tisíc eur. V Podbranči pomáhali vo dne v noci miestni aj profesionálni hasiči, aj príslušníci Záchrannej brigády v Malackách.

Chýbajú peniaze
Mnohí v Podbranči na záplavy doplácajú každý rok, odškodnenia sa dočkajú len niektorí z nich. "Ja mám dom zaplavený každý rok, múry sa ani nestačia vysušiť a doteraz som dostal odškodnenie len raz, aj to len 10-tisíc korún, ktoré nestačili ani na novú maľovku,“ sťažuje sa Ján Benda. Situáciu by vyriešila stavba priehrady nad Brančom, ktorá by mohla zadržať vodu a ochrániť aj ostatné dediny v povodí Myjavy. Výstavba nádrže by stála asi 350-tisíc eur. Povodie Malacky na výstavbu majú projekt, peniaze však chýbajú.

Záplavy ani tento rok neobišli obec Prietrž. Starostka Dana Blažková bola počas uplynulého víkendu na nohách vo dne v noci. Jej dedina má v okruhu 6 kilometrov 12 osád, v ktorých žijú prevažne starší ľudia. "Z každej hlásili poškodenie domov a najmä ciest, ktoré osady spájajú s obcou.“ Voda poškodila aj cestu uprostred dediny, navyše múry domov v jej okolí popukali. Akú škodu voda spôsobila, to včera ešte starostka nevedela odhadnúť. Podobne ako ostatné hlavy obcí v povodí rieky Myjavy na Záhorí sa obáva, že pokiaľ sa na vodnej nádrži v Myjave neroztopí ľad a sneh, záplavovú vodu môžu čakať znova.

Ľudia sú zvyknutí
Rieka Morava sa v sobotu na viacerých miestach vyliala z koryta, čo vyvolalo zvýšenú pozornosť najmä v obciach ležiacich v zóne bezprostredného ohrozenia.

Jednou z nich je obec Moravský Svätý Ján, kde hladina rieky vytrvalo stúpala počas celého víkendu. Podľa starostu Vladimíra Škrabana väčšina obyvateľov tejto dediny spala pokojne, pretože na podobné vyčíňanie vodného toku sú zvyknutí. "V obci nie je žiadna panika. Všetkých sme informovali, že nebude nutná ani evakuácia. Ak by došlo k najhoršiemu, máme pripravenú skládku kameniva a piesku, keby bolo treba upevňovať hrádze,“ uviedol pre HN starosta, podľa ktorého je zvýšená hladina rieky v ich obci úplne bežným javom. Opakuje sa každú jar, najmä v dôsledku topiaceho sa snehu.

"Navyše samotná dedina je vzdialená asi štyri kilometre od koryta rieky, od ktorej nás ešte delí i cesta. Tá tiež slúži ako prirodzená protipovodňová zábrana, takže ľudia sú pokojní, aj keď sa rieka už vyliala z brehov,“ dodáva starosta. Jediným objektom, ktorý leží v zóne ohrozenia, je škola v prírode. Aj tá je však v súčasnosti úplne prázdna a okrem toho je postavená na vyvýšenom mieste. Jej zatopenie teda bezprostredne nehrozí.

Voda klesne
Pokojne prijali rozvodnenú rieku aj obyvatelia neďalekej obce Kopčany, kde počas celého víkendu trval tretí stupeň povodňovej aktivity. Aj tam Morava tečie mimo zastavaného územia obce, približne 800 metrov od konca dediny. "Voda je vyliata v medzihrádzovom priestore. Táto protipovodňová ochrana bola vybudovaná už v 50. rokoch a odvtedy spoľahlivo funguje. Ľudia sú na zvýšenú hladinu rieky zvyknutí a nie je to pre nich nič výnimočné,“ uviedol v nedeľu pre HN starosta Dušan Dubecký. Aj v jeho obci sú ľudia na "veľkú vodu“ zvyknutí, pretože podobnú situáciu tu zažívajú takmer každú jar.

Podľa Aleny Blahovej zo Slovenského hydrometeorologického ústavu bol najvyšší povodňový stupeň vyhlásený iba na rieke Morava. "Už od začiatku týždňa by sa však situácia mala stabilizovať a nastane postupný pokles jej hladiny. Väčšina snehu v týchto lokalitách je už roztopená a výdatnejšie zrážky neočakávame,“ dodáva Blahová.

Voda už nehrozila
Vďaka ochladeniu a poklesu zrážok sa vodné toky na východe republiky počas víkendu ustálili a začali klesať. Prvý stupeň povodňovej aktivity (bdelosť) pretrvával dnes na Hornáde a Toryse. Obe rieky tiekli v korytách pri zvýšenej hladine a ich vybreženie podľa vodohospodárov nehrozilo. Hornád kulminoval v sobotu nadránom v Kysaku pri hladine 246 centimetrov.

Náhly vzostup hladín po oteplení a výdatnejšom daždi v druhej polovici týždňa nespôsobil vážnejšie škody. Vyliali sa iba niektoré menšie potoky z neupravených korýt, informovala agentúru SITA Mária Michalcová, tajomníčka košickej krajskej povodňovej komisie. Voda z Olšavy neďaleko Košíc zaliala pozemky a futbalové ihrisko, Roňava pri obci Michaľany lúky a pôdu.

Hladiny veľkých riek ako Bodrogu, Latorice a Uhu stúpali a tento stav podľa hydrológov ešte potrvá. No toky majú rezervy na absorbovanie vody a ich vyliatie nie je pravdepodobné. Prietok Uhu podľa stránky Slovenského vodohospodárskeho podniku www.povodia.sk napríklad stúpol počas troch dní takmer štvornásobne a v sobotu ráno dosiahla hladina 221 centimetrov, prvý stupeň povodňovej aktivity sa na tejto rieke, ktorá priteká z Ukrajiny, však začína až pri šiestich metroch. Bodrog i Latorica mali hladiny meter až po druha metra pod kritickou hranicou na vyhlásenie bdelosti potôčikom. "Tiesňavy sú najmä v dolných častiach nepriechodné pre stúpajúcu vodnú hladinu,“ informoval Peter Bulej, náčelník Horskej záchrannej služby Slovenský raj.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:43