Ivan Fiačan bol kandidát, ktorý získal početné hlasy koalície aj opozície.TASR
StoryEditor

Šéf Ústavného súdu preverí dôvody na disciplinárne stíhanie Mamojku

16.01.2020, 11:40
Autor:
TASRTASR
Ivan Fiačan reaguje v súvislosti s výpoveďou Petra Tótha na Špecializovanom trestnom súde vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan vykoná všetky úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie ústavného sudcu Mojmíra Mamojku, a podľa toho bude ďalej postupovať.

Fiačan reaguje

TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová v súvislosti s výpoveďou Petra Tótha na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

Tóth na súde vyhlásil, že obžalovaný Marian K. v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od Mamojku. Ústavný sudca to odmieta a tvrdí, že za ním nikto nebol a nikto ho neovplyvňoval.

Fiačan podľa hovorkyne vníma medializované informácie týkajúce sa sudcu Mamojku. "Predseda ÚS vykoná všetky úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie sudcu, a podľa toho bude ďalej postupovať. V súlade s paragrafom 54 odsek 1 Spravovacieho a rokovacieho poriadku ÚS SR predseda ÚS v prvom rade požiada dotknutého sudcu, aby sa k týmto skutočnostiam písomne vyjadril," uviedla Ferencová.

Niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Tóth tvrdí, že Kočner žiadal pomoc cez tzv. motáky, v ktorých odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica (Smer).

Motáky

V jednom z odkazov od podnikateľa Kočnera z väzby bolo, aby Fico požiadal Mamojku o prijatie krokov, ktoré by viedli k jeho prepusteniu. Za Mamojkom mal ísť nakoniec osobne Tóth aj sám v lete 2018. Mal mu odniesť kópiu podania na ÚS SR.

"Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Marian K., že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo," vypovedal v stredu. Tóth nedokázal povedať, či v obálke, ktorú dal Mamojkovi, boli aj peniaze. Tvrdí, že ho Marian K. považoval za svojho priateľa.

Mamojka tieto tvrdenia odmieta. "Popieram to, je to absolútny nezmysel. Takémuto človeku sa nedá veriť ani to, ako sa volá," povedal Mamojka pre TASR. Deklaruje, že nikto za ním v tejto veci nebol a nikto ho ani neovplyvňoval. "Ja som sa s ním nikdy nestretol. Je to nezmysel a odpoveďou na to všetko je fakt, ako to skončilo na Ústavnom súde SR," skonštatoval ústavný sudca.

Sťažnosť Kočnera, týkajúcu sa jeho väzby, senát Ústavného súdu vlani v septembri odmietol ako zjavne neopodstatnenú.

01 - Modified: 2020-01-15 18:40:33 - Feat.: 0 - Title: Tóth vypovedal, že u Mamojku osobne vybavoval prepustenie Kočnera z väzby 02 - Modified: 2020-01-15 18:57:54 - Feat.: 0 - Title: Mamojka by mal okamžite skončiť, kritizuje ústavného sudcu opozícia
01 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 03 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu 05 - Modified: 2024-03-27 13:26:18 - Feat.: - Title: Neúspešní prezidentskí kandidáti v Indonézii podali sťažnosť na ústavnom súde, žiadajú opakovanie volieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:02