StoryEditor

Politici reagujú na zadržanie Trnku. Vyvoláva to závažné otázky, tvrdí Sulík

16.01.2020, 10:34
Autor:
chocho
Prinášame vám reakcie politikov na zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Prezidentka Zuzana Čaputová:
"Správa o zadržaní jedného z bývalých najmocnejších mužov v štáte, Dobroslava Trnku, je pre spravodlivosť na Slovensku prelomová. Platilo by to tiež o hociktorom inom štáte, kde by sa šéf prokuratúry ocitol za mrežami a čelil by rozhodovaniu o väzobnom stíhaní za trestnú činnosť. Aby mohol nastať v našej justícii skutočne očistný proces, potrebujeme poznať pravdu a tú sa, verím, dozvieme v spravodlivom procese s pánom Trnkom aj so všetkými ďalšími, ktorí sa s ním na zneužívaní spravodlivosti podieľali."

Predseda parlamentu Andrej Danko:
"To už bola podľa mňa nevyhnutnosť. Som rád, že si polícia plní svoju prácu. Pán Trnka musí vysvetliť svoje konanie. Pre mňa bolo šokujúce sa dozvedieť, že generálny prokurátor mal v kancelárii kameru. Teraz treba nechať pracovať políciu a politici sú tí poslední, ktorí by mali takéto kroky hodnotiť."

Premiér Peter Pellegrini:
"Zásah ukazuje, že dnes neexistujú nijaké chránené osoby, voči ktorým by orgány činné v trestnom konaní nemohli zasiahnuť, pokiaľ majú podozrenia z porušenia zákona. Rozviazanie rúk polícii a nové zákonné postavenie policajného prezidenta boli kľúčovými krokmi k dosiahnutiu tohto stavu. S o to väčším znepokojením vnímam posledné výroky opozície, že pozíciu policajného prezidenta treba opäť spolitizovať."

Most:
"Zadržanie Dobroslava Trnku bolo na základe medializovaných informácií a zverejnených nahrávok logické. Dúfame, že tento proces prinesie ďalšie dôkazy, ktoré pomôžu objasniť trestné činy z obdobia, počas ktorého zastával Trnka post generálneho prokurátora. Veríme tiež, že podľa potreby budú obvinení a odsúdení tí, ktorí zlyhali."

Podpredseda parlamentu za Most Andrej Hrnčiar:
"Nahrávka rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a exministrom Jánom Počiatkom bola pre všetkých desivá formou aj obsahom. Nepotreboval som ju však vidieť na to, aby som vedel, že spravodlivosť má s bývalým šéfom prokuratúry nevyrovnané účty. Tento pán a jeho kumpáni totiž stáli za dlhoročnými problémami mesta Martin s podvodnou pohľadávkou, za ktorú napokon Martinčania zaplatili nútenou správou, exekúciou i miliónmi eur. Teší ma, že NAKA voči Trnkovi konečne zasiahla. Z môjho pohľadu však tento zásah desať rokov mešká. A okrem spravodlivosti by som pánovi bývalému generálnemu prokurátorovi s radosťou dožičil aj hmotnú zodpovednosť za účet, ktorý namiesto neho a jeho kamarátov v talároch zaplatili všetci Martinčania."

Predseda SaS Richard Sulík:
"Zadržanie Dobroslava Trnku je dobrou správou pre Slovensko, avšak vyvoláva závažné otázky. Už pred dvomi mesiacmi sme hovorili, aby bol Dobroslav Trnka vyšetrovaný vo väzbe, pretože bolo pri najmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie. Otázkou teraz je, komu všetkému pomohol čas, ktorý dala polícia Dobroslavovi Trnkovi na slobode. Prečo polícia konala až teraz? Načo čakali? Potreboval ešte pozametať stopy?"

Sme rodina:
"Dnešné trnkobranie je jednou z najprospešnejších akcií slovenskej polície. Uvidíme, či dnešné ráno je len počiatkom a zároveň koncom, alebo to bude mať aj pokračovanie."

Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová:
"Z Kočnerových nahrávok vyplýva, že prokurátor Dobroslav Trnka dlhodobo zneužíval svoju funkciu v prospech zločinu. V takejto vážnej veci by ho polícia mala stíhať väzobne, pretože ťažko nájsť väčší zločin, ako keď najvyššie postavený zástupca štátu v systéme spravodlivosti zneužíva svoju funkciu v prospech mafie. Tieto podozrenia boli známe už niekoľko rokov a je obrovská chyba, že Trnka mohol aj napriek podozreniam vykonávať funkciu prokurátora. Kočnerom a Dobroslavom Trnkom to však nekončí. Policajný prezident a prokuratúra majú však pred sebou naliehavú úlohu, aby zabezpečili, že všetci, ktorí pomáhali Kočnerovi rozkladať systém spravodlivosti zvnútra, vrátane Kočnerových sudcov, prokurátorov a Kočnerových vyšetrovateľov budú tvrdo potrestaní.”

PS/Spolu:
"Zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku je správnym, logickým a očakávaným krokom, ktorý veríme, že bude smerovať k naplneniu spravodlivosti. Na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie však potrebujeme viac. K zadržaniu dochádza týždne po tom, ako celá krajina videla jeho dohadovanie kšeftov s vtedajším ministrom Počiatkom či ako si necháva rozkazovať od mafiána Kočnera. Trnku v putách navyše sledujeme v čase, keď Jankovská, Počiatek a Bödör behajú na slobode. Dnešné zadržanie Trnku je vo férovej krajine s fungujúcou spravodlivosťou úplne normálna vec a nevyhnutné minimum. U nás je to žiaľ dôvod na oslavu."

KDH:
"Je smutnou vizitkou našej krajiny, že bývalého generálneho prokuratúra našej krajiny zadržala NAKA, zároveň však je to aj dobrou správou pre Slovensko. Nikdy nie je neskoro začať budovať krajinu, v ktorej funguje spravodlivosť. Ak polícia začne konečne robiť to, čo má robiť, tak tých ‚veľkých rýb‘ bude v celách pribúdať. Zabezpečiť spravodlivosť je základná úloha štátu, ak to nedokáže, štát zlyháva a sekundárnym efektom je aj nárast extrémizmu. Ak na Slovensku bude fungovať spravodlivosť, prestane rásť aj extrémizmus."

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:00