TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Lipšic verí Tóthovej výpovedi: Chcel chrániť aj sám seba

15.01.2020, 17:53
Autor:
TASRTASR
Peter Tóth bol podľa Daniela Lipšica niekoľko rokov pravdepodobne najbližší spolupracovník obžalovaného Kočnera.

Stredajšiu výpoveď niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha pred Špecializovaným trestným súdom vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka považuje právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic za dôveryhodnú.

Ako poukázal, v relevantných častiach ju potvrdzuje komunikácia zo šifrovanej aplikácie Threema, ako aj zaznamenané rozhovory s Marianom Kočnerom vo väzbe.

"To, čo on spomínal v závere spontánnej časti výpovede, je verifikované objektívnymi dôkazmi nachádzajúcimi sa v spisovom materiáli," skonštatoval.

Tóth bol podľa jeho slov niekoľko rokov pravdepodobne najbližší spolupracovník obžalovaného Kočnera.

"Nemal tiež motív ho inkriminovať, a zrejme je pravdou, že sa rozhodol spolupracovať s políciou, vydať im veci, ktoré mal v úschove od rodiny Mariana K., až v okamihu, keď prišiel k záveru, že stojí za objednávkou Jána Kuciaka," povedal Lipšic.

Pripustil, že chcel chrániť aj sám seba. "Aj tento motív tam bol, ale nemal žiadny spor, práve naopak," zdôraznil.

Tóth na súde vypovedal, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová spoločne zosnovali vraždu novinára Jána Kuciaka.

​Súdu opisoval celú genézu vzťahu s Kočnerom aj jeho komunikáciu s obžalovanou Zsuzsovou. Podľa neho bolo sledovanie novinárov a neskoršia relácia Na pranieri iba krycou legendou určenou na zavraždenie Kuciaka.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marčej. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. apríl 2024 07:59