StoryEditor

Na cestách sa tvorí poľadovica, situáciu komplikuje aj hmla, varuje správa ciest

14.01.2020, 07:27
Autor:
TASRTASR
Pred poľadovicou a hmlou varujú aj meteorológovia, ktorí vydali výstrahy prvého stupňa pre celé územie Slovenska.

Na viacerých úsekoch ciest na Slovensku sa tvorí poľadovica, dopravnú situáciu komplikuje aj hmla. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Na cestách III. triedy v obvode Lučatín je poľadovica. "V obvodoch Bratislava, Senec, Sečovce, Medzilaborce, Humenné a Trebišov sa vyskytuje mrznúce mrholenie," uvádza SSC. Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov sa vyskytuje v lokalitách Myjava, Liptovské Matiašovce a Kremnica.

Horské priechody sú zjazdné

Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov je v lokalitách Banská Štiavnica, Lučatín, Iliašovce, Šturec, a Švábovská stráň. Pre snehové prehánky je dohľadnosť do 100 metrov v lokalite Sedlo Besník.
Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa nachádza na cestách I/67 Dedinky - Ostrá Skala, II/535 Dobšiná - Palcmanská Maša, II/549 Úhornianske Sedlo - Krásnohorské Podhradie, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvodoch Liptovský Mikuláš a Stakčín.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem HP Herlianske Sedlo a Vrchslatina, kde sa na vozovke nachádza miestami utlačený sneh do dvoch centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov je HP Huty. Na HP Zbojská je poľadovica.

Varujú aj meteorológovia

Pred poľadovicou a hmlou varujú aj meteorológovia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa pre celé územie Slovenska na utorňajšie doobedie, informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Meteorológovia upozorňujú, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava a pohyb osôb.

Najmä vodiči by si mali dať v utorok doobeda pozor na cestách. Na celom území krajiny sa očakáva ojedinele výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 – 200 metrov.

"Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," dodali meteorológovia.

01 - Modified: 2024-04-17 14:37:03 - Feat.: - Title: V noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz 02 - Modified: 2024-04-16 20:27:30 - Feat.: - Title: V noci možno najmä na strednom a východnom Slovensku očakávať mráz 03 - Modified: 2024-04-16 06:15:47 - Feat.: - Title: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom, upozorňujú meteorológovia 04 - Modified: 2024-04-14 17:00:50 - Feat.: - Title: Na horách stredného Slovenska treba počítať so silnejším vetrom 05 - Modified: 2024-04-11 13:54:38 - Feat.: - Title: SHMÚ už má novú dočasnú riaditeľku. Taraba vymenoval ekonómku Ivanu Herkel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:00